SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Eladó a menyasszony! De mennyiért? - Mennyi pénzt illik adni az esküvőn?

Németh Noémi [cikkei] - 2022-05-18
Megkezdődött az esküvői szezon, a meghívott vendégek azonban gyakran tanácstalanok az ajándékok és pénzügyek tekintetében. Mennyi pénzt illik adni a friss házasok számára, és hogyan adjuk át az ajándékot?
Eladó a menyasszony! De mennyiért? - Mennyi pénzt illik adni az esküvőn?

Egy pár életében az esküvő az egyik legfontosabb esemény, és a vendégek számára is megtiszteltetés, hogy részesei lehetnek a nagy napnak. Sokan csak 5-10 évente jutnak el egy-egy esküvőre, ezért nem feltétlen ismerik a szokásokat és illemszabályokat - mégsem szeretnének, ahogy sokan fogalmaznak "szégyenben maradni" a házasodó pár előtt. Az ajándékok és ruházat mellett a leggyakoribb kérdés pedig, hogy:
 

Mennyi pénzt adjunk az esküvőn?

Erre a kérdésre nincs konkrét válasz, mert nagyon sok tényezőtől függ: például attól, hogy mennyire szoros a kapcsolatunk a friss házasokkal, hogy milyen árkategóriájú esküvőn veszünk részt, de az sem elhanyagolható szempont, hogy mi mennyit engedhetünk meg magunknak.

Természetes, hogy sokkal több pénzt szánunk az esküvőre akkor, ha a legjobb barátnőnk vagy testvérünk házasodik, mint amikor egy kollégánk vagy egy nagyon távoli rokonunk esküvőjére vagyunk hivatalosak. 

Az előbbi esetben érdemes a saját pénztárcánkhoz szabni az összeget: adjunk annyit, amennyi még nem okoz gondot számunkra - tehát adósságba természetesen senki se verje magát -, de a pár egy szép ajándékot tud vásárolni magának belőle. Ha viszont nem ilyen szoros a kötelék, az az általános szabály, hogy legalább annyit adjunk a házasodók "kalapjába", amennyibe nekik került a mi látogatásunk az esküvőn. Érdemes ezért előre megbeszélni a pár családjával, barátaival, hogy nagyjából mennyi lesz az esküvő egy főre jutó költsége. 

Ha megengedhetjük magunknak, és ezt az összeget még egy picivel megtoldjuk, akkor már nemcsak a költségeinket fedeztük, hanem adtunk egy kis pluszt is, és nem lehet lelkiismeret furdalásunk. 

Hogy konkrét összeget is említsünk: esküvőszervezők szerint a násznép átlagosan 20-50.000 Ft-tal járul hozzá fejenként a pár közös életének megkezdéséhez. Ne feledjük: egy esküvő az esetek nagy részében több millió Ft-ba kerül, és sokat jelenthet a pár számára, ha az összegyűlt pénzből marad valamennyi számukra is, nem csak a költségeket fedezi.
 

esküvő

Kép: Depositphotos.com
 

Az adózásról se feledkezzünk meg

Ha nagyobb pénzösszegben gondolkodunk, felmerülhet a kérdés: milyen összeget adhatunk át a pár számára, ami még adómentesnek számít? Az ajándékozás által történő vagyonszerzés már a NAV-ot is érdekli: tájékoztatásuk szerint ez után akkor kell illetéket fizetnie a párnak, ha a megszerzett összeg meghaladja a 150.000 Ft-ot. Abban az esetben azonban mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól, ha az ajándékozó egyenes ági rokon (szülő, nagyszülő, gyermek, unoka). 

Amennyiben viszont a barátok dobnak össze 300.000 Ft-ot meghaladó összeget a pár számára (ezzel átlépi a pár két tagja fejenként a 150.000 Ft-ot), úgy 18%-os illetékfizetési kötelezettséggel kell számolniuk a friss házasoknak.


Kreatív ajándékok pénz helyett

A pénz helyett - vagy akár mellett - életre szóló emlékekkel is megajándékozhatjuk a házasodókat, választhatunk utalványokat vagy akár utazást is.

Sokan a szép, különleges és megható ajándékokra szavaznak, ám ezekbe is pénzt rejtenek el valamilyen ötletes módon. Például

  • társasjátékot adnak át a pár számára, amiben a játékpénzt igazira cserélték,
  • fényképalbumot töltenek meg különféle címletekkel,
  • vagy rejtvényt készítenek számukra, amit meg kell fejteniük, hogy megszerezzék a "fődíjat".


Hogyan adjuk át a pénzt vagy a nászajándékot?

Az ajánékozás a vacsora alatt történik. Ha pénzt adunk, azt mindenképp tegyük borítékba, és emlékként egy szép, kézzel írt esküvői képeslapot érdemes csatolni hozzá. 

A mai napig népszerű a menyasszonytánc is: ilyenkor egy kalapba, dobozba, stb. kell bedobnunk a pénzt, mielőtt megtáncoltatnánk a menyasszonyt. Ezt is érdemes előre kideríteni, hogy egyáltalán lesz-e: nehogy úgy járjunk, hogy személyesen adjuk át a borítékot, majd a tánc során már nem lesz mit bedobnunk a kalapba. 
 

menyasszonytánc

Kép: Depositphotos.com

Ne gondold, hogy ha nő vagy, téged nem érint a tánc, és más úton kell eljuttatnod a párhoz a borítékod: kifejetetten vicces nőként megtáncoltatni a menyasszonyt. Csak el ne felejtsd előtte kifizetni az árát! :)

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja