SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Spórolnunk kell, ha nem akarunk többet fizetni - utánaszámoltunk, mennyivel dobja meg a gáz- és az áramszámlát a kormány intézkedése

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-07-14
A 2022. 07. 13-án tartott rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely energia-vészhelyzetet hirdetett ki az országban, és egy 7 pontból álló intézkedési tervet ismertetett. Ebben többek között az is benne van, augusztus 1-től csak az éves átlagfogyasztás mértékéig érvényesíthető a rezsicsökkentett ár. Utánaszámoltunk, mennyivel fogja ez megdobni egy háztartás költségvetését - nem túl biztató számokat kaptunk a jövőre nézve.
Spórolnunk kell, ha nem akarunk többet fizetni - utánaszámoltunk, mennyivel dobja meg a gáz- és az áramszámlát a kormány intézkedése

7 pontos intézkedési terv

Már kora reggel tudni lehetett, hogy bejelentésre készül Orbán Viktor, ugyanis összehívta a kormánykabinetet, hogy az orosz-ukrán háború miatt kialakult energia-vészhelyzetet megvitassák. Délután fél 4-kor Gulyás Gergely a kormányinfón ismertette azt a 7 pontból álló intézkedési tervet, amit az elkövetkezendő hónapokban szeretnének véghez vinni, és amik augusztus 1-jétől már életbe is lépnek.

Melyek ezek?
 

  • Hazánk 2 milliárd köbméterre emeli a hazai földgázkitermelést a jelenlegi 1,5 milliárdról.
  • A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
  • Magyarország kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozóra és a tűzifára, amely alól egyetlen kivételt a bértárolás jelent.
  • 2022 év végéig jelentősen fokozni kell a hazai szénbányászatot.
  • A jelenleg nem használt Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani.
  • A Paksi atomerőmű üzemidejét meg kell hosszabbítani.
  • És, ami számunkra legfontosabb: az, aki az átlag felett fogyaszt gázt illetve áramot, annak a jövőben a többletfogyasztást már a piaci áron kell megfizetnie. Mindez fogyasztási helyenként évi 2523 kWh áram és 1729 köbméter gáz fogyasztását teszi lehetővé rezsicsökkentett áron.

Az utolsó információt Németh Szilárd még kiegészítette annyival, hogy azt figyelembe vették, hogy a nagycsaládosok kedvezményesebb áron tudják a gázt felhasználni: ők 2329 köbméterig kapják a gázt rezsicsökkentett áron, valamint minden további gyerek után (tehát negyedik, ötödik stb.) ez a mennyiség plusz 300 köbméterrel emelkedik. Az áram esetében azonban ők sem kapnak kedvezményt, ott az évi 2523 kWh a mérvadó érték.


Mennyibe kerül most a gáz és az áram?

A rezsicsökkentésnek köszönhetően nagyon kedvező áron kapjuk a gázt és az áramot. Előbbit jelenleg az Energiahivatal 50 forinton tartja, míg utóbbi 12-13,3 / kWh áron jut a fogyasztókhoz. Ez azt jelenti, hogy éves szinten, ha az átlagárral számolunk:

2523*13 = 32.799 Ft egy átlagos fogyasztású család áramdíja (havi átlag 2.733 Ft)

1729*50= 86.450 Ft egy átlagos fogyasztású család gázdíja (havi átlag 7.204 Ft)

Nézzük meg, mi a helyzet, ha 12 kWh-val túllépjük az éves áramfogyasztást, és 12 köbméterrel az éves gázfogyasztást (vagyis minden hónapban csak 1 kWH-val és 1 köbméterrel fogyasztunk többet). Piaci áron jelenleg 170 Ft-ot kellene fizetnünk 1 kWh áramért és 350 Ft-ot 1 köbméter gázért.

2523*13= 32.799 Ft (éves átlagfogyasztás) plusz 12*170 = 2040 Ft
összesen: 34.839 Ft áram esetén

1729*50= 86.450 Ft (éves átlagfogyasztás) plusz 12*350 = 4200 Ft
összesen: 90.650 Ft gáz esetén

Ez még nem tűnik olyan vészes emelkedésnek, de hát kevesen lesznek, akik csak 1 köbméterrel, vagy 1 kWh-val növelik meg a havi fogyasztásukat. Nézzük meg, mi a helyzet akkor, ha ez az érték 10 egységnyit emelkedik havonta:

2523*13 = 32.799 Ft (éves átlagfogyasztás) plusz 120*170 = 20.400 Ft összesen: 53.199 Ft áram esetén

1729*50 = 86.450 Ft (éves átlagfogyasztás) plusz 120*350 = 42.000 Ft összesen 128.450 Ft gáz esetén

Ez már látványosabb emelkedés, ha havi szinten elosztjuk a többletköltséget akkor 1700 Ft az áram, és 3500 Ft pluszra jön ki a gáz, ami szintén nem tűnik soknak, de éves szinten mégis csak összesen több mint 60 ezer forintot költhetünk az energia-ellátásunkra.

Mi van akkor, ha havonta 50 kWh-tal és 50 köbméterrel növekszik a fogyasztásunk (ami szintén nem számít soknak)?

2523*13 = 32.799 Ft (éves átlagfogyasztás) plusz 600*170 = 102.000 Ft összesen: 134.799 Ft áram esetén

1729*50 = 86.450 Ft (éves átlagfogyasztás) plusz 600*350 = 210.000 Ft összesen 296.450 Ft gáz esetén

Ez már jóval látványosabb változást mutat, összesen 312.000 Ft-tal több évente, amit minden család megérezne, havonta ez 26.000 Ft többletköltséget jelentene. Ahogy korábban már jeleztük, a nagycsaládosok esetében sokkal nagyobb a keret, de ha ők is túllépik a keretet, nekik is jóval többet kell fizetniük. Nézzük meg, hogy alakulna, ha a gázt nem, azonban a villanyt túllépnék 30 kWh-val havonta:

2523*13 = 32.799 Ft (éves átlagfogyasztás) plusz 360*170 = 61.000 Ft összesen: 93.799 Ft áram esetén

2329*50 = 116.450 Ft (éves átlagfogyasztás nagycsaládosok esetén)

Itt jól látható, hogy az áram dobná meg 61.000 Ft-tal évente a rezsiköltséget, ami havi bontásban több mint 5000 Ft.

A fenti példák tájékoztató jellegűek és a jelenleg érvényben lévő átlagárakat mutatják, amik városonként és szolgáltatásonként eltérőek lehetnek. Mindenki úgy tud megbizonyosodni a saját fogyasztásának alakulásáról, ha megnézi az elmúlt év gáz– és áramszámláit, és az alapján kiszámolja a plusz fogyasztás díját.


Mi a helyzet most a gázkészlettel? Hogyan tudunk előállítani megfelelő mennyiségű áramot?

Magyarország éves lakossági gázfogyasztása 3,3 milliárd köbméter gáz, amivel már most is rendelkezünk, de ez jelenleg azért sem megnyugtató, mert ez tényleg csak az átlagfogyasztáshoz elegendő. Ebben nincsenek benne a gyárak, ipari létesítmények, és az erőművek se, amiknek rengeteg gázra van szükségük a működéshez. Az lenne a cél, hogy novemberre 80%-ig fel tudjuk tölteni a magyar és európai tárolókat, mert akkor biztosítva lenne a tél során a folyamatos gázellátásunk, valamint ipari lezárásokra sem lenne szükség. Magyarország feltöltöttsége jelenleg 44%-os, ami picit csalóka lehet, ugyanis nagyon sok tározónk van, így azt sok idő feltölteni, de november 1-jéig ez még akár sikerülhet is.

Az áram a Paksi Atomerőműnek köszönhetően biztosítva van, ők jelenleg 11,5 Ft-ért tudják kitermelni éves átlagban a lakosság számára az áramot. Miért van szükség akkor takarékoskodásra? Emögött két indok húzódhat, az egyik az, hogy hazánk az éves átlagigény negyedét külföldről szerzi be, amiért jelenleg 170 Ft-ot kell fizetni kWh-ként, ami a mostani magas árak mellett számos gazdasági hatással bír, ezek közül egyik a forint gyengülése. A másik pedig, hogy a fennmaradó olcsó áramot az MVM jó áron tudja most értékesíteni, és a befolyt összegből jelentősen csökkenteni tudja a gáz rezsicsökkentett árából keletkező veszteséget.


Mit lehet tenni?

Nem tudunk mást tenni, mint hogy spórolunk. Ez most egy ilyen időszak: nemcsak az élelmiszer, de az energiaárak is elszabadulhatnak. Az, hogy jelenleg mennyit kell fizetni, nem jelenti azt, hogy később nem lesz mindez még sokkal drágább is. Kérdés, hogy beválik-e a kormány intézkedése, vagy esetleg a későbbiekben tovább kell-e szabályozniuk a rezsicsökkentés értékeit.

Indexkép: Mikhail Nilov képe a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja