SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újabb változások: CSOK 2016

Rák Edit [cikkei] - 2016-01-15
Az év elejétől újabb változások érkeztek a CSOK, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményével kapcsolatban (ez a korábbi szocpol). A feltételrendszer, a CSOK igénylése folyamatos alakul, a legújabbakat gyűjtöttem csokorba, hogy segítsek kiigazodni a rendszerben.
Újabb változások: CSOK 2016

Az újabb változások sokfélék, mondhatjuk úgy is, hogy vannak, akik örülhetnek és vannak, akik kevésbé. Bár sajtóvisszhangot leginkább a CSOK 10+10 (erről később) rendszer kapott, más újításokra is számíthatnak a támogatást igénylők.
 

Mindenkire érvényes módosítások is érkeznek

Az egész feltételrendszert érintő változások is vannak, ezekre mindenkinek érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk akár elesni a kedvezménytől, de sok feltétel előnyére módosult. Ezek a feltételek mindenkire vonatkoznak, a meglévő és vállalt gyerekek számától függetlenül!

  • Az energiahatékonyság szintje továbbá nem határozza meg a kedvezményt, ez konkrétabban azt jelenti, hogy megszűnnek a 10-30%-os energetikai bónuszok.
  • Külföldi biztosítással rendelkezők számára jó hírekkel szolgálhatok: már ez is beleszámít az előírt, féléves biztosítási időszakba.
  • Nem a méret a lényeg, azaz nincs már felső határ a lakások méretét illetően: eltörlik a maximum 160 négyzetméteres limitet, már ennél nagyobb ingatlanok esetén is igényelhető a CSOK. Fontos: a hasznos alapterületet kell figyelembe venni!
  • A jövőben tervezett gyermekek esetén elég lesz csak az egyik szülőnek 40 év alatt lenni. Ez egy nagyon jó kitétel, sokkal több párnak lesz így esélye elnyerni a támogatást.
  • Ki számít gyereknek? – kérdezik sokszor az ügyfeleim. A továbbiakban már többen, mint eddig, ami nagyon jó hír lehetek a családok számára: a nem felsőoktatási intézményben tanulók már 20 éves korukig számítanak, még a felsőoktatási hallgatók esetén 25 éves korukig vehetők figyelembe a kedvezmény igénylésekor.
     

A visszaéléseket is igyekeznek visszaszorítani

Az esetleges visszaélések elkerülése érdekében két új korlátozásra számíthatunk, amelyek – elméletben – segítenek visszaszorítani a jogtalan igényléseket.

  • Az kedvezményt kizárólag büntetlen előéletű igénylők kaphatják meg. Kiemelendő, hogy a vagyon elleni bűncselekményekre figyelnek!
  • Ezen felül igazolást is szükséges bemutatni arról, hogy az elmúlt 5 évben az igényélőt nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett CSOK (akkori nevén szocpol) visszafizetésére.
     

Használt ingatlanokat érintő változások
 

  • Használt ingatlan esetén a következőkre kell számítani. Vásárlás esetén a támogatás összege 10%-kal emelkedik. Egy gyermek esetén ez, az ingatlan méretétől függően maximum 600.000 Ft, kettő esetén 1 430 000 Ft, három után 2 200 000 Ft, több utód gyermek esetén pedig 2 750 000 Ft a maximálisan elérhető összeg. CSOK igénylése bővítésre is lehetséges, mégpedig ugyanezen összegekre kell számítani.
     

Új ingatlanok esetén még több változás
 

  • Az újonnan épített vagy vásárolt ingatlanokra is vonatkozik minden, a használt ingatlanra érvényes új változás, de emellett fontos, hogy most már kizárólag a gyermekek száma számít, a lakás vagy ház hasznos alapterülete nem.
  • Megszűnik a négyzetméter árának maximalizálása, már nem érvényes a 350 000 Ft-os korlát.
  • Szintén eltörlésre került az egy- vagy kétgyermekes, vagy ennyi gyermeket vállaló családok esetén már nincs minimum hasznos alapterület: 40 és 50 négyzetméter alatti lakásokra is kérhető a kedvezmény.
  • Módosulnak az összegek is, mindenki örömére: egy gyermek esetén az összeg egységesen 600 000 Ft-ra nő, míg két gyermek után egységesen 2 600 000 Ft lesz a támogatás, a többgyermekes családok pedig egységesen 10 000 000 Ft kedvezményre számíthatnak.
     

Új ingatlan – három vagy több gyermek: többletfeltételek

Új ingatlan esetén a három vagy többgyermekes családokra külön változások várnak.

  • Az igénylőnek nem lehet egyhavi minimálbért meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása
  • A más esetben előírt 180 nap helyett 2 éves biztosítás a feltétel
  • az igénylést megelőzően 180 napig keresőtevékenység folytatása, melybe a közfoglalkoztatás nem számít bele
  • visszafizetés esetén a kamat a Ptk. által előírt ötszöröse
  • Már három gyermek is vállalható előre, ennek határideje 10 év. Ez akkor is így van, ha egy vagy két gyermeket vállalnak a meglévők mellé.
  • Azok a gyermekek is számítanak, amelyekre már igénybe vett CSOK-ot (vagy ill. a korábbi lakásépítési támogatást vagy szocpolt) a család, ez esetben a már megkapott támogatást kell a 10 millió forintból levonni. Nagyon fontos, hogy ez kizárólag a három vagy többgyermekes, vagy azt vállaló családokra érvényes, amennyiben legfeljebb kettő meglévő vagy vállalt gyermekük van.
  • Csökken a minimális méret: 60 négyzetméterre lakások esetén, házak tekintetében ez a szám 90 négyzetméter.
  • Megszüntették azt a kitételt, miszerint az igénylő vagy családtagja nem lehet lakástulajdonos, vagy rendelkezhet haszonélvezeti, használati joggal.
  • CSOK 10+10, azaz az említett családok lakáscélú kölcsönhöz is juthatnak, amelynek az ígéretek szerint maximum %-os kamata lesz. A hitel maximális időtartama 25 év, maximális összege pedig 10 millió forint.

Ha bármilyen kérdésed támadna a CSOK-kal, vagy lakáseladással- és vásárlással kapcsolatban, keress bátran! 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja