SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az Állatkert is részt vesz a Kutatók Éjszakáján! - Péntek este előadásokkal és interaktív bemutatókkal várják az érdeklődőket

Családinet [cikkei] - 2022-09-28
Érdekes előadásokkal és interaktív bemutatókkal várja a Budapesti Állatkert a tudományok, az állatkertészet, illetve az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket péntek este, a Kutatók Éjszakája részeként. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Az Állatkert is részt vesz a Kutatók Éjszakáján! - Péntek este előadásokkal és interaktív bemutatókkal várják az érdeklődőket

Szeptember 30-án, azaz pénteken este, 18 órától 22 óráig várja az állatkertészet iránt érdeklődőket a Fővárosi Állat- és Növénykert a Kutatók Éjszakája kezdeményezés keretében. A programok helyszíne az állatkerti Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy lesz, ahová nem az Állatkert főbejáratán, hanem az elefántházi kapun lehet majd bejutni. A részvételhez előzetes regisztrációra van szükség, regisztrálni a Kutatók Éjszakája honlapján lehet (https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/fovarosi-allat-es-novenykert).

Az Állatkert szakemberei az est folyamán hét előadással, valamint interaktív állomásokkal adnak ízelítőt az állatkerti szakmai munkából és annak tudományos alapjaiból. A programokon elősorban felnőtteket, középiskolásokat, illetve általános iskola felső tagozatán tanuló gyermekeket várnak. Az előadások témái az alábbiak lesznek:

  • 18.30 – Állatkerti állatorvoslás (előadó: dr. Hoitsy Márton);
  • 19.00 – Hogyan mentették meg az állatkertek a vadlovakat? (előadó: Sándor István);
  • 19.30 – Cetkutatás az Ománi-öbölben (előadó: Varga Nikolett);
  • 20.00 – Így neveld a... dajkacápádat! (előadó: Csehó Lilian);
  • 20.30 – Ízeltlábúak az Állatkertben (előadó: Benyó András);
  • 21.00 – Állat-növény interakciók (előadó: Serdült Ádám);
  • 21.30 – Mit esznek az állatkerti állatok? (előadó: Hanga Zoltán)

Az interaktív állomáshelyeken további titkokat fednek fel az állatkerti munkatársak. Például azt, hogy hogyan működik a kábítólövedék és a célba juttatására használt fúvócső, hogy hogyan próbálják álcázni magukat az ízeltlábúak, hogy hogyan mentik az Állatkertben a segítségre szoruló vadállatokat, vagy hogy mi minden kell a tengeri állatok gondozásához és egészségvédelméhez.

Kutatók éjszakája az Állatkertben - Cápanevelés

Az Állatkert által a Kutatók Éjszakájára szervezett programok középpontjában az állatkertészet áll. Ez egy olyan alkalmazott multidiszciplína, amely összefogja, integrálja a zoológia, az élettan, az állatorvostudomány, a genetika, a botanika, a kertészet, a természetvédelmi biológia, a takarmányozástan, a pedagógia, a műszaki tudományok, a közgazdaságtan és még számos más tudományterület eredményeit, amelyek mind szükségesek az állatkertek működtetéséhez, fenntartásához. Magát az állatkertészet elnevezést Móra Ferenc már 1926-ban használta.

A programkínálatában az Állatkert különleges figyelmet szentel a tengerek és óceánok élővilágának. A városligeti intézmény ugyanis csatlakozott az ENSZ által meghirdetett, 2021-től 2030-ig tartó Óceánok Évtizede programhoz.

*    *    *

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság Marie Sk³odowska-Curie Actions programjának kezdeményezésére 2005-ben indult. Magyarországon 2006 óta rendezik meg. A Fővárosi Állat- és Növénykert most először szervez saját programokat a Kutatók Éjszakájára, bár korábban már előfordult, hogy más intézmények programjához csatlakoztak. A hazai állatkertek közül egyedül a budapesti vesz részt a Kutatók Éjszakáján.

Az állatkerteknek a tudomány művelése, illetve a kutatás is fontos küldetése, amellett, hogy ezek az intézmények természetközeli szabadidős programot és élményeket kínálnak a nagyközönségnek, illetve oktatással, ismeretterjesztéssel, környezeti neveléssel, valamint természetvédelemmel, a veszélyeztetett fajok megőrzésével is foglalkoznak. A kutatásoknak az állatkertek nemzetközi szakmai közösségében általában is nagy hagyományai vannak, és ez igaz a Fővárosi Állat- és Növénykertre is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja