SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne csússz ki a határidőből: ezt a nyilatkoztatot kell kitölteni a SZJA-visszaigényléshez

Németh Noémi [cikkei] - 2021-11-04
Megjelent a NAV online felületén a VISSZADO elnevezésű nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek szja-visszatérítéséhez. Érdemes minél hamarabb kitölteni és eljuttatni a NAV-hoz az űrlapot, mert a beküldési határidő 2021. december 31. Aki ebből kicsúszik, az nem kapja meg a visszatérítést (amennyiben a NAV-nak nincs tudomása minden szükséges adatról).
Ne csússz ki a határidőből: ezt a nyilatkoztatot kell kitölteni a SZJA-visszaigényléshez

Megjelent a szja-visszatérítéshez szükséges nyomtatvány

Nagy port kavart a hír, miszerint 2022. elején a gyermeket nevelők visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. Az első bejelentés óta több részlet is kiderült, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy vannak olyan gyermeket nevelők, akiknek nyilatkozatot kell leadniuk - a többieknek semmilyen teendőjük nincs, az pénz kiküldése vagy utalása automatikusan történik majd.

Ki jogosult adó-visszatérítésre?

Az, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.

Összevont adóalapba tartozó jövedelmek például:

  • munkabér,
  • költségtérítés,
  • ingatlanbérbeadás jövedelme,
  • az egyéni vállalkozásból vagy őstermelőként szerzett jövedelem


Kiknek kell leadniuk a nyilatkozatot?

Azoknak a gyermeket nevelőknek, akiknek se a bankszámlaszáma, se a postai címe nincs benne az Államkincstár adatbázisában, egy nyilatkozatot kell majd kitölteniük december 31-ig, amin megadják a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ugyanez vonatkozik a KATÁS szülőkre is.

A NAV tájékoztatása szerint annak kell nyilatkoznia, aki:

  • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
  • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.


Kiknek nem kell nyilatkozniuk?

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

Hogy lehet benyújtani a szja-visszaigényléhez szükséges nyilatkozatot?

1. Online

A https://szjavissza.hu oldalon a Nyilatkozatra kattintva érhető el az Online
Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (onya.nav.gov.hu). A programot az ezután történő ügyfélkapus bejelentkezés után lehet használni. Itt az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés gombokra kell kattintani.

2. Papíralapon

Postani úton is el lehet küldeni a nyomtatványt, mely elérhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve kinyomtatható a NAV honlapjáról a Nyomtatható nyilatkozatra kattinva.

3. ÁNYK Nyomtatványkitöltő Keretprogramon keresztül

A nyilatkozatot az ÁNYK-ból betöltve szintén be lehet küldeni a NAV részére.

Mi történik, ha valaki nem nyilatkozik?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult később, a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.

Olvasd el ezt is:

Indexkép: janeb13 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja