SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Törődést vehetünk hálapénzért?

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-13
Több könyv, és még több vita alapjául szolgált a hálapénz, mely a magyar egészségügynek sajnos szerves része.
Törődést vehetünk hálapénzért?

 

Nyilvánvaló, hogy hazánkban még fejlesztésre szorul az egészségügy. Nem különben az átlag dolgozók fizetése. Az alacsony jövedelmek ellenére mégis kialakult hazánkban a hálapénz kultúrája, mely sok erkölcsi kérdést vet fel. Vannak orvosok, akik a munkaidejükhöz, és a hatalmas, rájuk nehezedő felelősséghez viszonyítva valóban keveset keresnek. Kérdéses persze, hogy ezt a betegeknek kell-e kipótolni hálapénz formájában, vagy inkább az állam dolga lenne a béremelés.

 

A legnagyobb vita természetesen a szülészetekkel kapcsolatban robbant ki, hiszen itt egy-egy szülés levezetéséért sokszor maga az orvos kért pénzt. A témával kapcsolatban több könyv is megjelent- színvonalas, és kevésbé színvonalas kiadványok. Egyes írások orvosi hibák miatti tragédiákon alapulnak, míg mások erkölcsi oldalról közelítik meg a kérdést.

 

Hálapénz.hu

 

Ki ne ismerné a Weboldalt? Aki személyesen nem tudott már ellátogatni erre a „szókimondó” oldalra, legalább a híradóban hallott az ezt övező botrányról. Mint ahogy neve is elárulja az oldal a hálapénz rendszerrel foglalkozott, és persze konkrét adatokkal szolgált: melyik orvos mennyi pénzt kért, vagy fogadott el egy-egy pácienstől.

Az orvosok természetesen (?) felháborodtak, mégis hogyan képzeli valaki, hogy az Interneten teszi közzé véleményét. Persze mi is feltehetnénk a kérdést: ha egy orvosnak nincs szégyellnivalója, akkor miért ne írhatnának róla a kismamák?

Persze a Weboldal betiltásával semmit nem értek el, hiszen a kismamák –demokrácia lévén- egymás között továbbra is meg fogják beszélni, kinek hogyan zajlott a szülése, s mennyire volt segítőkész a választott orvos.

A http://halapenz.cjb.net/ címen elérhető a Halapenz.hu oldal emléklapja, itt is olvasható (kórházanként csoportosítva) a kismamák véleménye, tapasztalata.

 

Hálapénz: mennyit, hogyan?

 

Igen csak kevés olyan emberrel találkozhatunk, aki komolyabb kórházi kezelés, vagy műtét után ne adott volna pénzt az orvosának. Persze nem a magánrendeléseken kifizetett összeget jelenti a paraszolvencia. Sokszor több tízezer forintokról beszélünk, és nem pedig virágcsokrokról, vagy ajándékkosárról.

De miért is létezik a hálapénz? Talán mert már annyira beleivódott a tudatunkba, hogy bűntudatot érzünk, ha nem adhatunk pénzt a segítségért. Ugyanakkor félünk is attól (sok esetben nem ok nélkül), ha nem adunk hálapénzt, kevesebb törődéssel kell beérnünk. Persze amíg akárcsak egy ember támogatja azzal a paraszolvenciát, hogy pénzt csúsztat orvosa zsebébe, addig működni fog a rendszer.

 

Az orvosok védelmében: azt se felejtsük el, hogy mindenkinek mások az igényei, és más-más véleményeket olvashatunk az orvosokról. Egy-egy rossz vélemény alapján nem lehet megítélni egy orvos több éves/évtizedes munkásságát!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
A szerkesztő ajánlja