SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismét várja látogatóit a felújított ártéri tanösvény

Fenika [cikkei] - 2004-04-26
Végre visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Aki kíváncsi egy kis darab buja érintetlen természetes világra tartson velünk.
Ismét várja látogatóit a felújított ártéri tanösvény

Kereken 10 éve szolgálja a váci és a Vácra látogató közönséget a Göncöl Alapítvány által a Váci Liget Gombás-patak torkolatában kialakított ártéri tanösvény.

A cölöpökön nyugvó pallósor alkotta korláttal védett tanösvény kényelmes és izgalmas bepillantást enged egy másképp nehezen megközelíthető világba. Személyesen találkozhatunk a jellegzetes vízparti társulásokkal és figyelhetjük meg azok átmeneteit.

A liget puhafái, a bokorfüzesek fűzfajai, a nádas és az iszaptársulások növényfajai a rájuk jellemző állatvilágnak adnak otthont. Az ártér vizében csigákkal, rákokkal, szitakötő- tegzes- és kérészlárvákkal, csíkbogarakkal és csíborokkal, molnárkákkal és viziskorpiókkal, közel húsz hal, tíz kétéltű és három hüllőfaj egyedeivel találkozhatunk. A területen mindeddig 16 emlősfajt (a hermelintől a vizipockon keresztül a korai denevérig) írtak le. A madarászok pedig több, mint egy tucat olyan jellegzetes madárfajt figyelhetnek meg, mint a függőcinege, a guvat, a jégmadár, a fekete gólya (!), a kis vöcsök, vagy a zöld küllő…

Ezek ismeretében nem csoda, hogy tíz évi folyamatos használat (évi 40-50 000 látogató) és különösen a 2002 évi két rendkívüli árvíz nyomán elkerülhetetlenné vált a tanösvény felújítása, melyre anyagi nehézségek miatt mindeddig várnunk kellett.

Most azonban – hála az állami, önkormányzati, vállalkozói segítségnek és az önkénteseknek – örömmel jelenthetjük, hogy az elmúlt hónapokban a tanösvény megújult. A Göncöl Alapítvány és Szövetség önkéntesei nem csak kijavították és újjáépítették, de kisebb változtatásokat is végrehajtottak a tanösvényen.

Az ösvény végén, az Alsó-morotvánál kialakított kilátóhelyet felszámolták, mivel a közelében található szennyvíztisztító nagyobb esőzések idején rendszeresen kiöntött. A Felső-morotvában elhelyezett kilátót megnagyobbították, így már egy teljes osztály is elfér itt egyszerre. A pallósor elején pedig egy új – a Guvatosra néző (beszélő név!) - megfigyelőhelyet alakítottak ki. A tanösvényt továbbá teljes hosszában kiszélesítették, (így már a szembejövők sem okozhatnak problémát egymásnak) és az ösvényt tartó cölöpök rögzítésére is egy új, stabilabb módszert alkalmaztak.

A teljes hosszában kijavított és felújított tanösvény ismét szabadon látogatható. A tanösvény meglátogatását jó szívvel ajánljuk minden természetbarátnak, egyéneknek, családoknak, de különösen szakköröknek, osztályoknak a biológia, földrajz, természetismeret, környezetismeret tantárgyak kiegészítéseként, vagy egyszerűen egy kirándulás (egyik) állomásaként. A Váci Ártéri Tanösvényről vezetőlap és vezetőfüzet beszerezhető a Göncöl Házban: 2600 Vác, Ilona utca 3. telefon: (06-27) 512-030. Csoportoknak előzetes egyeztetés alapján szakvezetést biztosítunk.

További információ: Kereki Albert: 06-30-374 0677

Horváth Balázs: 06-20-200 9584

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Az életkorral összefüggő látásproblémák közül a szürkehályog a leggyakoribbak közé tartozik, hiszen a legtöbbünknél nagy valószínűséggel kialakul az életünk során. Bár sokaknál évekbe telhet, amíg a szürkehályog jelentősen befolyásolja a látást, olyan eset is akad, mikor néhány hónap alatt jelentős látásromlást él meg a beteg. A kezelési kockázatok minimalizálása érdekében döntő fontosságú lehet, meddig várunk a műtéttel a tünetek észlelését követően.
A szerkesztő ajánlja