SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha nincs meg a vállalt gyerekmennyiség, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk – mennyi kamatot kell visszafizetni CSOK felvétele esetén?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-08-23
2015 óta elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amit azóta többször kiegészítettek: 2019-ben elérhetővé vált a falusi CSOK, 2021 januárjától pedig a lakásáfa visszaigénylését és az illetékmentességet is kérvényezhetjük bizonyos esetekben. Mi van azonban akkor, ha nem jönnek a vállalt gyerekek? Mikor kaphatunk méltányosságot? Mikor kell sokat fizetni - és mennyit?
Ha nincs meg a vállalt gyerekmennyiség, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk – mennyi kamatot kell visszafizetni CSOK felvétele esetén?

Csok - ennyit kell visszafizetni, ha nem születnek meg a vállalt gyerekek

Számtalan család vágott bele úgy a kedvezmények igénybevételébe, hogy még egyetlen gyerekük sem volt. Sokan ezt felelőtlenségnek gondolják, hiszen honnan tudhatnák, hogy egyáltalán születik-e majd 1, 2 vagy 3 gyerekük, ha még egy sincs? Ezek a kérdések bizonyára számtalan leendő szülő fejében megfordultak, ám a kedvezményes kamatozás, valamint a könnyen kapott pénz többeket késztetett arra, hogy átgondolás nélkül belevágjanak.

Természetesen semmi sincs ingyen, így, ha nem születnek meg azok a gyerekek, akikre a kedvezményt, vagy az ehhez tartozó kedvezményes hitelt felvették a szülők, akkor legtöbb esetben mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.


Nézzük meg, milyen összegre kell számítania annak, aki nem teljesíti a Csok feltételeit:
 

  • Ha 1 gyermekre vettük igénybe a támogatást, de valamilyen oknál fogva nem született meg, akkor a felvett 600.000 Ft helyett 614.400 Ft-ot kell visszafizetni (plusz 14.400 Ft a kamat).
  • Ha 2 gyermekre vettük igénybe a támogatást, de sajnos nem sikerült összehozni, akkor a felvett 2.600.000 Ft helyett 2.724.800 Ft-ot kell visszafizetni (plusz 1.124.800 Ft a kamat, új ház vásárlás esetén jár ennyi támogatás). Természetesen ha 1 gyermek születik, de a második valamiért nem jön, akkor az 1 gyerekre járó 600.000 Ft támogatást megtarthatjuk.

(Jelenlegi alapkamat: 1,2%)

  • Ha 3 gyermekre vettük igénybe a támogatást, de csak részben, vagy egészen nem sikerült teljesíteni a feltételeket, akkor komolyabb büntetőkamatra számíthatunk, mint a fenti két esetben. 3-ból 2 gyermek teljesülése esetén 9,62 millió Ft, 3-ból 1 gyermek születése esetén 12,22 millió Ft, és egyetlenegy gyermek születése esetén 13 millió Ft lesz a visszafizetendő, kamattal növelt összeg.

(Itt ötszörös alapkamattal számolnak, ami 6%)

Természetesen ez vonatkozik az illetékre is, ami jelenleg 4%, így, ha vettünk egy 60 millió forintos házat, akkor a fent említett költségek mellett még 2,4 millió Ft-ot is elő kell teremtenünk.

Amennyiben hitelt is felvettünk, akkor is hasonló, komoly összegekre kell számítania a családnak, hiszen ott a futamidő végéig 3%-os fix kamatot biztosítanak a bankok. Ezt csak 3 gyermekre lehet igénybe venni, tehát ha 20 évre vettük fel a 15 millió forintos hitelt, de 10 év után kiderült, hogy egyetlen gyermek sem születik a családba, akkor a fennmaradó összeget már magasabb alapkamattal (5,46%) terhelik, valamint a 10 év végén a kamatkülönbözetet (2,46%) egyösszegben kellene visszafizetni az államnak, és ebbe még nincsen benne a büntetőkamat. Ez azt jelenti, hogy a 20 éves futamidő végén a 15 millió forint helyett 24,5 millió forintot kéne fizetnünk.
 

Mi lehet a legrosszabb eset?

Természetesen a legrosszabban azok a családok járnak, akik 3 gyerekre vették fel a támogatást, valamint a 15 millió forintost hitelt, és még az illetéket is elengedték nekik.


Egy 60 milliós ház megvásárlása után egyetlen gyermek megszületése nélkül egy családnak a felvett a 27,4 millió forint helyett majdnem 40 millió forintot (pontosan 39,9 millió) kellene előteremtenie, valószínűleg a semmiből.
 

Milyen esetben engedik el a büntetőkamatot?

Vannak olyan speciális esetek, amikor a rendelet is kivételt tesz, és elengedi a büntetőkamatot. Ezek a következők:

  • Ha a házastársak egyik tagja megváltozott munkaképességű lesz vagy elhalálozik.
  • Ha a párnak már született egy gyereke, aki olyan súlyos fogyatékossággal jött a világra, hogy nem szeretnének még egyet vagy kettőt vállalni.
  • Ha a szülők részt vesznek a lombikprogramban, azonban az sikertelen eredménnyel zárul.
  • Ha az anya vagy az apa esetében olyan egészségügyi problémát állapítanak meg, amiért az orvosok nem javasolják a gyermeknemzést, vagy a további gyermekek vállalását.

Egészségügyi probléma felmerülése esetén a NAV is biztosítja az igénybevett illetékmentességet.
 

Mit lehet tenni, ha kicsúsztunk a határidőből?

Amennyiben a fent említett okok egyike sem valósul meg, tehát a házaspárnál nem állapítanak meg egészségügyi problémát, egyikük sem kerül leszázalékolásra, valamint nem vállalják be a lombikprogramot, akkor bizony fizetniük kell. Az állam egy összegben várja a büntetőkamattal terhelt összeg kifizetését, de a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kérvényezhetjük a részletfizetést, amit vagy engedélyeznek, vagy nem.

Érdemes körbejárni a témát, mielőtt belevágunk, hiszen nem kevés pénzről van szó, és senki sem szeretne hitelből hitelbe szaladni, mert hozott egy vagy több meggondolatlan döntést.

FRISSÍTÉS: 2021. augusztus 24-én a MNB ismét emelte az alapkamatot, így a cikkben alapul vett 1,2% helyett, 2021. augusztus 25-től már 1,5%-kal kell számolni. Akik három gyermekre vállalkoztak, de nem teljesítették a feltételeket, azoknak a jelenlegi alapkamat ötszörösével (7,5%) megnövelt összeget kell majd visszafizetniük. Az évben még várható kamat növekedés, ami nem csak a CSOK-ot, hanem az összes felvett hitelt érinti.

Indexkép: luxstorm képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja