A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mitől családbarát egy munkahely 2020-ban? Mutatunk néhány példát!

Nemes Dóra - 2020-12-07
Átadták Az év családbarát vállalata díjakat. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom felhívására minden eddiginél többen, százan jelentkeztek, de a pályázat történetében most először fordult elő az is, hogy a három fődíjat magyar alapítású vállalatok érdemelték ki.
Mitől családbarát egy munkahely 2020-ban? Mutatunk néhány példát!

Az idei pályázat iránti nagy érdeklődés önmagában is üzenetértékű, véli a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke. Skrabski Fruzsina szerint „ebben a kritikus évben az eddigieknél is több vállalat gondolta úgy, hogy családbarát intézkedéseik nem valamiféle krízisben elhagyható luxustevékenység részei, hanem éppen a válság kezelésének, túlélésének zálogai.”

Az esemény fővédnöke, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a díjátadó kapcsán arról beszélt: egy családban mindig fontos a rugalmasság, hiszen „a családtagoknak a legkülönbözőbb helyzetekben kell egymást segíteniük”, a hazai vállalatoknak pedig – még a megváltozott körülmények között is – tudniuk kell alkalmazkodniuk ehhez a rugalmassághoz. Hogy léteznek ilyen cégek Magyarországon, bizonyítják azok a vállalatok, amelyek az elmúlt években és idén elnyerték a „családbarát” címet.

Az online eredményhirdetés vendége volt az Értékiránytű című könyv írója, Mandeep Rai is, aki hangsúlyozta: a vállalatoknak a családokat kell a középpontba állítaniuk, mert az a gazdaság egészére is pozitív hatással lesz.

A díjátadó a vírushelyzet miatt idén az online térbe költözött (Kép: csaladbaratvallalat.hu)

BÁTOR ÉS OKOS DÖNTÉSEK – EZEK LETTEK A BEFUTÓ INTÉZKEDÉSEK

2020-ban 39 vállalat kapta meg a „családbarát” címet. Három kategóriában – kis-, közép- és nagyvállalat – hirdettek nyertest, és további szakmai különdíjak is gazdára találtak.

A fődíjasok közös jellemzője, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a munkavállalók munkahelyi és családi feladatainak összehangolására, amelyet jellemzően a rugalmas munkaszervezéssel biztosítanak.

Íme, néhány példaértékű intézkedés, a teljesség igénye nélkül:

 • születésnapos munkaidő kedvezmény
 • a kollégák lombik programban való részvételének támogatása munkaidő kedvezménnyel
 • a női karrier és a férfiak családi szerepének támogatása
 • kollégák támogatása idős családtagok ápolása esetén
 • nyári tábor a dolgozók gyermekei számára
 • „Erőforrásbank” GYES-en, GYED-en lévők számára: a programra olyan, a kisgyermekükkel otthon lévő szülők jelentkezhetnek, akik szívesen vállalnának projekt jellegű feladatot megbízásos jogviszonyban
 • a társadalmi felelősségvállalás jegyében kórházakat támogatnak

Az idei díjazottak a pandémia jelentette kihívásokra így reagáltak:

 • lelki segély karantén idején, pszichológiai tanácsadás
 • egészségmegőrző program – online torna és edzés szakértők és a kollégák bevonásával
 • korrepetálás a kollégák gyermekei számára, hasznos játékos és tanulást segítő foglalkozások
 • önkéntes csoportok szervezése bevásárlásra, „futári” szolgálatra, adományozásra
 • megváltozott, támogató javadalmazási rend a kötelező home office idején azok számára, akik családi körülmények miatt kisebb teljesítményt tudnak nyújtani

Sokaknak jelent kihívást megtalálni az egyensúlyt a munka és a gyereknevelés között (Kép: Roland Steinmann/pixabay.com)

RÖGTÖNZÖTT KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSUNK TAPASZTALATAI

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja a pályázattal, hogy megmutassa: egyre több bátor és okos cég működik itthon.

De milyen valós tapasztalatokkal rendelkeznek a munkavállalók ezen a téren? A válaszok, ahogy az igények is, sokrétűek.

Melinda és László első gyermeke tavaly nyáron született, a kisfiúval az édesanyja van otthon. Melinda egy vidéki egyetem oktatója, kutatója, jelenleg doktori védésére készül. Hivatására hatványozottan igaz, hogy „aki lemarad, az kimarad”. Ezzel együtt pozitív tapasztalatokkal rendelkezik, úgy érzi, felettesei méltányolják azt a szándékát, hogy a GYES-t követően szeretne visszatérni a régi munkarendbe. Ugyanakkor kiemeli: az intézményen belül több olyan pozitív női mintakép is van, amely megerősíti, hogy gyermeknevelés mellett is fenntartható egy sikeres karrier. „Az ilyen szemléletű munkaadók képesek igazán családbarát munkahelyeket teremteni”, teszi hozzá.

A kétgyermekes Éva egy gyárban dolgozik egy Pest megyei kisvárosban. Munkahelyén kevés családbarát intézkedés van, annak viszont örül, hogy nem küldték el, amikor második várandóssága alatt korán táppénzre kellett mennie. „Ebben az is közrejátszott, hogy a GYES előtt eltöltöttem ott tíz évet megbecsült dolgozóként. De valahogy másnál is azt láttam, hogy szem előtt tartották, hogy a gyermek az első, és emiatt senkit nem ért hátrány”, teszi hozzá. Férje, Róbert, aki ugyanott dolgozik, kedves gesztusnak tartja, hogy a vállalat a gyermekek születésekor képeslappal és plüssmacival  köszöntötte a családot.

Közalkalmazottként az óvónő Renátának egészen más tapasztalatai, kilátásai vannak ezen a téren, mint egy nagyvállalat dolgozójának. A jelenleg még családalapítás előtt álló fiatal nő úgy érzi, számára a munkahely által szervezett családi rendezvényeknél fontosabb a támogatói légkör és az együttműködés, különösen, ha valamilyen váratlan helyzet adódik, például a gyermek megbetegszik. Ezen túl hasznosnak találna egy olyan mentori programot – tréninget, szakmai műhelyt vagy esetmegbeszélést –, amely segítené a kisgyermekes anyukák „visszarázódását” a munka világába.

A kismamák különösen igénylik a segítő-támogató közeget (Kép: Standsome/pixabay.com)

CSALÁDBARÁT MUNKAHELY 2020-BAN – ILYENNEK KÉPZELJÜK MI

A fenti, rögtönzött – s nem reprezentatív – közvéleménykutatásunk szereplői természetesen arra a kérdésre is válaszoltak, hogy szerintük milyen intézkedések könnyítenék meg egy család életét:

 • az állásinterjún ne jelentsen hátrányt, ha valaki kisgyermekes vagy a jövőben családot szeretne alapítani
 • a cég (és annak helyettesítési rendszere) legyen annyira rugalmas, hogy ha sürgős elintéznivaló akad – például a gyermeket orvoshoz kell vinni –, akkor az ne okozzon fennakadást a napi munkában
 • a dolgozónak egyáltalán ne vagy csak minimális munkát kelljen hazavinnie, hogy az otthon töltött időt a családjának szentelhesse
 • a cégnél kapott egyéb, nem pénzbeli juttatások egy része olyan formában legyen igényelhető, ami felhasználható családi kiadásokra, például az iskoláztatás költségeire
 • házasságkötéskor, gyermek születésekor kisebbnagyobb juttatás
 • gyerekek, családok számára szervezett programok céges keretek közt, például szülőgyermek nap a munkahelyen
 • amennyiben az elvégzendő feladat jellege engedi, home office munkavégzés, akár heti rendszerességgel

Sokan támogatják a céges családi rendezvényeket, szülő-gyermek napokat, amelyeken a kicsik megismerhetik, mivel is foglalkozik apa és anya (Kép: John R. Perry/pixabay.com)

VAN MIBŐL MERTÍTENI

A megkérdezettek mindegyike egyetért abban, ha a munkáltató lehetővé teszi a családi élet harmonikus fenntartását, akkor az a dolgozó teljesítményére is pozitív hatással lesz, ez pedig mindkét fél kölcsönös érdeke.

Az idei családbarát pályázat azt bizonyítja: a járványhelyzet nem jelenthet kifogást. Lehet, van miből ötletet meríteni.

Indexkép: Getty Images

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja