SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kalandra vágyik? Utazzon gyerekkel!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-07
Belföldi vakációra, külföldi nyaralásra készül a család a gyerekkel? Netán többel? Izgalmas feladat, nyilván örömteli is, de nagy kihívás. Kedves Szülő! Biztos, jól átgondolt mindent és megtette a szükséges előkészületeket? Beszerezte az információkat, számot vetett az erőforrásokkal? Akkor induljon a nagy kaland!
Néhány - szigorúan nem nevelési - ötlet, jó tanács gyerekkel útra készülőknek.
Kalandra vágyik? Utazzon gyerekkel!
Ha külföld, akkor sajátos betegségek. Az út előtt kérdezzük meg a gyermekorvost, hogy az adott országban milyen betegségek jelenthetnek veszélyt, s kérjünk tanácsot ezek megelőzési lehetőségeiről. Egy éves kor alatti gyereket ne vigyünk magunkkal, mert náluk még több védőoltás nem jöhet szóba, ezért védtelenek lehetnek egyes fertőző betegségekkel szemben. A hosszabb utat a kicsik nehezen viselik, ajánlott tehát hazánkhoz közeli célországot választani. A magyar családok szívesen utaznak nyáron Horvátországba, Olaszországba, Görögországba, Törökországba, Bulgáriába, Tunéziába, Egyiptomban, Ciprusra. A fenti országok mindegyikében ajánlott a hepatitis A és B elleni védekezés. Hastífusszal csak Törökországban, Tunéziában és Egyiptomban kell számolni a gyermekekkel utazó családoknak.

A csapvíz veszélyei

Van egy nagyon kellemetlen, az élményteli utazást megkeserítő jelenség, az ún. utazási hasmenés. Nagyon sok családnak teszi tönkre a vakációzást. A megbetegedés okai az élelmiszerekben és italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák, amelyek bélrendszeri fertőzést okoznak. Ha az útra élelmet viszünk, márpedig ez természetes, akkor tudjunk arról például, hogy az átsütött étel is meglangyosodik az út során, de ha a szálláshelyen önellátás van, a szobahőmérsékleten (ami nyáron nem alacsony) órákig tárolt készételek (tehát a megfőzött, lesütött is) nagy veszélyforrást jelentenek. A gyümölcsök, saláták, sütemények, fagylaltok, a víz, a belőle készült jégkocka ugyancsak gyakori okozója a megbetegedéseknek. Ha a csapvíz nem biztonságos, márpedig nagyon sok országban nem az, mindenképp vigyünk vízforralót vagy fertőtlenítésre alkalmas szert az útra. A legjobb, persze, ha palackozott vizet veszünk – és használjuk inkább azt még fogmosáskor is. Szappant, kéztörlő és kézfertőtlenítő kendőt ugyancsak praktikus betenni a poggyászba. Már a wc-ülőkékre is kapható eldobható, higiénikus eszköz.

Alulról ne együnk!

Az ételt csak tiszta, alaposan megmosott kézzel hasznos megfogni vagy tiszta szalvétával. Ha rosszak a higiénés viszonyok, az evőeszközt is hasznos áttörölni. Az ételnek a tányérral érintkező alsó rétegét hagyjuk inkább ott! A biztonság kedvéért inkább csak meghámozható gyümölcsöt adjunk a gyereknek főleg. Utcán át árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, amit nem a szemünk láttára bontanak fel, nem ajánlatos venni.
A főtt tojás biztonságos, de a rántotta kevésbé, egész egyszerűen azért, mert nem tudhatjuk, jól átsült-e. Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A mi emésztőrendszerünk ráadásul nincs hozzászokva a tenger gyümölcseihez – jobb félni, mint megijedni, bármilyen csábítóak. Már előzetesen praktikus tájékozódni arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás beadatása, illetve betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése.Ha mégis bekövetkezett a hasmenés, hányás vagy a láz, súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni. Már az első tünetek megjelenésétől fontos a folyamatos folyadék- és sópótlás.
A következő recept alapján viszonylag gyorsan „visszapótolhatók” a szervezetbe az elveszített anyagok: egy kávéskanál só, hat kávéskanál cukor egy liter vízben feloldva. Minden hasmenés és hányás után 1-2 decit célszerű inni belőle.

Ha a kicsi bőre ráncosodik


Ha kisbabánk bőre elkezd ráncosodni, száraz tapintású lesz, a szeme karikássá, a nyelve szárazzá válik, azonnal gondoljunk a súlyos kiszáradásra. Mindenképpen előzzük meg ezt az állapotot fokozott folyadékpótlással, itassunk vele (palackozott) vízben oldódó ásványisó-keveréket (arányokat lásd fentebb), és ha súlyos folyadékvesztésre gyanakszunk, azonnal forduljunk orvoshoz!
Vannak olyan gyerekek, akik a hosszú autóutat jól tűrik, elfoglalják magukat vagy (a legjobb esetben) alszanak.  Na de, ismerünk olyan kicsiket és nagyobbakat, akik egy percre sem tudnak nyugton maradni. Ők még a vezetőt is igencsak zavarhatják és kifejezett veszélyhelyzetet jelenthetnek. Ezért jobb inkább éjjel utazni a gyerekekkel, amikor a természetes fáradtság elnyomja őket…

Ha szerencsénk van, elalszik

Az utazás előtt ellenőrízze a gyerekülést! Ha ugyanis kényelmetlen, a gyerek nem érzi magát komfortosan, nyűgös. Az a legjobb, ha az egyik szülő hátul ül a gyerekkel – elegendő mennyiségű játék társaságában. Enni-innivaló legyen a kezünk ügyében! A gyakorlott szülő tudja, hogy a tele pocak álmosít… Nagyobbaknál jó szolgálatot tesz egy érdekes CD…mese, hangoskönyv, gyerekzene… Az állandó kanyarokat, magasságbeli különbségeket, gyakori sebváltásokat, vagy az utazási betegséget a gyerekek kiváltképp rosszul tűrik. Legyen nálunk megfelelő mennyiségű zacskó, papírtörülköző. Utazás előtt pedig ne tömjük meg a gyereket  nehéz, zsíros étellel! 
 Repülővel utazni gyors és kényelmes – cserébe a repülőtéren kell végigcsinálni akár időigényes folyamatokat.  Erre azért gondoljunk! Meg arra is, hogy a fülzúgás ijesztő lehet… Felszállásnál és a leszállás előtt ne felejtse odaadni a kicsinek a cumiját – nem fog búgni a fülecskéje.
Akárhová akármilyen eszközzel akármekkora gyerekkel utazunk, ne feledkezzünk meg az útipatikáról (a legjobb, ha gyógyszerésszel állíttatjuk össze)! Ő biztosan nem fogja kifelejteni a lázmérőt és lázcsillapítót, a szúnyogriasztó sprayt vagy krémet, ragtapaszt, kullancskiszedő eszközt, a hányinger elleni orvosságot. A nagyobb gyerekekkel könnyebb lehet a dolgunk, de egy biztos: amit ki nem állhatnak, az a mozdulatlanság, hiszen tele vannak energiával. Amikor és ahol csak lehet: hadd nyargaljanak egyet! Nekünk is könnyebb lesz.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja