SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Levendulaszüret helyszínek 2023-ban

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-06-07
A levendulaszüret ma már több, mint egy kellemes hétvégi program - szinte már kultikus tevékenységgé növi ki magát az utóbbi időben. A rendkívül népszerűvé váló növény a visszafogott szépség és letisztultság szimbóluma. Június közepétől a szüreti rendezvények széles tárháza kínálja számunkra ezt a különleges társasági eseményt, ahol csokorba köthetjük a nyarat. Akár egyedül, akár párban, akár családosan is kedvelt időtöltés lehet, és egész télen át kitartó élményt nyújt, melyet illat és látvány formájában magunkkal is vihetünk.
Levendulaszüret helyszínek 2023-ban

A nyugalom betakarítása ez a pár óra. A végtelen lilába borult, illatos levendulamező pedig igazi gyönyörűség a szemnek. Völgyek levendulában…

Mire használhatjuk a levendulát?

A levendulaimádók kreativitása nem ismer határt, ha arról van szó, hogy mi mindenre lehet felhasználni ezt a növényt. A kezdők még csak a virágcsokor szépségén ámuldoznak, vagy a levendula molyűző hatásáról tudnak, esetleg a levendulaszappant ismerik, valamint a levendulazsákot. Tudjuk azt is, hogy nyugtatja, hűsíti a bőrt. A levendula, mint dekorációs alapanyag is közkedvelt, jó háttér egy kis hygge-zéshez. Ám a haladók már ennél is jóval messzebbre járnak: levendulaszörp, levendulás keksz, de idén már levendulafröccsről is hallottam, ami tényleg kihagyhatatlan ajánlat…


Kép: Hans / Pixabay

Mit vigyünk magunkkal a levendulaszüretre?

A levendulaszürethez először is ki kell választanunk a farmot. Mindenképp vigyünk a fejünkre tűző napsütés ellen egy szalmakalapot, naptejet, és természetesen egy stílusos kosarat és innivalót. Érdemes otthonról hozni a metszőollót, hiszen az érzékeny és nyúlánk levendulának nem eshetünk neki tíz körömmel, de a levendulafarmokon általában adnak is metszőollót annak, aki otthon felejtette. A távolságtartás betartása szinte gyerekjáték itt, általában nincs szükség maszkra, és védettségi igazolványt sem kérnek a legtöbb helyen.

Érkezés után venni szokás egy aratózsákot (van, ahol szüretelőtasaknak hívják): amennyi levendula belefér a zsákba, azt a szüret végén magunkkal vihetjük. A levendulafarmok vendéglátói készülni szoktak a messziről jött vendégre: enni-, innivalót és kézműves termékeket kínálnak a szorgoskodóknak, valamint sok farmon egy fényképezésre való enteriőrt is találunk, ahol festői hátterű fotókat készíthetünk magunkról, szeretteinkről és szerzeményeinkről.


Kép: JillWellington / Pixabay

Levendulaszüret 2021

Összegyűjtöttünk néhány izgalmasnak ígérkező helyszínt:

1. Kőröshegy

Kőröshegy nagyjából 2, 5 kilométerre fekszik Balatonföldvártól.

A Kőröshegyi levendulaszüret már hagyományokkal rendelkezik, a programhoz sétát is kapcsolhatunk, és a gyönyörű fényképeknek hátteret nyújt a Balaton. A farm saját fotóssal is rendelkezik. Idén a levendulacsokrokhoz kötözőt is adnak, illetve egyedi kötöző is vásárolható.

"Levendula szüret Kőröshegyen, a Balaton déli partján. Nálunk egész nyáron át tart a lila meseország! Az elmúlt 10 évben azon dolgoztunk, hogy egy egyedülálló levendula birtokot hozzunk létre Magyarországon. 12 hektár parkosított területen, 8 hektár levendula látványa fogadja a látogatóinkat. Egyedülálló Balatoni panorámával, ingyenes lepárlás bemutatóval, kihelyezett fotós elemekkel, családbarát programokkal és 100%-ban helyi kézműves termékekkel várjuk a hozzánk érkezőket. Június elejétől, egészen augusztus végéig van lehetőség levendulát szüretelni" - írják a honlapon.
 

2. Levendula Fesztivál, Tihany

A Tihanyi Fesztivál évtizedek óta nemes hagyomány a városban. Június 17-én nyitnak, a rendezvény július 2-án ér véget. A Tihanyba vezető út (7117) Gödrösi leágazásánál kell lekanyarodni hozzájuk.

Tihanyba metszőollót és sima ollót is vihetünk a gyereknek. A levendulaszedéshez itt is kapcsolhatunk egy vezetett sétát az Apátsági Majorba, de arra készüljünk, hogy a fizetés itt csak bankkártyával lehetséges.

Részletek: Levendula Fesztivál
 

3. Szent Balázs hegyi Levendulás

Ez a kedves kert a Balaton-felvidéken található egy idillikus lankán, Balcsicsó és Szentantalfa szomszédságában. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a levendulás fröccs híre, itt megkóstolhatja… Ez a levendulás az emberi léptékről szól, nincs tömeg, és itt az agyunk nyugodtan úszhat lila ködben…

2023-ban csak egy hétvégén, június 30-tól tartanak nyitva: Szedd Magad hétvége


4. Létai Levendulás

Hogy ne csak a Balaton lehessen a célpont! Ez a kis falu az ország keleti részében található, Debrecentől 30 kilométerre helyezkedik el, és levendulaszüret szempontjából még friss helyszín.

2023-ban július 8-9. között várják a látogatókat. Aki Létán jár, ne hagyja ki az ország egyetlen vízre épült mészárszékének megtekintését, mely most már nem folytat efféle tevékenységet, de a víz fölött álló épület látványa megér egy sétát.

Részletek: Létai Levendulás
 

5. Tápiószecső, Lázók Birtok

A Tápióság egyik kis községe Tápiószecső. A levendulaszüret itt különleges élmény, családias hangulatú, vidám, élményszerű. A kisebb méretű kertben bőven van hely a békés kertészkedésre, a pihenőhelyen pedig jóízű beszélgetésekre. Estére itt sokszor előkerül a gitár és vele együtt kezdődik az éneklés is.

Az itt készült fotókon rusztikus biciklik és teázóasztalok szolgáltatják a hátteret, és a kézműves termékeik olyannyira egyedülállók, hogy itt még levendulás sajtot is sikerült kóstolnom.

2023-ban július 8-án, szombaton várják a látogatókat a VI. Szecsői Levendula Szüreten-en: Lázók Birtok
 

6. Jakabka-Horgásztó-Sződ, Szi-Li Levendula

2023-ban június 17-30. között várják a látogatókat. Ez a helyszín közel van Budapesthez, akár távolsági busszal is megközelíthető. A Szi-Li Levendulafarmra egyeztetést követően lehet eljutni, és ők annyiban különlegesek, hogy levendulatövet is lehet vásárolni tőlük.

Így akár a kertünkből is csinálhatunk levendulafarmot!

Levendula ágastul,

Ugorj egyet párostul.

Azért adtam egyszer meggyet,

hogy velem is ugorj egyet.

- Gyerekmondóka -

Olvasd el ezt is: Receptek Levendula felhasználásával

Indexkép: Asssum / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja