SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 izgalmas hazai barlang, amit látnotok kell a gyerekekkel!

Németh Noémi [cikkei] - 2018-07-17
Ha nehezen bírjátok a kánikulát, de nem akarsz otthon ülni, keressetek fel egy hűs, hazai barlangot. Az érdekes természeti képződmények mellett van, ahol még csónakázhattok is a kristálytiszta vizen - nézzük, merre érdemes indulni!
10 izgalmas hazai barlang, amit látnotok kell a gyerekekkel!

 

1. Baradla-barlang

A Baradla-barlang hazánk legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO 1995-ben nyilvánította a világörökség részévé. A barlang jelentős részét változatos színű és formájú, látványos cseppkövek díszítik. A Baradla-Domica barlangrendszer 25 km hosszan nyúlik el.


Kép: Fenyessanyi / Wikimedia

További információ: Baradla-barlang

Megközelítés: Baradla-barlang megközelítése

 

2. Rákóczi-barlang

A vízszint alatti oldódással kialakult Rákóczi-barlang az Aggteleki- és a Szlovák-karszt más barlangjaival együtt a világörökség része, s a különösen dús és változatos kalcit előfordulásairól nevezetes.

Termeiben láthatunk:

  • több méteres függőcseppköveket, 
  • borsóköveket,
  • tavakat,
  • álló cseppköveket,
  • cseppkőzászlókat,
  • tűkristályokat,

A barlangnak a különböző típusú kiválások nagy mennyisége mellett azok többszörös váltakozása, valamint a színgazdagság ad egyedi képet. A cseppkövek és borsókövek egymásra települése kevés hazai üregrendszerben ennyire változatos és látványos. A barlangban hidakon, járófelületeken, világítás mellett közlekedhetünk.

Megközelítés: Bódvarákó községhatárt jelző tábla előtt kell balra fordulni, majd egyenesen a murvás úton a valamikori bánya épületéig (1 km).


Kép: Horvabe / Wikimedia

 

3. Vass Imre-barlang

A Vass Imre-barlang az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. A járatrendszer teljes hossza 2185 m. A barlang változatos formájú, méretű és színű cseppkőképződményeinek látványa különleges élményt nyújt az ide látogatók számára.

Jegyek a Baradla-barlang jósvafői bejáratánál lévő jegypénztárban válthatóak.


Kép: Vaclav / Wikimedia

 

II. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

4. Tapolcai-tavasbarlang 

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, majd tíz évvel később a látogatók számára is megnyitották. A Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban érdekes, interaktív kiállítást láthatunk, mely a kicsik számára is élvezetes módon mutatja be a barlang történetét, a karsztvidékek világát (Cseppkő terem, Búvár terem, Denevér terem, Geopark terem, Ősrégész terem, Őskarszt terem, 3D vetítő terem).
A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét "kőtapogató" teszi próbára, de a játszóteret vagy a mászófalat is kipróbálhatjuk. Végül kihagyhatatlan program a barlang gyönyörű színű vízén való csónakázás: a látogatók arcát elnézve egyértelmű, hogy nagy élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Kép: Fauvirt / Wikimedia

A Tapolcai-tavasbarlang megközelítése:

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

További információ: Tapolcai-tavasbarlang
 

5. Lóczy-barlang

A Tamás-hegy nyugati oldalában található, 1882-ben feltárt barlang 1934 óta fogadja a látogatókat, átlagos hőmérséklete kb. 12 °C.  Fokozottan védett barlang, régészeti védelem alatt is áll. Szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. A barlang - 20-30 perces - szakszerű vezetés mellett látogatható - ha nem találtok senkit a pénztárban, érdemes várakozni egy kicsit, mert valószínűleg éppen a barlangban vezet körbe egy csoportot. 

A Lóczy-barlang megközelítése: 

Balatonfüred, Öreghegyi út vége, GPS: 46.969008, 17.873082. Balatonfüred vasútállomástól autóval 5 perc alatt, gyalog fél órás sétával elérhető a barlang.

További információ: Lóczy-barlang


Kép: Solymári / Wikimedia

 

6. Csodabogyós-barlang

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A barlang járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

Cím: Eresztényi út, Balatongyörök, 8313. GPD: 46°47'32.2"N 17°22'12.2"E

További információ: Csodabogyós barlang


Kép: Egri Csaba / Magyarnemzetiparkok.hu


III. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

7. Szent István-barlang 

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. 1931 óta látogatható, járatainak összhossza több, mint 1 km, a bemutatott szakasz hossza pedig 170 m.

A barlang különlegessége a látványos oldásformák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok), valamint a gyönyörű cseppkőképződmények. A barlangban "Meseország" is látható, melynek cseppkőképződményeit a mesevilág szereplőről nevezték el a hasonlóság alapján (pl. Mikulás, Jancsi és Juliska). A barlangtúra időtartama 30 perc, a közlekedést korlátok, lépcsők és egyenletes, vízmentesített sétautak segítik.

A Szent István-barlang megközelítése:
A Tiszai-pályaudvarról 1-es vagy 101-es busszal, vagy 1-es villamossal a Diósgyőri-városközpontig, majd onnan az 5-ös autóbusszal közvetlenül a Szent István-barlang melletti buszmegállóig, vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan 600 m-es könnyű sétával érhető el a barlang.
Személygépkocsival érkezőknek a lillafüredi felső parkolóban (a barlangtól 50 m-re) vagy a Hámori-tó melletti parkolóban (a barlangtól 600 m-re) érdemes parkolni.

További információ: Szent István-barlang


Kép:  Vaclav / Wikimedia


8. Anna-barlang

Az Anna-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3 km-re nyílik, szintén fokozottan védett. Bejárata közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található, járatainak bemutatott szakasza 208 m hosszú, melyet 25 perces túra során járhatunk be.
Az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150.000-200.000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. A barlangot gyönyörű, egyedülálló képződményei teszik igazán különlegessé.

Az Anna-barlang megközelítése
Az Anna-barlang a Tiszai-pályaudvarról 1-es busszal, vagy 1-es villamossal a Diósgyőri-városközpontig, majd onnan 5-ös autóbusszal a Palotaszálló melletti, vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan kb. 200 m-es könnyű sétával érhető el a barlang.
Személygépkocsival érkezőknek a Hámori-tó mellett kialakított parkolóban (a barlangtól 250 m-re) vagy a lillafüredi felső parkolóban (a barlangtól 600 m-re) érdemes parkolni.

További információ: Anna-barlang


Kép: Debrecenivalaki / Wikimedia


9. Istállós-kői-barlang (Ősemberbarlang)

Az Istállós-kői-barlang a Bükk-vidék második legmagasabb csúcsa, az Istállós-kő oldalában nyílik 609 méter magasan. A barlanghoz hangulatos, szerpentin jellegű turistaút vezet föl a Szalajka-forrás mellől. A csodaszép környezetben izgalmas történelmi kalandozásra indulhatunk, a cél pedig egyenesen az őskor! Az Istállós-kői-barlang jelenleg az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja.

Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka völgy. A forrás mellől hangulatos erdei út vezet fel a barlanghoz.


Ősemberbarlang
Kép: Christo / Wikimedia


IV. Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

10. Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlang a Budai-hegységben található, hévízes eredetű. A több, mint 2 km hosszú barlang  1986-ban nyitotta meg kapuit a látogatók számára, s azóta népszerű budapesti turisztikai célponttá vált. Bejárható útvonalszakasza 250 méter hosszú, a vezetett túrák óránként indulnak.
Szépsége mellett gyógyhatása révén vált különlegességgé: magas nedvességtartalma és tiszta, pormentes a levegője révén a légzőszervi betegségek - főleg bronchitiszes és asztmás betegségek - kezelésére, gyógyítására alkalmas.  A barlangterápia itt 1990 óta működik.
A bejáratnál található interaktív kiállítás a kisebbek számára is érdekes lehet, a "barlangolás" után pedig szórakozhatnak még egy kicsit a barlang feletti parkban, ahol játszótér és geológiai tanösvény várja őket. A Szemlő-hegyi-barlang babakocsival és kerekesszékkel is látogatható.

Szemlő-hegyi-barlang megközelítése:
1025 Budapest Pusztaszeri út 35.

További információ: Szemlő-hegyi-barlang


Kép: BuBiSvÍz / Wikimedia
 

Forrás: magyarnemzetiparkok.hu 
Indexkép: beba / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja