A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A lakásfenntartási támogatást, a munkanélküli ellátást és egyéb területeket érintő változások

Kovács Andrea - 2011-09-01
2011. szeptember 1-jén nemcsak új tanév kezdődik a diákok és tanulók számára, hanem több jelentős mértékű változásra kell felkészülni...
A lakásfenntartási támogatást, a munkanélküli ellátást és egyéb területeket érintő változások

2011. szeptember 1-jétől életbe lépő változások:

  • lakásfenntartási támogatás új rendszere
  • munkanélküli ellátás feltételei
  • „chipsadó”
  • szigor a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésénél

2011. szeptember 1-jén nemcsak új tanév kezdődik a diákok és tanulók számára, hanem több jelentős mértékű változásra kell felkészülni. Vegyük ezeket sorra:

Lakásfenntartási támogatás új rendszere:

2011. szeptember 1-jétől a szociális alapú gázár- és távhő-támogatás beépül a lakásfenntartási támogatásba. Ez azt jelenti, hogy 2011. szeptember 1-jétől lakásfenntartási támogatás a következő költségekre igényelhető a helyi önkormányzatoknál:

  • fűtéstámogatás - a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek
  • lakbér, albérleti díj, közös költség
  • csatornahasználati díj
  • szemétszállítás költségei
  • villanyáram, víz- és gázfogyasztás költségeire

A támogatási kérelmeket a helyi önkormányzathoz kell benyújtani, amely jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez, és pénzben és/vagy természetben is megállapíthatja a támogatást. A támogatás megállapításához szükséges jövedelemhatár 71.250 forint, vagyis az öregségi nyugdíjminimum 250 %-a (a korábbi 150 % helyett).

A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egység. Azért, hogy a támogatás a korábbinál igazságosabb és hatékonyabb legyen, a lakásfenntartási támogatás feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat elvégzése és az, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani. A természetben nyújtott támogatás keretében a közüzemi - gáz, áram, távhő, szemétszállítás stb. - számlák kifizetése közvetlenül a szolgáltatók felé történik, illetve hozzájárulás lehet közvetlenül az adott településre jellemző tüzelőanyag megvásárlásához. A támogatás megosztva is adható: részben készpénz, részben természetbeni támogatás formájában. A támogatást elsősorban azokhoz a rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától havonta folyósítják, a fizetési kötelezettség felmerülésének időpontjában. A már megállapított - és jelenleg is folyósított - lakásfenntartási támogatások esetében az új szabályokat a rendes éves felülvizsgálat során kell először alkalmazni.

Változások a munkanélküli ellátás feltételeiben:

2011. szeptember 1-jétől az eddig bérpótló juttatásként ismert ellátás helyébe lép a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, mely szigorúbb feltételek mellett adható, mint a bérpótló juttatás. Ez azt jelenti, hogy aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban, vagy nem folytat álláskereső tevékenységet, illetve nem fogadja el a számára, törvényben előírt feltételekkel felajánlott munkalehetőséget, az nem lesz rá jogosult.

2011. szeptember 1-jétől változnak az álláskeresési járadékra vonatkozó szabályok is. Megmaradnak a járadéknak, mint ellátásnak a biztosítási jellegű vonásai, jelentősen csökken azonban a folyósítási idő felső határa 90 napra (a korábbi 270 napról), továbbá 4 évről 5 évre nő a számbavételi időszak, valamint 1 nap folyósítási időhöz 10 nap jogosultsági időre lesz szükség az eddigi 5 nap jogosultsági idő helyett.

A járadék összegének felső határa a kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz (korábban ez a kötelező legkisebb munkabér 120 %-a volt). 2011. szeptember 1-jétől közfoglalkoztatás a lakóhelytől távolabb is felajánlható, ilyenkor a közfoglalkoztatott minden többletköltségét - utaztatás, elszállásolás, ellátás költségei - a munkáltató köteles megtéríteni a távolságtól függő mértékben.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére szeptember elsejétől havonta 57.000,- Ft (amennyiben nem igényel szakképesítést), illetve 78.000,- Ft (amennyiben szakképesítést igényel az adott munkakör betöltése). Teljes munkaidőben a havibér 57.000,- Ft, a hetibér 13.120,- Ft, a napibér pedig 2.624,- Ft.

„Chipsadó”

Szeptember 1-jétől életbe lép a népegészségügyi termékdíj ("chipsadó"), ennek keretében adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után. Ez azt jelenti, hogy adókötelessé válnak a magas cukor, só vagy koffein tartalmú ételek és italok, mint például a 25%-nál kevesebb gyümölcstartalmú üdítők, az energiaitalok, chipsek, előre gyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek.

Külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetése

Szeptembertől változnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó szabályok. Ezt követően az üzemben tartók nem hivatkozhatnak ősztől külföldi szokásos tartózkodási helyükre a nem magyar rendszám használatakor, azt csak a rendszeres külföldi munkavégzéssel, vagy a magyarországi forgalomba helyezés megkezdésével igazolhatják.

Kovács Andrea
2011. augusztus 31.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja