SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tovább emelkedik a büntetés, ha valaki nem teljesíti a Babaváró vagy a CSOK feltételeit

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-07-08
Már egy hónapja is beszámoltunk róla, hogy a kamatemelések hatására sokkal nagyobb büntetésre kell számítania azoknak, akik az utóbbi pár hónapban vették igénybe, vagy tervezik igénybe venni a CSOK-ot vagy a babaváró hitelt. Az emelkedés nem állt meg, lássuk, mennyit kell fizetniük most azoknak, akik nem teljesítik a feltételeket.
Tovább emelkedik a büntetés, ha valaki nem teljesíti a Babaváró vagy a CSOK feltételeit

Lassult a növekedés

Az elmúlt hónapok során folyamatos kamatemelésnek lehettünk tanúi. Május elején 5,87 %, június elején pedig 6,94% volt a referenciakamat, ami július elejére szerencsére nem emelkedett. Ez azonban augusztusra megváltozik, így akik akkor szeretnék igénybe venni a babaváró hitelt, azoknak már 7,47 százalékos referenciakamattal kell számolniuk.

Ennek megfelelően az ügyleti kamat is nőni fog, a júliusi igénylők még 10,02%-os kamattal számolhatnak, az augusztusiak pedig 10,71%-ossal. Ezek a támogatás elvesztése esetén növekednek, előbbi 13,02%-ra, míg utóbbi 13,71%-ra, tudtuk meg a Bank360-tól. Ilyen feltételekkel már az eddig magas kamatúnak számító személyi kölcsönt is igénybe lehet venni, sőt, ott még ennyire sincs megkötve a kezük a pároknak, ráadásul ezt a fajta hitelt egyedülálló, gyermek nélküli emberek is igényelhetik.
 

Nőnek a kamatok, nő a büntetés is

A babaváró hitel esetében akkor történik szerződésszegés, ha a kamatmentességre vonatkozó főtételt, az ötéven belüli gyerekvállalást nem sikerül teljesíteni. Ilyen esetben az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. Ez az elmúlt évek, de már az elmúlt hónapok során is rengeteget változott, az alábbiak szerint:

  • Az áprilisi igénylők 3,5 millió forintot kell, hogy visszafizessenek szerződésszegés esetén.
  • A májusi igénylők már 3,87 millió forinttal kell, hogy számoljanak.
  • A júniusi igénylők „büntetése” 3,89 millió forint lehet az új szerződés szerint.
  • A júliusi igénylők már 4,5 millió forintnyi pénzösszeget utalhatnak vissza a banknak.
  • Az augusztusi igénylőknek pedig már több mint 4,8 millió forintot is meghaladó büntetéssel kell számolniuk.

A babaváró hitel indulásakor ez az összeg körülbelül 2 millió forint volt, így jelentős emelkedés ment végbe az elmúlt pár évben.

Emellett az is fontos, hogy a büntetés nemcsak az egy összegben visszafizetett összeg értékén változtat, hanem a fennmaradó futamidő alatt már megemelt kamattal kell tovább törleszteni az igényelt összeget. A júliusban érvényes referenciamutatóval ez

45-46 ezer forintról akár 100 ezer forintra is emelkedhet, ami jelentős kiadást ró a családok nyakába.

Ennek ellenére a babaváró hitel népszerűsége továbbra is töretlen, májusban ismét több mint 40 milliárd forintnyi összeget igényeltek a házaspárok.


A CSOK esetében keményebb büntetésre számíthatunk

Bár a babaváró hitel büntetésének visszafizetése sem lenne egyszerű a családok számára, a CSOK esetében még nagyobb büntetésre kell számítania azoknak, akik nem teljesítik az előírt feltételeket. A vissza nem térítendő támogatásnál ugyanis a büntetőkamatot a jegybanki alapkamat határozza meg, amit az elmúlt félévben többször is megemeltek.

Ha egy vagy két gyermek vállalását rögzítettük a szerződésben, akkor tavaly nyáron még az 1% alatti jegybanki kamat alapján számolták a büntetést, ám ez az érték most elérte a 7,75%-ot (!), ami elképesztő emelkedésnek számít rendkívül rövid idő alatt. Ennél csak azok járnak rosszabbul, akik 3 gyermekre igényelték a támogatást, ugyanis náluk a jelenleg hatályban lévő jegybanki alapkamat ötszörösével számolnak, ha nem teljesítik a feltételeket.

Ez tavaly maximum 5% volt, most pedig 38,75%, ami vetekszik a legdrágább hitelkártya tartozás összegével.

Érdemes mindenkinek a saját bankjával egyeztetnie, mielőtt igénybe veszi bármelyik támogatást, de fennálló szerződések esetén is ők adják a legbiztosabb információt a továbbiak alakulásáról.

Indexkép: Dziana Hasanbekava képe a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja