SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ki vigyáz a gyerekre, amíg a szülők dolgoznak?

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2019-06-22
VAKÁCIÓ! Mennyire vártuk ezt a szót a suliban! Betűnként írtuk a táblára és számoltuk a szünetig hátralévő napokat. Ami azonban a nebulók álma, sok szülő rémálma. Megoldani 2,5 hónap iskolamentes időszakot nem egyszerű feladat. Mégis ki vigyáz a gyerekre, amíg a szülők dolgoznak?
Ki vigyáz a gyerekre, amíg a szülők dolgoznak?

Az elmúlt hetekben ez volt a fő témája a kisiskolás gyerekek szüleivel folytatott beszélgetéseknek.

A szerencsések leküldik a gyerekeiket a nagyszülőkhöz vidékre. Nincs is ennél klasszabb nyári program. Ehhez persze kell vidéken élő, nyugdíjas, de jó karban lévő nagyszülő, aki ráadásul vállalja is, hogy az unokák pár hétig boldogítsák.

Ritka az ilyen nagyszülő, mint a fehér holló. A többség még maga is dolgozik. Esetleg nincs olyan állapotban, hogy felelősségteljesen el tudja vállalni a gyerekek felügyeletét. És sajnos egyre több olyan nagyszülőről hallok, aki egyszerűen nem hajlandó vigyázni az unokákra (sokszor ennek az elmérgesedett meny-anyós viszály az oka, de ez egy külön bejegyzést érdemel).

A tehetősebb családok egyszerűen táborokkal vészelik át a sulimentes időszakot. Több ismerős gyerek egyik táborból megy a másikba. Ehhez azonban igencsak a zsebükbe kell nyúlni a szülőknek. Egy hét táborozás 15.000 forintnál kezdődik, határ a csillagos ég.

Ismerek olyan családot, ahol a nagyszülők is dolgoznak és már tavasszal elkezdődik a családi logisztika, ki mikor menjen szabira. Összeül a családi kupaktanács, és előre megtervezik, ki mikor vigyáz a gyerekekre. Egy hét anyával, egy hét apával, egy hét közösen. Egy hét a nagyival, egy hét a nagyapával, egy hét mindkét nagyszülővel. A maradék időt szintén táborokkal töltik ki.

Aztán ott vannak azok a gyerekek, akikre senki nem vigyáz. Szinte az egész nyarat egyedül töltik a lakásban a TV előtt, jobb esetben a játszótéren. Hallottam olyan kislányról, aki 11 évesen azzal töltötte a vakációját, hogy egész nap pizsamában TV-t nézett és csipszet evett.

Gyerekként a nyári szünet maga volt a csoda. Szülőként megtapasztalom az árnyoldalát is. Mi szerencsések vagyunk, egész nyáron Fannival lehetek. Látom azonban, milyen komoly kihívás a dolgozó szülőknek megoldani, hogy a vakáció 10 hete alatt a gyermekük biztonságban legyen, és lehetőleg tartalmas élményekkel feltöltődve, kipihenten vághasson bele a következő tanévbe.

Nálatok hogy telik a nyári szünet? Hogyan oldjátok meg az ovi/sulimentes időszakot? Van valami bevált praktikátok, ami másoknak is segíthetne?

Mindenkinek élményekben gazdag, csodálatos nyarat kívánok!

Forrás: Lányomnak az életről / Facebook

Kép: StockSnap / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja