SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

16 izgalmas, gyerekbarát múzeum, ahová a nemzeti ünnepeken ingyen beléphet az egész család

Németh Noémi [cikkei] - 2022-03-14
A nemzeti ünnepeken számos múzeum ingyenesen látogatható - március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án is. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat vidékről és Budapestről vegyesen, amit lehet, hogy a gyermekeid is imádnának!
16 izgalmas, gyerekbarát múzeum, ahová a nemzeti ünnepeken ingyen beléphet az egész család

A cikk tájékoztató jellegű, indulás előtt tájékozódjatok a múzeumok elérhetőségein az aktualitásokról, az esetleges változásokról!

Érdemes böngészni a múzeumok honlapján: több intézményben különleges programokkal is várják a látogatókat a nemzeti ünnepeken.

1. Magyar Természettudományi Múzeum

A gyerekek egyik legkedveltebb múzeuma, itt található Magyarország legnagyobb természetrajzi (ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani, embertani) gyűjteménye. A kicsiket az izgalmas leletek, bemutatók mellett interaktív, játékos feladatokkal várják.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján nagyon sokan keresik fel a múzeumot a nemzeti ünnepeken, érdemes felkészülni sorban állásra az épület előtt, és esetleg az épületen belül is.

A kiállítások és a kiállítási épület befogadóképessége véges, ezért előfordulhat, hogy a megnövekedett forgalom miatt bizonyos időszakokban lassítanunk kell az épületbe való bejutás ütemét. Megértésüket és türelmüket köszönjük! - olvasható a múzeum honlapján.

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
Telefon: (36-1) 210-1085
http://www.nhmus.hu/
 



2. Aquincumi múzeum  

Aquincumot a "Magyar Pompeji"-ként is szokták emlegetni: a Római Birodalom korában létező település megmaradt falait, tárgyi emlékeit láthatjuk itt, köztük a Hercules Villát és egy megmaradt ókori fürdőt is. Ha gyermekedet egy kicsit is érdekli a történelem, Aquincumtól egyenesen el lesz varázsolva!

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135.
Telefon:  +36-1-430-10-81

http://www.aquincum.hu
 



3. Magyar Földrajzi Múzeum

A Magyar Földrajzi Múzeum gyűjteményét képezik a földrajztudománnyal, a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, képzőművészeti alkotások. A kicsik számára is izgalmas kaland lehet betekinteni a felfedezések világába.

Cím: Érd, Budai út 4, 2030
Telefon: 06 (23) 363-036

www.foldrajzimuzeum.hu/
 


 

4. Óbudai Múzeum

Az állandó kiállítás Óbuda történetét a középkortól a 20. század közepéig három jól elkülöníthető, a városképében is markánsan különböző korszakra osztotta, így született meg az „egy város három arca” kiállításcím. Fő célunk, hogy a látogató az egymásra épülő történeti rétegeket, folyamatokat megértse, összefüggéseiben lássa, valamint az egyes korszakokon belül megismerje a jellegzetes Óbudát, azokat az egyedi, a városrészre jellemző életmódbeli, társadalmi helyzeteket, amelyek megkülönböztetik a főváros többi részétől.

A kiállításban elhelyezett interaktív elemek négy érzékszervre hatnak (látás, hallás, tapintás, szaglás), emellett lehetőséget biztosítanak a látogatói kreativitás kibontakoztatására. A macskaköves óbudai utca évszázadokon keresztül meghatározta Óbuda arculatát, mintegy összekötő eleme a város „arcainak”. A kiállítótérbe lépve jellegzetes macskaköves utca fogadja a látogatót, ahol jobb oldalon régi utcaképeket, a baloldalon háromszintű történeti kronológiát lát.

Cím: 1033 Budapest, Fő tér 1.
(bejárat a Szentlélek tér felől)
További információ: Óbudai Múzeum
 


 

5. Petőfi Irodalmi Múzeum

Számos érdekességet tartogat az irodalmi múzeum, melyet inkább kamasz, kiskamasz gyermekeknek ajánlunk.

Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

További információ: Petőfi Irodalmi Múzeum
 


 

6. Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - szentendrei skanzen 

Itt látható Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye. A kiállításon megtekinthetjük a Kárpát-medence jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a társadalom különböző rétegeinek lakástípusait, életmódját (pl. pinceházak, lakóházak, cselédlakások, magtár, cigánykunyhó, kápolna, fazekasműhely, pékműhely, stb.). Rendszeresen szerveznek szabadtéri programokat, rendezvényeket (pl. Húsvéti készülődés, Huszártábor, stb.), de akár gyermeked szülinapi buliját is megtarthatod a skanzen területén, ahol játékos feladatokkal várják a kicsiket, akik így belekóstolhatnak a tanyai élet, ház körüli teendők, állattartás, kertgondozás és földművelés örömeibe és nehézségeibe.

Cím: Szentendre, Sztaravodai út, 2000
További infó: http://www.skanzen.hu/hu

 



7. Hadtörténeti Intézet és Múzeum  

A múzeum Magyarország katonai történetét mutatja be, katonai emlékek, műtárgyak, fegyverek, levelek, egyenruhák képezik a gyűjtemény részét - nagyobb gyermekek számára nagyon érdekes lehet.

