SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legfontosabb tudnivalók a Zöld hitelről

Babus Edina [cikkei] - 2021-10-01
Októberben már elérhető az Otthonteremtési program legújabb tagja.
Legfontosabb tudnivalók a Zöld hitelről

Október 4-én, hétfőn startol el a legújabb államilag támogatott hitelkonstrukció, a NHP Zöld Hitel Program. Már az első bejelentések óta nagyon nagy érdeklődés övezte, így a hivatalos részletek sok izgalmat tartogatnak a lakásvásárlóknak és építtetőknek egyaránt.

Milyen alapfeltételeknek kell megfelelni?

A Zöld hitel maximum 70 millió forint összegig igényelhető. Ha Otthonteremtési kamattámogatott hitel (csok-hitel) is társul mellé, akkor a két kölcsönterméknek együttesen kell elérni a legfeljebb 70 millió forintot.

  • 0 gyermek esetén – maximum 70 millió forint zöld hitel.
  • 2 gyermek esetén – maximum 60 millió forint zöld hitel + maximum 10 millió forint csok-hitel + 2,6 millió forint CSOK támogatás.
  • 3 gyermek esetén – maximum 55 millió forint zöld hitel + maximum 15 millió forint csok-hitel + 10 millió forint CSOK támogatás.

Futamideje maximum 25 év lehet, kamata pedig fix 2,5% a futamidő végéig. A hitel bármikor elő- illetve végtörleszthető, melynek a díja a befizetett összeg 1%-a legfeljebb 30 000 Ft. Amennyiben lakástakarék pénztári megtakarításból történik a befizetés, úgy ez díjmentes lesz.

A Zöld hitel célja új építésű ingatlan vásárlása vagy építése lehet. Minden épületnek legalább BB energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, ahol a primer energiaigény 90 kWh/m2/év.

Új lakás vételénél csak gazdálkodó szervezet által értékesített ingatlan számít. Ezért a magánszemély hiába kínál eladásra egy frissen megépült ingatlant, sajnos az itt hitelcél nem lehet.

Zöld csok-hitel jellemzői

Egy nem túl régi bejelentés alapján már tudni lehetett, hogy a sima Zöld hitel mellé felvett csok-hitel kamatmentessé válik, vagyis a gyermekek számától függően igénybe vehető 10 vagy 15 millió forint plusz költség nélkül fizethető vissza.

Amire még feltétlen oda kell figyelni:

  • Minimum két gyermek után kötelező megigényelni a CSOK támogatást is.
  • Legalább 180 napos TB jogviszonyt kell igazolni. Három gyermek vállalása esetén pedig minimum 2 éves jogosultság az elvárás.
  • Az igénylőknek büntetlen előélettel kell rendelkezni.
  • Nem lehet élő köztartozása, azonban egy új módosításnak köszönhetően, ezt elég csak az egyik félnek teljesíteni.
  • A hasznos alapterület nagysága meg kell feleljen a korábbi szabályozásoknak.
  • Új ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződés nem lehet 180 napnál régebbi.

Mind az új lakásvásárlás, mind az építkezés esetén a korábbi banki gyakorlathoz képest hosszabb rendelkezésre tartási idővel élhetnek az igénylők, ami lehet akár 3-4 év is. Ez az időszak, amelyen belül a banknak kötelező kifolyósítania a hitel összegét.

Az igénylőkkel szemben támasztott egyéb elvárások

Egy Zöld hitelügyletben maximum 4 adós szerepelhet. Az adós házastársa vagy élettársa kötelezően bevonandó adóstárs. Illetve ezen felül jövedelemjavító, vagy az ingatlanban tulajdonrészt szerző fél is bekerülhet a szerződésbe.

Egy hiteligényló kizárólag egyszer élhet a Zöld Otthon Program kedvezményeivel. Ez alól kivételt képez, ha valaki válás miatt kerül ki az ügyletből, illetve, ha valaki öröklés útján lesz adós vagy adóstárs.

Az ingatlan csak az adósok tulajdonába kerülhet, kölcsönszerződésen kívüli személy semmilyen tulajdonrészt nem vállalhat a lakásban. Mindenkinek legalább 10 évig az ingatlanban kell élnie. A bank felé 90 napon belül igazolni is kell, hogy állandó lakcímre bejelentkeztek.

Mivel hiteltermékről van szó, így fontos, hogy a jogszabályi előírásoknak való megfelelés még nem egyenlő a kölcsön kifolyósításával. Ezen felül a bank hitelbírálati szabályait teljesíteni kell, mint megfelelő jövedelem, munkaviszony vagy hitelmúlt. Éppen ezért érdemes kikérni hiteltanácsadó véleményét, hiszen nem mindegy mennyi idő és energia befektéssel jár, amíg megkapjuk a kért összeget.

További hasznos információkért és személyre szabott ajánlatodért látogass el weboldalamra.

Nyitókép: depositphotos

Babus Edina


Babus Edina
Független hitel és CSOK szakértő

Elérhetőségeim:
Email: edina@kaphatokhitelt.hu
Telefon: +36 30 6817381
Honlap: kaphatokhitelt.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja