Így legyél jó fej nagyszülő a digitális korban!

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2020-10-29
Az elmúlt évtizedekben nagyot fordult velünk a világ. A digitális fejlődés nem csak a gyerekek és a szülők életét forgatta fel, hanem egészen új helyzetet teremtett a nagyszülők számára is. Azok a nagymamák, nagypapák, akik ma lépést akarnak tartani a digitális korban élő unokákkal, nincsenek könnyű helyzetben. Kivéve akkor, ha egy egészen más oldalról állnak a dologhoz.
Így legyél jó fej nagyszülő a digitális korban!

Kell-e küszködnie egy nagyszülőnek azzal, hogy mindenféle digitális eszközzel szerelje fel a háztartását, hogy ha jön az unoka, akkor ne unatkozzon?

A válasz: nem!

Mégpedig azért nem, mert nagyszülőként olyan dolgokra taníthatják meg a gyermekeket, amikre a digitális eszközök nem képesek. A szülők szinte állandóan rohannak. Egyensúlyoznak a munka és a család között. Ha van egy kis szabadidő, akkor általában olyan ötletek merülnek fel mint a kirándulás, közös sport, játszóház vagy különböző rendezvényeken való részvétel.

Szülőként sokszor nem jutnak eszünkbe olyan egyszerű dolgok, mint például hogy megtanítsuk a gyermeknek hogyan pödörje meg a nyelvét, hogyan kapjon el a könyökével egy pénzérmét vagy hogyan építsen kártyavárat. Ezek olyan dolgok, amit a kicsit élveznek. Nagyokat nevethetnek közben és a közös nevetés erősíti a kapcsolatot, élményeket ad, melyekre később jó szívvel emlékeznek az unokák.

Káposzta suttyolás, ami csak a nagyszülőknél volt

A mi családunkban nagy hagyománya volt annak, hogy ősszel egy jó adag káposztát savanyított édesanyám. Nem is tudom pontosan, hogy mi a neve, de mi gyerekként csak suttyolásnak hívtuk. Egészen különleges program volt, amit a szüleim az unokákkal együtt is minden évben megtartottak. Anyu vékonyra szelt egy jó néhány káposztát, amit elkezdett egy kádba beleszórni. Jöttek az unokák, akiknek az volt a feladata, hogy jól megtapossák. Előtte természetesen kötelező lábmosás, majd jött a nagy kacagásokkal és sikoltozásokkal teli kádbalépés. Apró kis lábaikkal körbe-körbe járkáltak és taposták a káposztát. Persze néha azért egy-egy szálat meg is kóstoltak, hogy biztosan jó lesz. Nagyon élvezték, a mai napig emlegetik és szerintem még a gyermekeiknek is mesélni fogják.

Milyen lehetőségei vannak még egy nagyszülőnek, ha a digitális korban nevelkedett unokái figyelmét el akarják nyerni?

Csupa olyan dolgot kell mutatni nekik, amit a rohanó mindennapokban biztosan nem csinálnak. Ez nem nagy ördöngösség, hiszen régen is voltak gyerekek, akik önfeledten játszottak elektromos eszközök nélkül. A nagyszülőknek elég csak belegondolni a saját gyerekkorukba és onnan meríteni ihletet. A gyerekek fogékonyak az újdonságokra, így biztos nagy sikere lesz például:

 • a papírhajó vagy papírrepülő készítésének és a velük szervezett versenynek
 • nagyítóval való felfedezésnek, ha nem kertes házban laknak a nagyszülők, akkor egy séta során megvizsgálhatják a járda melletti füves területet vagy fák törzsét
 • megtanulni fütyülni
 • a ruhásszekrényeket átvizsgálni és a régi divatú ruhákat felpróbálni
 • régi játékok tanulása: malom, dáma, akasztófa, golyózás
 • régi kártyajátékok megtanulása: zsírozás, snapszerozás
 • kártyavárépítés
 • gilisztavadászatot tartani, majd megfigyelni őket és elengedni
 • ha már nagyon hiányzik a gyereknek a mobil eszköz, akkor lehet egy közös verstanulás vagy éneklés és annak rögzítése is jó program, főleg, ha közösen visszanézik

A lényeg, hogy szerezzetek közös élményeket!

A gyerekek életét befolyásolják a nagyszülőkkel szerzett közös élmények. Segítenek a gyermekeknek elfogadni és megélni azt a helyzetet, hogy nem csak ők és a szüleik léteznek. A nagyszülőkkel töltött idő hozzájárulhat ahhoz, hogy más idős emberekre is odafigyeljenek, így később sokkal empatikusabbak lesznek a körülöttük élőkkel.

Nem az a lényeg, hogy minden nap találkozzanak az unokák és a nagyszülők. A hangsúly a rendszerességen van. Legyenek olyan előre meghatározott időpontok, amik a nagyszülőké. A gyerekek szeretik azokat a napokat, eseményeket, amikre lehet készülni, hiszen ez izgalmas számukra. A rendszeresség, a heti vagy havi találkozások pedig erősítik az unoka és a nagyszülő kapcsolatát.

 

Kép forrása: Aline Dassel képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
Kapcsolódó cikkek:
  © 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
  Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media