Cím: 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.
Telefon: +36 (1) 325-1600
http://www.militaria.hu
 



8. Terror háza

A múzeum főleg felnőttek és felső tagozatos gyermekek számára lehet érdekes - az olykor megrázó látvány miatt kisebb gyermekeknek nem is ajánlott a belépés, 6 éves kor alatt egyáltalán nem látogatható. Az interaktív tárlat szemléletesen mutatja be a XX. századi történelmet.

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 60.
Telefon: +36 (1) 374 26 00
http://www.terrorhaza.hu/

 


 

9. Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyedülálló módon mutatja be a mezőgazdaság történetét:  a hazai mezőgazdaság, erdészet, vadászat, halászat, a szőlő és a bor, a domesztikáció, az erdők és növények, a lótartás fejlődését, történetét. Időrendbe állítva láthatják a látogatók az egykor, vagy még ma is világrekordnak számító szarvas-, dámvad-, őz- és vaddisznótrófeákat. 

Cím: Budapest, XIV. Városliget, Vajdahunyadvár
Telefon: 422-0765

E-mail: info@mmgm.hu
További információ: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

 


 

10. Vadászati Múzeum

A Grassalkovich-kastély épületében 3 szinten (pince, földszint, emelet) természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók.

További információ: Vadászati Múzeum

 


 

11. Balatoni Múzeum

A Balatoni Múzeum nem csak Keszthely, de az egész Közép-dunántúli régió egyik tradicionális szellemi csomópontja, a Balatonnal kapcsolatos ismeretek bázisa. A múzeumban mindent megtekinthetünk, ami a Balaton térségével kapcsolatos: élővilág, régészeti leletek, fejezetek a Balaton történetéből - és még sok más érdekesség vár.

Cím: 8360 Keszthely Múzeum utca 2.
További információ: Balatoni Múzeum

 



12. RepTár

A RepTár egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában. A múzeum sokkal több, mint egy nagy repülőgép emlékpark, ugyanis számtalan interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, hanem élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is - a múzeumlátogatás izgalmas program lehet kicsik és nagyok számára egyaránt. Kalandpark, mászófal, 3D mozi, repülőgépszimulátor, s sok más érdekesség várja a családokat.

A Reptár megközelítése: 5000 Szolnok, Indóház út 4-6
Elérhetőség: +36 56 781 530
További információ: Reptár - Szolnoki Repülőmúzeum
 


 

13. Tatabányai Múzeum

A Tatabányai Múzeumban betekintést nyerhetünk többek között a bányászat világába, láthatunk régészeti kiállítást, zászlógyűjteményt, éremgyűjteményt, ipartörténeti és néprajzi gyűjteményt, fotógyűjteményt, valamint sok más érdekesség mellett megismerhetjük a kézműves mesterségek tárgyi emlékeit is. 

A Tatabányai Múzeum címe: 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.
Elérhetőség: +36 34 688 190, +36 20 251 6007
További információ: Tatabányai Múzeum
 


 

14. Dornyay Béla Múzeum

A Dornyay Béla Múzeumban történeti, ipar- és technikatörténeti, képzőművészeti, irodalomtörténeti, numizmatikai, régészeti és néprajzi gyűjteményt is megtekinthetünk - a család minden tagja megtalálhatja a számára legérdekesebb kiállítást.

A múzeumot 2020-ban az Év Múzeumának jelölték.

Dornyay Béla Múzeum megközelítése: 3100, Salgótarján Múzeum tér 2.
Elérhetőség: titkarsag@dornyaymuzeum.hu, +36 32 520 700
További információ: Dornyay Béla Múzeum
 



15. Vadászati Kiállítás - Helikon Kastélymúzeum

A vadászati kiállításon több, mint 200 vadfaj trófeáival találkozhatunk, s „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetünk meg az állatokkal. A múzeum anyaga a külön teremben elhelyezett képző- és iparművészeti alkotásokkal teljesedik ki, melyek között fegyverek, festmények, szobrok, különféle porcelánok mutatják be a vadászat és a természetvédelem egységét.

Helikon Kastélymúzeum címe: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.
Elérhetőség: +36 83 314 194
További információ: Helikon Kastélymúzeum

 


 

16. Laczkó Dezső Múzeum

A Laczkó Dezső Múzeum állandó kiállításain belül megismerhetjük többek között a múlt korait az őskortól a magyar honfoglalásig, a magyar középkori és a Rákóczi-szabadságharctól a kiegyezésig terjedő időszak megyei emlékeit, láthatunk várbörtönt, megismerhetjük a népi kultúra tárgyi világát is.

A Laczkó Dezső Múzeum címe: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
További információ: Laczkó Dezső Múzeum

 


A lista a teljesség igénye nélkül készült, így ha nem találod a kedvenc múzeumod, érdemes megnézni az adott intézmény honlapját, esetleg emailben vagy telefonon érdeklődni a lehetőségekről. Az ingyenességet általában a jegyárak legvégén szokták feltüntetni, de az is előfordulhat, hogy nincs kiírva a honlapon.

Ha eldöntöttétek, merre mentek, mindenképpen tájékozódjatok az adott múzeum honlapján az aktuális tudnivalókról - előfordulhat többek között, hogy a látogatás regisztrációhoz között.

Indexkép (csak illusztráció): Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja