SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Táborozás tanyán...

Verzár Éva [cikkei] - 2009-05-12
Régi táborozásaink sok emléket hoznak elő, amikor gyermekeink is készülnek a nyári táborba. De mit is kell magukkal vinniük?
Táborozás tanyán...

Régi emlékek elevenednek fel egy tanyasi világ sátortáborából; egy öreg békési tanya felújított épülete körül, öreg, nagyra nőtt fák alatt, gomba módra megbúvó kis sátrak… A tanya végében a holt Körös ága csendesen és tisztán folyik a vízbe hajló fák között. Öreg ladikban gyerekek tanulják az evezés titkát. Kisfiúk és kislányok boldog, hangos nevetéssel kerülgetik a sátrak között felállított szövőszékeket, állványokat, korongozót, gyöngyökkel teli asztalokat, s az íjászoknak felállított céltáblákat. Régi emlék, vagy nem is olyan régi? Huszonéves gyerekeim táborozó helyem jut eszembe, ahol remekül érezték magukat.

S hogy ki alapította? Hogyan jött létre ez a csodálatos tábor? Igen, fontos kérdés, mert azt bizonyítja, hogy semmi sem lehetetlen.
Egy nagycsalád gondolkodott azon, hogy hol táboroztassák gyerekeiket? S mert nem szívesen küldték volna őket ismeretlen helyre – öt gyereket –, elhatározták, hogy szüleik öreg tanyáját kissé felújítják, meghívják testvéreiket, azok gyerekeit, s amellett, hogy együtt lesz a nagycsalád, kikapcsolódhatnak nemcsak a gyerekek, de a szülők is, akik felügyelhetik is a vidám lurkókat.

A döntés jónak bizonyult, mert ahogy teltek-múltak az évek, egyre több ismerős, barát jelentkezett azzal: hogy de elmenne és elvinné gyerekeit a tanyasi táborba.

táborInnen már nem volt megállás, nyaranta három turnusban harminc gyerek és szülő töltötte a vakációját ebbe a táborba, együtt ülték körül esténként a nagy tábortüzet. S mert mindig akad egy-egy óvó néni, kézműves, íjászoktató, sőt még operatőr is, egyre gazdagabb lett a tábori foglalkozások száma.


Egy családi tábor. Emlék, de egyben tipp, hogy ez is egy lehetőség a felhőtlen, de egyben biztonságos és értékes nyaraláshoz…

Mégis mit vittünk magunkkal?

- Szerencsés helyzetben voltunk, mert a gyerekfelügyeletet megoldották a szülők, de amit nem volt szabad otthon felejteni, és amire felhívták minden szülő figyelmét, hogy vigye magával ne csak a gyerek, hanem a saját TAJ kártyáját is.
- Ha valamelyik gyerek krónikus betegségben szenvedett, hozta magával a gyógyszereit, de vittünk teljes házipatikát, amelyből nem hiányozhatott a lázcsillapító, hasmenés elleni tabletta, fájdalomcsillapító, ragtapasz, fertőtlenítőszer stb.
- Mindezek mellett, aki megtehette, beoltatta kullancs elleni védőoltással gyerekét, de emellett is kellett, sőt kell azoknak is, akik most szánják táborozásra magukat - az eldobható kullancs csipesz.
- Kalap, naptej nem maradhat otthon.
- Még egy jó tanács: ott ahol fürdésre van lehetőség, soha nem elég a törülköző, fürdőruha. A törülközők helyett láttam gyereket pólóval leitatni magáról a vizet, s ha fürdőruháról van szó, ne hallgassunk – főleg ne a lányunkra. Aki csak a legszebbet, a legjobbat vinné magával. De a tábori felhőtlen pancsozásában, kit érdekelt már, hogy hol van a nyuszika, vagy a kisvirág a fürdőruhán? Csak váltás kellett, s hogy az legyen mindig száraz.
- Nem felejtettünk el semmit, jegyezném meg a végén, de eszembe jut az első  nagy eső. Mégis elfelejtettünk első táborozásunk alkalmával valamit, ami miatt eláztunk rendesen, s aztán napokig szárítottuk ruháinkat. Amit pedig elfelejtettünk: a kisásó, hogy elvezethessük a sátrak körül a vizet…

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Az életkorral összefüggő látásproblémák közül a szürkehályog a leggyakoribbak közé tartozik, hiszen a legtöbbünknél nagy valószínűséggel kialakul az életünk során. Bár sokaknál évekbe telhet, amíg a szürkehályog jelentősen befolyásolja a látást, olyan eset is akad, mikor néhány hónap alatt jelentős látásromlást él meg a beteg. A kezelési kockázatok minimalizálása érdekében döntő fontosságú lehet, meddig várunk a műtéttel a tünetek észlelését követően.
A szerkesztő ajánlja