SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Gyermekszépségverseny - Van értelme?

- 2011-03-08
Mi a fontosabb? Gyermeked szokja a versenyhelyzetet, ezzel felkészítve őt a nehéz felnőtt létre vagy hagyni, hogy önfeledten végig élje a gyermekkorát, amivel esetleg hátránnyal indul később. Van-e egészséges egyensúly?
Gyermekszépségverseny - Van értelme?

A szépségversenyek világával tavaly februárban kezdődött az ismerettségünk.

Lányom, - aki 9 éves - felvetette, hogy szépségversenyen szeretne indulni. Néztem rá, mégis hogyan, hol ? Eddig ez a terület ismeretlen volt számomra. A sok tini film és reklám megtette a hatását. Lányom is szeretett volna kitünni a tömegből. Sokadszori kérés után, megadtam magam és elkezdtem kutakodni az interneten, hol van ilyen verseny Magyarországon? Jöttek is a találatok, de a szálak egy-két ügynökségnél futottak össze. Korábbi versenyek képgalériái, újságcikkek böngészése. Kezdőként az ott látottak meggyőztek, hmm... talán belevághatunk.

- Mint később kiderült a fényképek a "kirakat", mögötte kevésbé fényes a tartalom. De erről kicsit később. -

E-mail az ügynökségnek, jelentkezés. Örömmel látunk, regisztrálj nálunk. Kedves kezdők itt még ki lehet szállni, később már elkap a szépségverseny spirálja és beszippant a versenyek világa. Elárulom minket nem láttak el jótanáccsal, mi tovább léptünk. Elmeséltem a lányomnak, nem is kell sok minden hozzá, együtt örülünk az örömének. Aztán jönnek az ügynökségtől az e-mail-ek, - fellépő ruhák listája, - helyszínek, időpontok, elődöntök, - igen és portfólió is kell, amit az ügynökség szívesen elkészít, amire aztán nincs is szükség, de hát a fotós is a megrendelésekből él.

Következő e-mail, nevzési díj is van, amit előre kell elutalni. Általában ez 2 és 5 ezer forint között van, alkalamanként, ami még a lélektani határt nem éri el. Itt egy újabb döntés fizetsz vagy kiszállsz. Lányod könyörög nem sok pénz, csak most az egyszer. Beletörödsz, hogy hát ez talán tényleg nem olyan sok és hát az az anyai büszkeség is, szép a lányom, próbáljuk meg. Itt lenne az újabb lehetőség, hogy ki lehet hátrálni, de mi újra tovább léptünk egy szintet a versenyek világába. Ami 5 ezer forintos nevezési díjnak indul, az később a verseny végére, akár 50-100 ezer forint is lehet. De, ha már valamennyit áldoztál rá, akkor nehéz a pénzt veszni hagyni, inkább vállalod a váratlan plussz költségeket.

A tapasztalt versenyzők anyukái örzik a titkot és kezdőknek nem adják ki, tanuljon mindenki a saját kárán. A rutinosok tudják, hogy a sok listán lévő dolgot felesleges betartani. Nem fontos a portfólió ezeken a versenyeken, senki nem kéri, nem tolonganak a gyerekversenyeken az ügynökségek, hogy munkát ajánljanak, inkább fordítva a szülők "tolonganak". Több napos versenyre elég az utolsó napon megérkezni, addig csak a szálloda bevételét gyarapítjuk és a pénztárcánkat apasztjuk. Ha kevés a versenyző, akkor gyorsan szedjük össze az ismerősöket, akikre a "kezdők" még várnak is, hogy odaérjenek. A kedvencem az, amikor elindul a pletyka, hogy már előre megvan a nyertesek listája, a sorrend a résztvevők között. A szervező ezt felháborítónak tartja, de a verseny végén mégis mutatkozik egyezés, véletlenül. Eközben a gyerek nem érti, anya miért ideges, ő nagyon élvezi az egészet. A véleményedet megtartod, nehogy összetörd a gyermeki lelkesedést, álmokat.

A verseny nyereményeiről szót sem érdemes ejteni. Köszönő viszonyban sincs az előre ismertettekkel, valahogy még arra is költeni kell, hogy megkapd. És akkor ott a kérdés, akkor most mit nyertem? Tapasztalatot!!! Ez nem egy verseny tapasztalata, de ettől kezdve a többnapos versenyt tudatosan kerültük. Körülbelül egy év kell ahhoz, hogy belásd nem tudsz továbblépni. 9 éves lányoddal, ebben az életkorban, a modellkedéssel, szépségversennyel nincs jövőkép. Ehhez hozzá kell adnom a vidék - Budapest problémakört is. Ha vidéki vagy=hátránnyal indulsz. Minden Budapest központú, casting, verseny, fotózás stb. Nagyon nagy pénztárca kell, hogy ezt bírd. Vagy beletörödsz, hogy a gyermekszépségverseny önámítás, ez csak üzlet, de nem neked. Vagy küzdesz tovább, míg gyermeked 14-15 éves lesz és addigra önbizalommal telve indulsz neki a "tétes " versenyeknek.

Lehet ettől eltérő tapasztalat is, nem állítom, hogy ez törvényszerű, de én így éltem meg. Mi most szüneteltetjük a személyes jelenlétet igénylő versenyeket, de itt a kiskapu internetes szépségversenyek.Ide is kellő ismeret és bölcsesség kell. Egy év után elmondhatom és a lányom nevében is, hogy kell a megmérettetés, de határok között. Inkább gyerekként élje végig a gyerekkort, mint mini felnőttként. Nem kell siettetni semmit, minden ott lesz időben.

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja