SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A terhességi toxémia életeket változtatott meg - kislánya agyvérzést kapott, és azóta is fejlesztésre szorul

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-02-08
Janka és Adrián extrém koraszülöttként jöttek világra. A várandósság alatt az édesanyánál terhességi toxémia lépett fel, így a 25. héten császármetszésre volt szükség. A gyerekek most 6 évesek, de rengeteg fejlesztésre van szükségük. Janka kerekesszékes, gyengén látó és epilepsziás is. Szükségük lenne egy autóra, hogy azzal tudjanak majd iskolába járni.
A terhességi toxémia életeket változtatott meg - kislánya agyvérzést kapott, és azóta is fejlesztésre szorul

"Vannak álmaim, amik tudom, hogy soha nem fognak megvalósulni" - Egy anya szívszorító vallomása

A koraszülöttségből adódóan Janka agyvérzést kapott

Kedvesen szól bele a telefonba Erika, aki épp otthon van kislányával, Jankával. Beteg. Azt mondja, a gyengébb immunrendszere miatt gyakran betegeskedik a kislány, és a gyógyulás is sokszor hetekig eltart. Ikertestvére, Adrián óvodában van. 

A család Lepsényben élt és boldogan várták a babákat, de az álom egy napon rémálommá kezdett válni. Az édesanyánál a terhességi toxémia jelei mutatkoztak: magas vérnyomás, fehérje a vizeletben, vizesedés.

Budapestre, a SOTE I-es számú klinikájára került. A 25. hétben járt, amikor az orvosok úgy döntöttek, hogy azonnali császármetszésre van szükség. 

Juhász Janka Zoé 560 grammal, Juhász Adrián Benett pedig 680 grammal jött világra. 

"A koraszülöttségből adódóan kislányunk, Janka négyes fokozatú agyvérzést kapott az 5. napon. Több héten keresztül harcolt az életben maradásért" - meséli az édesanya.
 

koraszülöttek

Fotó: Kovács Erika


Végül 100 nap után térhettek haza. Csodával határos módon a kisfiuknak nem lett komolyabb baja. 

Janka azonban folyamatosan fejlesztésre szorul.
 

"Amikor megszületett, azt mondták, hogy nem lesz belőle ember"

Szerencsére a kislány rácáfolt ezekre a jóslatokra. Az ikrek 3 évesek voltak, amikor fel kellett adniuk a szülőfalujukban töltött életüket: Budapestre költöztek, hogy Janka megfelelő fejlesztést kapjon. Jelenleg is a Pető András kar óvodába jár.

A kislány 3 éves korában még ülni sem tudott, és jelentkezett nála az epilepszia is. A szeme folyamatosan romlik, gyengénlátó. Már háromszor kellett neki új szemüveget vásárolni. Kerekesszéke van, de mivel csak a jobb kezét használja, azt még nem tudja önállóan hajtani. Most készül a járókerete, amivel önállóan is meg fog tudni tenni majd lépéseket. 

"Vannak álmaim, amik tudom, hogy sajnos nem fognak soha megvalósulni. Például, hogy Janka is egészséges gyermek legyen és ugyanolyan önfeledten szaladgáljon és játsszon, mint a társai."
 

testvérek

Fotó: Kovács Erika


"Igazából számomra az álom az lenne, ha jarókerettel is, de képes lenne önálló járásra, ezáltal valamennyire az önállóságra is, és szobatiszta lenne. Tudna beszélni, megértetni magát, hogy más is értse, ne csak a közvetlen környezete. Jelenleg mi értjük csak a szavait, jeleit, mert valamit mutogat, van, amit szóval mond, de nem minden egyértelmű, és sok mindenre ugyanazt a szót használja. De mi és az oviban mindig tudják, mit szeretne" - mesélte elérzékenyülve az édesanya. 

Janka állapota folyamatosan javul a fejlesztéseknek köszönhetően.


A család álma egy autó, amiben elfér Janka kerekesszéke

Mindkét gyereknél ADHD-t is megállapítottak. A kislány az óvodában jár fejlesztésekre, de egy héten egyszer a Fóti Lovasközpontba is ellátogatnak lovas terápiára. Janka nagyon közvetlen kislány, nagyon szereti az embereket és az állatokat is. 

lovas terápia

Fotó: Kovács Erika
 

"10-20 év múlva én úgy képzelem el, hogy Adrián és Janka továbbra is ilyen szoros testvéri kapcsolatban lesznek, és mindenben egymás támaszai is. Úgy gondolom, a fiam teljesen a saját, önálló életét fogja élni, de mindig gondoskodó testvére marad Jankának. Igyekeztünk így nevelni. Ki tudja, talán orvos lesz, de az is lehet, hogy paleontológus - ez volt az egyik álma.

Nehéz megjósolni, mi lesz - az biztos, hogy mi mindig, mindenben igyekszünk támogatni őket, és segíteni, ahogyan csak tudunk. A többit a sorsra bízzuk."

A gyerekek hamarosan kezdik az iskolát. A családnak sem fizikai, sem anyagi segítsége nincs, az édesanya nem tud dolgozni a gyerekek mellett. Nagy szükségük lenne egy autóra, amiben Janka kerekesszéke és többi segédeszköze is elfér - ehhez 2-3 millió forintra lenne szükség. Ezzel szeretnék iskolába vinni őket. 


Ha szeretnéd támogatni a családot, alapítványunkon keresztül megteheted:
 

  • Családi Háló Közhasznú Alapítvány
  • Bankszámlaszám: 16200106-11697987
  • IBAN számlaszám: HU81 1620 0106 1169 7987 0000 0000
  • Közlemény: Juhász Janka
  • Tájékoztatás adományozásról

Egyszerű, bankkártyás fizetés pár kattintással SimplePay-en keresztül: Adomány Jankának

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja