SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A lakásfenntartási támogatást, a munkanélküli ellátást és egyéb területeket érintő változások

Kovács Andrea [cikkei] - 2011-09-01
2011. szeptember 1-jén nemcsak új tanév kezdődik a diákok és tanulók számára, hanem több jelentős mértékű változásra kell felkészülni...
A lakásfenntartási támogatást, a munkanélküli ellátást és egyéb területeket érintő változások

2011. szeptember 1-jétől életbe lépő változások:

  • lakásfenntartási támogatás új rendszere
  • munkanélküli ellátás feltételei
  • „chipsadó”
  • szigor a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésénél

2011. szeptember 1-jén nemcsak új tanév kezdődik a diákok és tanulók számára, hanem több jelentős mértékű változásra kell felkészülni. Vegyük ezeket sorra:

Lakásfenntartási támogatás új rendszere:

2011. szeptember 1-jétől a szociális alapú gázár- és távhő-támogatás beépül a lakásfenntartási támogatásba. Ez azt jelenti, hogy 2011. szeptember 1-jétől lakásfenntartási támogatás a következő költségekre igényelhető a helyi önkormányzatoknál:

  • fűtéstámogatás - a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek
  • lakbér, albérleti díj, közös költség
  • csatornahasználati díj
  • szemétszállítás költségei
  • villanyáram, víz- és gázfogyasztás költségeire

A támogatási kérelmeket a helyi önkormányzathoz kell benyújtani, amely jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez, és pénzben és/vagy természetben is megállapíthatja a támogatást. A támogatás megállapításához szükséges jövedelemhatár 71.250 forint, vagyis az öregségi nyugdíjminimum 250 %-a (a korábbi 150 % helyett).

A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egység. Azért, hogy a támogatás a korábbinál igazságosabb és hatékonyabb legyen, a lakásfenntartási támogatás feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat elvégzése és az, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani. A természetben nyújtott támogatás keretében a közüzemi - gáz, áram, távhő, szemétszállítás stb. - számlák kifizetése közvetlenül a szolgáltatók felé történik, illetve hozzájárulás lehet közvetlenül az adott településre jellemző tüzelőanyag megvásárlásához. A támogatás megosztva is adható: részben készpénz, részben természetbeni támogatás formájában. A támogatást elsősorban azokhoz a rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától havonta folyósítják, a fizetési kötelezettség felmerülésének időpontjában. A már megállapított - és jelenleg is folyósított - lakásfenntartási támogatások esetében az új szabályokat a rendes éves felülvizsgálat során kell először alkalmazni.

Változások a munkanélküli ellátás feltételeiben:

2011. szeptember 1-jétől az eddig bérpótló juttatásként ismert ellátás helyébe lép a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, mely szigorúbb feltételek mellett adható, mint a bérpótló juttatás. Ez azt jelenti, hogy aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban, vagy nem folytat álláskereső tevékenységet, illetve nem fogadja el a számára, törvényben előírt feltételekkel felajánlott munkalehetőséget, az nem lesz rá jogosult.

2011. szeptember 1-jétől változnak az álláskeresési járadékra vonatkozó szabályok is. Megmaradnak a járadéknak, mint ellátásnak a biztosítási jellegű vonásai, jelentősen csökken azonban a folyósítási idő felső határa 90 napra (a korábbi 270 napról), továbbá 4 évről 5 évre nő a számbavételi időszak, valamint 1 nap folyósítási időhöz 10 nap jogosultsági időre lesz szükség az eddigi 5 nap jogosultsági idő helyett.

A járadék összegének felső határa a kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz (korábban ez a kötelező legkisebb munkabér 120 %-a volt). 2011. szeptember 1-jétől közfoglalkoztatás a lakóhelytől távolabb is felajánlható, ilyenkor a közfoglalkoztatott minden többletköltségét - utaztatás, elszállásolás, ellátás költségei - a munkáltató köteles megtéríteni a távolságtól függő mértékben.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére szeptember elsejétől havonta 57.000,- Ft (amennyiben nem igényel szakképesítést), illetve 78.000,- Ft (amennyiben szakképesítést igényel az adott munkakör betöltése). Teljes munkaidőben a havibér 57.000,- Ft, a hetibér 13.120,- Ft, a napibér pedig 2.624,- Ft.

„Chipsadó”

Szeptember 1-jétől életbe lép a népegészségügyi termékdíj ("chipsadó"), ennek keretében adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után. Ez azt jelenti, hogy adókötelessé válnak a magas cukor, só vagy koffein tartalmú ételek és italok, mint például a 25%-nál kevesebb gyümölcstartalmú üdítők, az energiaitalok, chipsek, előre gyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek.

Külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetése

Szeptembertől változnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó szabályok. Ezt követően az üzemben tartók nem hivatkozhatnak ősztől külföldi szokásos tartózkodási helyükre a nem magyar rendszám használatakor, azt csak a rendszeres külföldi munkavégzéssel, vagy a magyarországi forgalomba helyezés megkezdésével igazolhatják.

Kovács Andrea
2011. augusztus 31.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja