SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy kerül a manó a polcra és miért olyan népszerű? - Elf on the shelf története

Viktória Tóth-Szántó [cikkei] - 2020-12-08
Az Elf on The Shelf egy amerikai tradíción alapuló játék, ami nálunk is egyre népszerűbb és remek mókává varázsolja a karácsnyi időszakot.
Hogy kerül a manó a polcra és miért olyan népszerű? - Elf on the shelf története

Magyarországon is egyre több családot kap el az Elf on the shelf láz, ami egy kedves és vicces amerikai hagyomány. Ha szeret a család mókázni és nyitottak a vicces csínyekre, akkor mindenképp érdemes elkezdeni a “manózást”.


Honnan jön az Elf?

A kis Elf az északi sarkról érkezik és azért költözik be a családba, hogy megfigyelje a gyerekeket, mennyire sikerül jól viselkedni Karácsony előtt. A manó napközben csak üldögél a polcon mozdulatlanul és csendben megfigyeli a gyerekeket, majd éjszaka elrepül a Mikuláshoz beszámolni mit tapasztalt hogy aztán újra visszatérjen. A reggel felébredő gyerekek aztán azt tapasztalják, hogy a kis manó elmozdult és egész más helyen bukkanak rá vagy ami még meglepőbb, épp egy csínyen kapják rajta. 

Őrületes mókaságokat képesek csinálni a manók és a gyerekek alig várják a reggelt, mikor első dolguk felkutatni az Elfüket.


Hogyan működik az Elf?

Minden este, mikor a gyerekek elalszanak, a szülők dolga áthelyezni a kis Elfet lehetőleg valamilyen mókás szituációba. Az interneten számtalan vicces ötletet találunk mi mindent csinálhat a manó míg a kicsik alszanak. Vannak helyes kis viccek, apró csínyek és néhol már meghökkentő ötletek is, de persze mindenkinek a saját ízlése szabjon határt.

Láttam már Elfet, ahogy gumikacsákat etet a fürdőkádban vagy mókás üzenet ír a tükörre borotvahabbal és olyat is, amelyik hóangyalt készített a konyhapultra szórt lisztben. De sok más ötlet is található a neten, főleg a Pinterest alkalmas a keresgélésre.

Az Elfek hagyományosan december elsején érkeznek és karácsony előestéjén vagy szent este látjuk őket utoljára, tehát nagyjából 24 csínyre kell felkészülni.


Hogyan kezdjünk hozzá?


Először érdemes megnézni a mesét, ami kimondottan a kismanóról szól és remek kedvcsináló, így mikor megérkezik a mi manónk, a gyerekek már tudják a történetét, hogy ki ő és miért jött. Érkezhet dobozban, amit az ajtó előtt találnak egy rövid levéllel a télapótól vagy készíthetünk manóajtót vagy manóházat is neki, amin keresztül tud utazni az északi sark és az otthonunk között.

Miután megérkezett az Elf, a gyerekeknek nevet kell adniuk neki. Innentől viszont él a varázslat és nem nyúlhatnak többé hozzá.

Ha a gyerek mégis hozzáér, a manó beteg lesz, aznap nem csinál semmit. A gyógyulást meggyorsíthatja egy kis varázspor, ami hagyományosan az őrölt fahéj.


Manózás a hétköznapokban


A manózás jár némi erőfeszítéssel, ezért érdemes átgondolni, mielőtt belevágunk. Bár elsőre könnyűnek tűnhet, azért a gyakorlatban vannak mélypontok.

Tényleg rengeteg ötletet találunk a neten és első évben még hamar összejön a 24 csíny, ám például én, akinek ez más a sokadik éve, nehezen találok új dolgokat. Néha kellékeket kell beszerezni és rejtegetni, hogy le ne bukjunk és a csínyt este kell előkészíteni, mikor már amúgy is fáradtak vagyunk.

Mindezek ellenére megéri, mert a gyerekeim már a manó elutazása napján arról faggatnak, mikor jön legközelebb és ahogy közeleg a december, már teljes az izgalom.


Hogyan legyünk Elf tulajdonosok?

A manózásnak létezik egy magyarországi csoportja a facebookon, amihez érdemes lehet csatlakozni. Egyrészt szintén az ötletek miatt, másrészt számos tapasztalatot olvashatunk azoktól, akik belekezdtek. A csoportban megtalálhatjuk az Elfes mese magyar változatát, sablon levelet a Télapótól, amit kinyomtathatunk és egyéb érdekességeket.

A manót külföldi oldalakról lehet beszerezni, de ha nem ragaszkodunk a hagyományos kinézetűhöz, akkor bármilyen manó forma figura megteszi, bár a csínyek beállításához előny, ha keze-lába mozgatható.

Sajnos nem mindenkinél osztatlan siker a kis csínytevő megjelenésekor. Előfordul, hogy hiába nézte meg a manós mesét, a kisgyerek fél vagy csak nem akarja a manót . Erre is számítani kell, hiszen a gyerekek sem egyformák.

Van, ahol csak a szabályok lazítása vagy átírása mellett működik a dolog. A szülők nálunk arra biztatják egymást, hogy mindenki manózzon úgy ahogy az a család számára szórakoztató. 

Ha a gyerek még kicsi és nem bírja megállni, hogy megfogja a manót, akkor hagyjuk el ezt a szabályt. Van ahol csínyeket követ el az Elf és van, ahol inkább kis meglepiket hagy a gyereknek. 

A manózás lényege a mókázás, ami szórakoztatja a szülőket és a gyerekeket is. Ha csináljuk, csináljuk jó kedvvel és lássuk benne a közös élményszerzés lehetőségét.

 

Photo by Misty Ladd on Unsplash

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja