SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ratha-játrá Szekérfesztivál - Krisna-völgy és a misztikus India varázsa Budapesten

Családinet [cikkei] - 2023-06-12
Indiai streetfood, Krisna-völgyi ökrös felvonulás, zenés-táncos karnevál, békemeditáció, és egy kis ízelítő hazánk legnagyobb ökofalvából - június 24-én egy napra Budapestre költözik a 30 éves Krisna-völgy. Ilyen lesz idén a Szekérfesztivál.
Ratha-játrá Szekérfesztivál - Krisna-völgy és a misztikus India varázsa Budapesten

Színes tradíció Indiából

A Ratha-játrá, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb ünnepe, amely során Isten minden bizonnyal legvidámabb formáját kihozzák a templomból, és ennek örömére a hívek fergeteges nyilvános ünnepséget rendeznek, amelyen mintegy 2 millió indiai vesz részt. Az örömteli életérzés szinte kézzel fogható.

Ratha Yatra Szekérfesztivál

A hagyomány szerint Krisna formáját, akit Puriban az „Univerzum Uraként" imádnak, állandó templomából egy másik templomba szállítják, ahol 10 napig vendégeskedik, majd újra hazatér. Az oda- és visszautazást zenés-táncos felvonulás, a szekerek kézi erővel történő húzása és egy igazi örömünnep kíséri. A város lakói egész évben erre készülnek. A templomban különleges fogásokat főznek, olyan agyagtűzhelyeken, ahol több ezer éve nem aludt ki a tűz. Vannak, akik a szekereket ácsolják, mások a zászlókat vagy a virágdekorációt készítik, míg megint mások táncolnak, vagy színdarabokat adnak elő az Úrról. A Szekérfesztivál során a különféle feladatokat ugyanazon családok leszármazottjai végzik már több ezer éve - igazi privilégium pl. őrizni a szekereket vagy az egyes ceremóniákat bemutatni az ünnep során. A rendezvényen egyébként Orisza állam királya maga is részt vesz, és az Úr felé tanúsított alázata jeléül felsepri az utat a szekér előtt.

Ratha Yatra Szekérfesztivál

Az ünnep valódi jelentősége

Noha az esemény Indiából származik, a Szekérfesztivál 1968 óta hatalmas népszerűségnek örvend immár nyugaton is, ahol a fesztivál szorosan beépült a Krisna-hívők tradíciójába. Már közel 200 országban, így hazánkban is megrendezik és több ezer hívő és érdeklődő csatlakozik egy-egy ünnepi menethez.

A Szekérfesztivál közelebb hozza a hétköznapi életünkhöz a spiritualitást, a szakralitást, rámutatva, hogy Isten nem egy távoli, ismeretlen személy, hanem az életünk szerves része, a lelkünk őre és az emberek legjobb barátja. Ott lakozik a szívünkben, jóságunkban, imáinkban, a közösség erejében. A Ratha-játrá vallási jelentősége az, hogy ilyenkor az Úr Krisna ismét találkozik szeretett híveivel – ez tehát a felismerés és összekapcsolódás ünnepe.

Ratha Yatra Szekérfesztivál

Színes felvonulás és India Fesztivál a Városligetben

Az ünnepi menet 14:00 órakor indul a Vörösmarty térről, végighalad az Andrássy úton, majd várhatóan 16:30-kor érkezik meg a Városligetbe, ahol már délelőtt elkezdődik az India Fesztivál. A szekér előtt táncosok, énekesek, valamint egy Krisna-völgyi ökrösszekér halad majd, az idén 30 éves Krisna-völgy ugyanis a fesztivál idejére egy napra a fővárosba „költözik", elhozva Európa egyik legnagyobb ökofalvának különleges hangulatát és lakóit. Az ünnepi menethez vallási hovatartozástól függetlenül bárki csatlakozhat! A hagyomány szerint azok, akik saját kezükkel húzzák a szekeret, minden nehézségtől megszabadulnak és a jószerencse kíséri életüket.

Ratha Yatra Szekérfesztivál

Indiai vegán streetfood és mantraének

A Városligetben 10:30-tól egészen 21:00 óráig várják az érdeklődőket, ahová a belépés díjtalan.

A Városligetben az indiai vegán streetfood minden finomsága elérhető lesz, a zöldséges főételektől kezdve a sós és édes csemegékig, de még vegetáriánus pizza is sül majd a helyszínen. A családokat indiai tánc, jógabemutató, henna- és arcfestés, ugrálóvár és más színes gyermekprogramok várják majd. A filozófia szerelmeseinek közönségtalálkozóra is lesz lehetősége Bhaktipada Goswamival, illetve a TikTok krisnás sztárjával, Vallabhival. A Szentély sátorban, ahol az „Univerzum Ura" vendégeskedik majd, megtanulhatunk virágot ajánlani, de betekinthetünk az imádat kulisszatitkaiba is. Tradicionális indiai zene, közös jamelés is része a programkínálatnak – ezért a hangszered se hagyd otthon! A fesztivált egy békemeditációs koncert zárja 19:00 és 21:00 óra között Sivaráma Swamival!

A Szekérfesztivál egészen biztosan a legszínesebb nyári fesztivál a fővárosban, amely egy napra közelebb hozza a somogyvámosi Krisna-völgy és a távoli, misztikus India világát is.

Ratha-játrá Szekérfesztivál plakát

A szekér útvonala: Vörösmarty tér -> Andrássy út -> Hősök tere -> Városliget

A térképes útvonalat megtekintheted itt:

www.krisna.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja