SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hangyászbébivel kezdi a vakációt az Állatkert - Kisállatok, látványetetések, állatkerti táborok és szentivánéji program

Családinet [cikkei] - 2023-06-15
Már láthatja a nagyközönség a Budapesti Állatkertben két hete született sörényes hangyász kölyköt, akinek bemutatkozásával el is kezdődött a vakáció. A nyári szünidőben sok kisállattal, élményprogramokkal, állatkerti táborokkal várja az Állatkert az érdeklődőket, sőt, jövő pénteken este még szentivánéji programokat is szerveznek.
Hangyászbébivel kezdi a vakációt az Állatkert - Kisállatok, látványetetések, állatkerti táborok és szentivánéji program

Csütörtökön – a 2022/23-as tanév utolsó napján – mutatkozott be a Budapesti Állatkertben a nemrég született sörényes hangyász kölyök, így a városligeti intézmény hangyászbébivel kezdi a nyári vakációt. A május 31-én született, tehát most már kéthetes jövevény idejének nagy részében anyja hátára csimpaszkodva cipelteti magát. A legjobban délelőtt 10 órakor látni, mert ilyenkor a gondozók látványetetést is tartanak a sörényes hangyászoknál.

sörényes hangyász

Bár az Állatkertben már az 1800-as évek végén is éltek sörényes hangyászok, egy több mint száz esztendőn át tartó szünet után 2014-ben fogtak bele újra a tartásukba. Akkor érkezett a ma is meglévő két tenyészállat, Isabela és William, akik az elmúlt hónapokban töltötték be tízedik életévüket. Az érkezésekor még igen fiatal állatok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen már 2016-ban, 2018-ban, illetve 2020-ban is született egy-egy kölykök, a mostani utód tehát már a negyedik a sorban. A korábbi hangyászbébik azóta már felnőttek, és más állatkertekbe (Csehországba, Ausztriába, Hollandiába) költöztek. A rendszeres szaporítási eredmények nemcsak azért örvendetesek, mert így a budapesti közönség gyakran láthat aranyos hangyászkölyköket, hanem azért is, mert ez az állatfaj természetes élőhelyén ritkulóban van és természetvédelmi szempontból sebezhetőnek számít. Így az állatkerti szaporítás hozzájárulhat a faj megmentéséhez.

sörényes hangyász

A legifjabb budapesti sörényes hangyász nemét egyelőre még nem állapították meg, így mostanáig nevet sem kapott. Igaz, a korábbi hangyászbébik is „uniszex”, éspedig édességekre utaló neveket kaptak: az elsőt Bejglinek, a másodikat Flódninak, a harmadikat pedig Gubának nevezték el.

sörényes hangyász

A sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) Dél-Amerikában őshonos. Az úgynevezett vendégízületesek közé tartozik, ahová a lajhárokat, illetve az övesállatokat, vagyis a tatukat is sorolják. Legközelebbi rokonaik a fán lakó dolmányos hangyászok, viszont nem állnak közeli rokonságban a hangyászsünökkel, ez utóbbiak ugyanis tojásrakó emlősök. A Budapesti Állatkertben egyébként a sörényes hangyászok mellett dolmányos hangyászokat, lajhárokat és tatukat, sőt még hangyászsünt is láthatnak a látogatók.

A most bemutatkozott hangyászbébi mellett az elmúlt hetekben, hónapokban több más kisállattal is gyarapodott az Állatkert. Gyermekáldás volt például a zebráknál, a tarvarjaknál, a fekete hattyúknál, a vadonban már kihalt mhorr gazelláknál, sőt a sörényes hangyászokkal szemközti kifutóban látható prérikutyáknál is.

A kisállatok mellett a nyári vakáció ideje alatt napi huszonöt élményprogrammal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, tréningekkel várja az Állatkert a nagyközönségek. Jövő héttől elindul a hagyományos Zoo Tábor, illetve a VakációZoo is: ez utóbbit hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek szervezik a fővárosi kerületekkel együttműködve. Június 23-án, azaz jövő pénteken este pedig változatos szentivánéji programokat kínál az Állatkert.

Fotók: Bagosi Zoltán

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja