SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Advent a Covid alatt

Szopper Zsófia [cikkei] - 2020-12-07
Hogyan éljük túl a decembert anyagilag?
Advent a Covid alatt

A vasárnap elkezdődött az adventi időszak. Az évnek ezen részén kicsit magunkba nézünk és számot vetünk az elmúlt 11 hónapunkkal. Ez egy meghitt bensőséges korszak, amikor a család a legfontosabb és a szeretteink.

A december mindig a költekezésről szól, és arról, hogy meglepjük szeretteinket.  Nagyon könnyen felborulhat a családi büdzsé. Sok- sok éve úgy látom, mintha a családoknál az év nem is 12, hanem 13 hónapból állna. Decemberben plusz még egy havi kiadást elköltünk.

Idén ez egy kicsit másként fog alakulni. A világjárvány egy teljesen új helyzet mindenkinek. A várakozás ellenére azonban, és annak ellenére, hogy családok százai, ezrei maradtak megfelelő jövedelem nélkül, továbbra sem hagy lejjebb a karácsonyi vásárlási láz.

Mindez már érezhető volt a sorozatos „Blackfriday”-k alatt is.

Hogyan spórolhatnánk, és készüljünk fel mégis az ünnepekre anyagilag?

Közhely, de igaz és fontos közhely, hogy a karácsony a szeretetről szól, ami nem az ajándékok értékétől függ.

Talán 2020 decembere mégis egy kicsit visszafogottabb lesz. Végiggondolva:

  1. Sok helyen elmaradnak a céges ajándékozások, karácsonyi bulik (sajnos ezzel együtt a prémium is sok helyen elmarad)
  2. Sokan karanténban vannak, nem mozdulhatnak ki, így nem éri őket a vásárlási láz. Kérdés persze, hogy interneten nem vásárolunk-e még többet.
  3. Elmaradnak a karácsonyi vásárok. Sokszor az ember csak a karácsonyi hangulat miatt ment el egy ilyen helyre, de mégis mindig vett valami apróságot.
  4. A nagyobb értékű műszaki cikkeket (tablet, laptop, telefon) a pandémia első hullámában és iskolakezdéskor már beszerezték a szülők.
  5. Nagyon sok munkavállaló home office-ban dolgozik már. Így mentesülnek a napközben kávé automata ingéről, vagy a büfébe járástól. Egy nap minden további nélkül csak a kávéautomatába 500-1000 forintot otthagyunk és akkor még nem is beszéltem a munkahelyi büfékről!
    Így az üzemanyagon és az utazási költségeken is megtakaríthatunk!
  6. Egyre gyakoribb jelenség, hogy műfenyőt vásárolnak a családok. Nemcsak környezetkímélő, de takarékosabb megoldás, mint a kivágott fa vásárlása!
  7. Készítsünk a szeretteinknek saját kezünkkel ajándékokat! Sokkal jobban értékeli a másik, ha mi készítjük el a meglepetést. A fogyasztói társadalomban úgyis megszokta már az ember, ha valamire szüksége van, akkor elmegy és megveszi magának. (Tegyük fel magunknak a  kérdést, hogy emlékszünk rá, hogy tavaly karácsonyra kitől milyen ajándékot kaptunk?)
  8. A báli szezon elmarad, a szilveszteri bulikról még várjuk a kormány döntését. De a betegség negatív statisztikái nap – nap után dőlnek meg újra. Egyre kevesebben mernénk kimenni már akkor is, ha szabad volna.  

Minden évben jellemző volt, hogy januárban a boltok nagy akciókat tartottak, a megmaradt, vagy visszavett karácsonyi készletből. Nem árt számolni vele.

Szokatlan, új a helyzet a legtöbb család számára. Ne felejtsük el, hogy az egészség és a család a legfontosabb az ember életében! Ezt a szituációt mindannyian tanuljuk még, hiszen korábban hasonlóval nem találkoztunk.

Fotó:  a pexels.com-on
 
Szopper Zsófia


Szopper Zsófia
Pénzügyi tanácsadó, magánpénzügy szakértő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/387-25-42
E-mail: zsofia.szopper@gmail.com
Honlap: http://penzugyitanacsadas.com/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja