SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

2012. évi adótörvény-változások

Kovács Andrea [cikkei] - 2011-12-12
Azoknak sem lesz könnyű betartani jövőre az adószabályokat, akik szeretnék: a januártól életbe lépő törvényt még az utolsó pillanatokban is több, mint száz módosítóval változtatták.
2012. évi adótörvény-változások

Az összes adóváltozás részletes feldolgozása hónapokba telhet, a több száz módosítás nem könnyíti meg a jogkövető magatartást. Kevesebb, mint negyven nappal a 2012-es év kezdete előtt fogadták el a jövő évi adószabályokat. A korábbi szabályozás értelmében egy adószabálynak a hatályba lépése előtt 45 nappal meg kellett születnie, hogy az érintettek felkészülhessenek. Az Orbán-kormány ezt a 45 napot 30-ra csökkentette.

Személyi jövedelemadó

Az egykulcsosnak mondott személyi jövedelemadózás, mint ezt már korábban is tudni lehetett, valójában lényegében kétkulcsos lesz: a havi bruttó 202.000,- Ft feletti jövedelemnek a félszuperbuttóval felszorzott része után kell a 16 %-os SZJA-t megfizetni. Az adójóváírás intézményét megszüntetik.

Módosul az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény. Ezentúl a bruttó 300.000,- Ft alatt keresők nettó bérének értékét a munkaadónak kell megőriznie. Aki ezt nem tartja be, azt a munkaügyi ellenőrzés során nem bírságolhatják, viszont az elvárást nem teljesítő cég 2 évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.

Adókötelessé válik a reprezentáció és az üzleti ajándékok juttatása. A juttatás értékének 1,19-szeresét 16 % SZJA és 27 % EHO terheli.

Erzsébet Utalvány

Minden piaci szereplőt váratlanul ért az Erzsébet-utalvány bevezetése, a korábbi tervekben ez nem szerepelt. Az állami utalvány lényegében a piaci szereplőket szorítaná ki az étkezési utalványok piacáról, és már januárban bevezethetik. A kibocsátó a Nemzeti Üdülési Alapítvány lesz, és meglepetés maga a név is. Egyes feltételezések szerint a szegényeket segítő Szent Erzsébethez lehet köze, a rossz nyelvek szerint azonban mivel Erzsébet napon találták ki, ezért a naptárról lesték el a nevet. Figyelemreméltó, hogy az eredeti szándékhoz képest növelik az étkezésre fordítható béren kívüli juttatások mértékét. A kedvezményesen adható 5.000,- Ft-nyi utalvány mellé 12.500,- Ft értékű üzemi étkezés is biztosítható.

Korábban csak egyik vagy csak másik volt adható. Ehhez jön még hozzá a Szép Kártya évi 150.000,- Ftnyi vendéglátási kerete.


Illetékek

Az igazgatási illeték 2.200,- Ft-ról 3.000,- Ft-ra nő. A peres eljárás illetéke 10.000 és 1.500.000,- Ft között változik. A válóper, valamint a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárás illetéke 30.000,- Ft lesz.

Felgyorsul az ingatlanszerzési illeték kivetése: az ingatlan megszerzéséről az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő 8 napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot.

ÁFA

Az általános forgalmi adó felső kulcsa 25-ről 27 %-ra nő, így a bruttó árban megjelenő ÁFA-tartalom 20-ról 21,26 %-ra változik. Az adómérték kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket február 29-ig kell átállítani, az átállításig kézi kibocsátású nyugtával, illetve számlával kell a bizonylatadási kötelezettséget teljesíteni.

EVA

A kormány és a frakció hosszas csatározás után döntött az EVA kulcsáról is. A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 %-ra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa, az összeghatár pedig 25 millió forintról 30 millió forintra nő.

Minimálbér, garantált bérminimum

2012. évre tervezett minimálbér 92.000,- Ft, a garantált bérminimum (középfokúak minimálbére) tervezet szerint bruttó 108.000,- Ft. A munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 %-os, szociális hozzájárulási adóvá változik.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja