SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A balatoni szabadstrandok veszélyei - így kerültem a gyerekpancsolóból fekvőgipszbe pár óra alatt

Németh Noémi [cikkei] - 2017-07-05
Komoly sérülést is szenvedhetünk a Balatonnál, éppen a gyerekek számára kialakított játszó öblökben - személyes történet következik. Nagyon figyeljetek a kicsikre!
A balatoni szabadstrandok veszélyei - így kerültem a gyerekpancsolóból fekvőgipszbe pár óra alatt

Hogy gyakrabban ejtek el dolgokat másoknál, sűrűbben török össze ezt-azt, az már nem újdonság. Az viszont, hogy a gyerekek számára kialakított balatoni pancsoló öbölből is képes voltam fekvőgipszben távozni, az már engem is meglepett - s mivel velem így történt 30 éves létemre, bármikor előfordulhat a gyerekekkel is, ha egy picit elkalandozik a figyelmetek.


Veszélyes pancsoló öblök - sziklarakás a víz alatt

A balatoni szabad strandok nagy részét sziklás part szegélyezi, a vízbe általában hosszabb vagy rövidebb stégeken juthatunk. Ilyenkor a szikláknak a közelébe sem kerülünk, és ha megtanítottuk a kicsiknek, hogy ne merészkedjenek az éles kőrakásokhoz, akkor nem kell aggódnunk. Azonban épp a pici gyerekek számára kialakított pancsoló öblöknél fordulhat elő, hogy zátonyra futunk, ha nem nézünk a lábunk elé.


A partmenti sziklarakás egy része alig látható a víz sötét színe miatt

Itt nincs lépcső, és a homokozós bejáratot kivéve minden irányban sziklák övezik a partot. Nekem úgy sikerült beleborulnom, hogy - nagyon ügyesen - előre gyalogoltam, miközben hátrafelé néztem: a homokos öblöt céloztam meg, de a vízi játék hevében 1-2 méterrel arrébb indultam el, épp a sziklák irányába. Egy pillanat alatt botlottam bele az egyikbe, majd estem bele a következőbe, az éles kő pedig 2 cm mélyen vágta át a talpamat - távoli sebészet (ezúton is köszönöm a szomszédunknak, hogy kórházba vitt!), másfél órás sebtisztítás, varrás, 2 hét fekvőgipsz, majd több heti mankózás lett a vége (inak is sérültek, amiket össze kellett varrni, ez pedig nagyon lassan gyógyul, ráadásul fekvőgipszben kezdődik a gyógyulás).
Szerencsémre a parton tartózkodtak a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának önkéntesei, akik a helyszínen ellátták a sebet, amiből szó szerint ömlött a vér. A Balaton "tisztasága" miatt ilyen sérülések esetén fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, ezért minél hamarabb orvosi segítségre van szükség.

Elég egy vízi fogócska, egy önfeledt, labda utáni rohanás, vagy egy kicsi figyelmetlenség - és pillanatok alatt súlyos, veszélyes sérülést szenvedhet gyermekünk, vagy akár mi magunk is. A vízmagasság minden évben változik - tavaly különösen magas volt, ilyenkor pedig a víz alatti sziklák egyáltalán nem is látszanak. A nem látható kövek miatt tényleg messziről el kell kerülni a partszéleket!

Hasonló sérülést lehet szenvedni kagyló által is. 20 éve még lépten-nyomon kagylóba botlottunk a Balatonban, aztán évről évre egyre kevesebbel találkoztunk, szinte teljesen eltűntek a partokról - a tavalyi nyár óta azonban újra rengeteg példánnyal futhatunk össze a vízfenéken. Az önkéntesek elmondása szerint a kagyló okozta vágás az egyik leggyakoribb sérülés a nyári szezonban.


Úszócipőt mindenkire!

Mezítláb járni egészséges és fejlesztő hatású - nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a mezítlábas parkok is. A víz azonban egy kicsit veszélyesebb terep, főleg a Balaton, ahol semmit nem látunk abból, mibe készülünk belelépni. A növekvő kagyló populáció, a vízfenéken található kisebb-nagyobb kövek, és a parti sziklák miatt ajánlatos beszerezni egy-egy úszócipőt a család minden tagja számára.

A cipő megvéd attól is, hogy fűben rejtőző darázsra lépjünk - allergia esetén ez különösen veszélyes lehet. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ez pedig minden esetben kisebb-nagyobb helyi reakciót, akut gyulladást vált ki, ami gyerekek esetében még látványosabb lehet.
Egy felénk tartó darázzsal szemben még van lehetőségünk védekezni, azonban ha a fűben szaladgálunk, esélyünk sincs észrevenni a rovart. Darázsra lépni pedig különösen fájdalmas élmény - ezt is tavalyi tapasztalat alapján mondom (nem az én évem volt…), sokkal kellemetlenebb, mint egy egyszerű csípés más testrészen.

Ha mégis megtörténik a baj, őket keressétek:


Kép: G Péter Gardy / Wikimedia

A piros vagy fehér színű elsősegély jelzés könnyen észrevehető, de jobb, ha a strandolás elején megkeresitek őket, így vészhelyzet esetén már tudni fogjátok, merre induljatok. A önkéntesekre idén az alábbi strandokon számíthattok: 

Északi part

  • Alsóőrs: Közösségi Strand
  • Balatonudvari: Központi Strand, Fövenyes Strand
  • Révfülöp: Császtai Strand, Szigeti Strand
  • Badacsony: Badacsonyi Strand, Tomaji Strand

Déli part

  • Balatonberény: Közösségi strand
  • Balatonmáriafürdő: Hajóállomás. Fizetős strand
  • Balatonfenyves: Csalogány, Központi
  • Balatonboglár: Platán
  • Balatonlelle: Napfény Strand
  • Balatonszemes: Élményfürdő
  • Balatonszárszó: Központi
  • Balatonföldvár: Nyugati Strand, Keleti Strand

Nagyon figyeljetek a kicsikre, és ha lehet, szerezzétek be a vízhatlan cipőket - így csökkenthetitek az esélyt arra, hogy az önfeledt nyaralás rémálommá váljon.
 

Indexkép: MTI Fotó: Varga György

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja