SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lakásfelújítási támogatás kisokos

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-10-06
2021. január elsejétől a családok rendelkezésére áll a Lakásfelújítási támogatás. Sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, igyekszünk megválaszolni a legfontosabbakat!
Lakásfelújítási támogatás kisokos

Lakásfelújítási támogatás 2021

Mit jelent pontosan a Lakásfelújítási támogatás?

A Lakásfelújítási támogatás a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítását célozza meg. 2021. január elsejétől vehető igénybe.

A felújítási támogatás 2021-ben rengeteg családot ösztönzött otthonának korszerűsítésére, szépítésére, a hibák javítására.

Ez a támogatás az állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás, amit mindenki egyetlen alkalommal vehet igénybe. Fontos, hogy az elszámolás utólag történik, ami azt jelenti, hogy az igénylőnek először el kell végeztetnie a felújítási, korszerűsítési munkálatokat, majd ha kész van, akkor ki kell fizetnie a teljes összeget és 60 napon belül be kell nyújtania a számlákat a hatósághoz.

Az állam a költségek felét (50%-át) visszatéríti a benyújtott számlák alapján, maximum 3 millió forint összegig. Ha a felújítás során több számla keletkezik, akkor a legutolsó számla kifizetésének idejét kell alapul venni az igénylési határidő számításánál. Az utolsó időpont, amíg még igényelhető a támogatás 2022. december 31.

Ugyancsak kiemelten fontos szempont, hogy a benyújtott számlák esetében 50-50%-ban kell szerepelnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek.

Természetesen a családok maguk dönthetik el, hogy a rendelkezésre álló 3 millió forintból mennyit kívánnak igénybe venni. Nem szükséges a teljes összeget felhasználni.

 

A lakásfelújítási támogatás feltételei
 

1. Gyerekekkel kapcsolatos szempontok, amiket figyelembe kell venni

Ahhoz, hogy valaki igénybe tudja venni a Lakásfelújítási támogatást, legalább egy, vele együtt lakó gyermek megléte szükséges. Ide számítanak a 12 hetesnél idősebb magzatok, illetve azok a nagykorú gyerekek, akik még nem töltötték be a 25. életévüket. Otthoni gondozási díjra (GYOD) jogosult gyermekek esetében nincs életkorhoz kötve a támogatás.
 

2. Szülőkre vonatkozó előírások

A támogatást igényelheti házaspárok és élettársak, de nem kizáró ok a házasság hiánya. Elváltak, különélők és gyermeket egyedül nevelők is jogosultak lehetnek a támogatás igénybe vételére.

Ha a szülők külön élnek, akkor az a szülő jogosult igényelni a támogatást, aki neveli  a gyermeket. Amennyiben egy gyermeket nevelnek, de külön élnek, akkor megoszthatják a támogatás mértékét, illetve le is mondhatnak róla a másik fél javára.

Fontos szempont, hogy az igénybe vevő szülőnek folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Azok, akik önmaguk fizetik maguk után a járulékot, nem jogosultak a támogatás igénybevételére.

Fontos, hogy annak, aki igénybe kívánja venni a Lakásfelújítási támogatást legalább egy éves, folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, ami maximum 30 napra szakadhat meg. Elfogadható a hallgatói jogviszony, az álláskeresési járadék, illetve a nyugdíj melletti munkavégzés is. Azok, akik az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatottak voltak, nem jogosultak a támogatásra.

Az igénylőnek nem lehet köztartozása.

Sok családot érint, hogy az egyik fél külföldön dolgozik. Jó hír, hogy a támogatás ebben az esetben is igénybe vehető. Ha egyedül neveli a szülő a gyermeket és korábban külföldön dolgozott, akkor ebben az esetben akkor élhet a támogatással, ha az igénylés napján hazai tb-jogviszonnyal rendelkezik.

 

Milyen lakásra/otthonra vehető igénybe a Lakásfelújítási támogatás?

Fontos szempontok, melyek a felújítandó lakásra/otthonra vonatkoznak:

  • Az igénylőnek, illetve a kiskorú gyermeknek az érintett lakásban minimum 50%os tulajdonrésszel kell rendelkeznie, és ennek az ingatlan-nyilvántartásban is szerepelnie kell.
  • Legalább 1 éve a felújítani kívánt lakásban/házban kell élnie az igénylőnek és a gyermeknek (kivéve akkor, ha új lakás vásárlása, építése a cél, ha még csak várják a gyermeket, illetve a gyermek 1 évnél fiatalabb).

 

Milyen vállalkozói szerződést kell kötni az igénylőnek?

A támogatás igénybe vételéhez 2021. január elseje után megkötött vállalkozói szerződésre van szükség. Ennek tartalmaznia kell a tervezési, építési, szerelési munkálatokat, illetve azok díját.

Kiemelten fontos, hogy a szerződött vállalkozó nem lehet az igénylő közeli hozzátartozója. Amennyiben gazdálkodó szervezettel köt szerződést az igénylő, akkor az adott szervezetben nem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója.


Lakásfelújítási támogatás vállalkozói szerződés minta

 

A vállalkozói szerződést a Magyar Államkincstár honlapjáról lehet letölteni, melyet minden egyes munka esetén, minden vállalkozóval közösen ki kell tölteni >> Vállalkozói szerződés minta

lakásfelújítási támogatás 2021
Kép: Depositphotos.com


 

Mire kell figyelni a számlákkal kapcsolatosan?

Fontos, hogy a CSOK igénybevétele során elszámolt számlákat nem lehet ide is elszámolni.

A számlának 2021. január 1. után kiállított számlának kell lennie. Azok a számlák, amelyek 5%-os általános forgalmi adó szerint lettek kiállítva, nem számolhatók el a Lakásfelújítási támogatás keretében.
 

Milyen munkálatokra lehet igénybe venni a támogatást?

A támogatott tevékenységi körök rendkívül széleskörűek. Részletes tájékoztatót az erről szóló rendelet tartalmaz. A felsorolásban szerepelnek olyan tevékenységek, mint például:

  • víz, csatorna-, elektromos- és gáz-közműszolgáltatás bevezetése, felújítása
  • fürdő és wc helyiség kialakítása olyan otthonban, ahol ez korábban nem volt
  • fűtési rendszer kialakítása, felújítása
  • szigetelés, nyílászárócsere, ide tartozik a redőny, rovarháló vagy párkánycsere is
  • tetőcsere
  • klímaberendezés, napelem telepítés, felújítás
  • belső tér felújítása
  • kerítésépítés, terasz, előtér-, erkélyépítés
  • bizonyos akadálymentesítéssel kapcsolatos átalakítás
  • beépíthető konyhagépek, háztartási gépek, bútorok

A részletes lista ide kattintva érhető el: Lakásfelújítási támogatás 2021 rendelete

tetőcsere lakásfelújítási támogatással
Kép: Depositphotos.com


A lakásfelújítási támogatás igénylése

A támogatás benyújtható:

  • Elektronikusan „Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására” elnevezésű dokumentumon keresztül. A benyújtáshoz szükséges felület ide kattintva érhető el.
  • Postai úton a Magyar Államkincstár elérhetőségén (1938 Budapest)
  • Személyesen a helyileg illetékes kormányablakokon keresztül.

A támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok részletesen felsorolásra kerültek a Magyar Államkincstár oldalán. Ide kattintva elérhető a pontos lista.

A kérelmet 30 napon belül bírálják el.

A támogatás a felújítási munkálatok befejezése, illetve az utolsó számla kifizetése után 60 napon belül igényelhető. Az utolsó igénylési határidő 2022. december 31.
 

Kérdés esetén hol lehet segítséget kérni?

Magyar Államkincstár

Email: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu

Telefon:
06 1 4522910
06 30 344 0045
06 70 460 9005
06 20 881 9535

Indexkép forrása: Depositphotos.com

Olvasd el ezeket a cikkeket is a témában!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja