SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire érdemes karácsonyfa választáskor odafigyelni?

Kulcsár Péter [cikkei] - 2020-12-12
Javában tombol a karácsonyfa vásárlásának ideje, hiszen hamarosan legtöbbünk otthonában, vagy a kertben feldíszítve pompázik. A gyerekek imádják, azt szeretnék, ha minél több ideig megcsodálhatnák. A szülők is mindent megtesznek a csemeték boldogságáért, de a vétel előtt több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy a fölösleges bosszúságot elkerüljük. Ezeket szedtük csokorba.
Mire érdemes karácsonyfa választáskor odafigyelni?

Mikor érdemes venni?

Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, hiszen a körülményektől is függ. Érdemes kistermelőtől, őstermelőtől vásárolni, aki megbízható és meg tudja mondani, mikor termelték ki a fát. A szakemberek szerint, minél később, annál jobban járunk, kevesebb az esély, hogy a meleg szobában felállított fánk pár nap alatt lekopaszodjon. A legideálisabb, ha november vége felé vágotthoz tudunk hozzájutni. A vágás miatt fontos az időjárás is, minél enyhébb, hidegebb az idő annál jobb. Szerencsések vagyunk abban az esetben ha van tárolási lehetőségünk. Fűtetlen garázsban, tárolóban egy hónapig nem fog elszáradni, ilyen esetben nem érdemes a vásárlást az utolsó pillanatra halogatni.

Vannak praktikák, amivel meg tudjuk saccolni valójában friss árut veszünk-e. A kiválasztott fánkat finoman üssük a talajhoz és, ha nem hullik le róla a tűlevél ne habozzunk. A másik módszer, mikor a tűlevelet meghajlítjuk és eltörik, vagy meghajlik, köszönjük meg a lehetőséget és próbálkozzunk egy másik fával, vagy máshol vásároljunk.


Földlabdással jól járok?

Csak abban az esetben, ha a karácsonyi ünnepek után megfelelő körülményeket tudunk a fának biztosítani. A vásárlást követően hűvös, párás helyre tegyük, lehetőség szerint erkélyre, balkonra. Hetente egyszer érdemes meglocsolni és, hogy kevésbé száradjon ki a földje, mulccsal letakarni. Kert és nem szobai növények, a hirtelen hőmérsékletváltozást, a meleget pár héten keresztül bírják károsodás nélkül elviselni.
A szakemberek szerint maximum egy hétig legyen a lakásba, ezt követően szabadba ültessük el, ha nincs lehetőségünk, biztos van olyan barát, aki örülne az ajándékba kapott fának.


Milyen körülmények közé tegyük?

Tegyük fel óriási a szerencsénk egy ismerősünk évek óta ugyanattól a megbízható termelőtől, kereskedőtől vásárol, aki. sohasem csapta be, mikor szilveszterezni mentünk hozzá irigykedve néztük az üde zöld karácsonyfáját, viszont nem tudtunk pólóra vetkőzni, mert abban a szobában elég hűvös volt. Mindez az azért történhetett, mert a nap nagy részében levette a fűtést, hogy minél később száradjon el a fa. Természetesen, mikor körülötte zsongott a család a kapcsolót feljebb kapcsolta. Egyszerű karácsonyfatalpba tette, mert egy szakember azt tanácsolta, fölösleges vízbe állítani, csak a nagyon friss vágásokon segít ideig, órákig, hiszen a kivágott fa vízszállító sejtjei elhalnak, így nem képes felvenni a folyadékot és azt szállítani.


Milyen fát vegyünk?

Erre a kérdésre nagyon rövid választ lehet adni. Függ a pénztárcánkban lapuló bankjegyek számától, és a karácsonyfa leendő helyének méretétől, ízlésünktől.

Közönséges luc

A magyarok által talán a leggyakrabban vásárolt, legkedveltebb fenyőtípus. A népszerűsége a többi fához hasonlítva az alacsony árából fakad. Ráadásul a szabályos formájából adódóan nagyobb lakásokba is passzol, nem kell perceken keresztül azon tanakodnunk, hová tegyük, hogy a kopasz része ne látszódjon. Ha emellett tettük le a lantot, mindenképpen friss vágásút próbáljunk választani, mert nagyon nehezen tűri a meleg száraz levegőt, ilyen körülmények között pár nap alatt lekopaszodhat.

Nordmann fenyő

Hazánkban is egyre népszerűbb fenyő, főként azok körében, akik még a következő év heteiben is szeretnék, ha karácsonyfa díszítené otthonaikat. Jól viseli a meleget, emiatt fűtött szobában is kevesebb idő alatt hullatja el a tűleveleit. Kimondottan gyermekbarát, mert a levelei kevésbé szúrósak, így nem kell aggódnunk, hogy a lurkókban kárt tenne a növény. Hátránya talán az ára, az egyik legdrágább fenyőtípus, amit karácsonyfaként árusítanak, de az előnyei miatt választják egyre többen a nordmann fenyőt.

Erdei fenyő

Hazai viszonylatban a lucfenyőhöz hasonlóan a leginkább pénztárca kímélő fenyőfajta, emellett tartóssága miatt is népszerű a családok körében. Melegebb szobákban is heteken keresztül is jól érzi magát. A kevésbé szimmetrikus fajták közé tartozik, formája szabálytalan, és az ágakból kifolyó gyanta is nem kevés esetben szokott bosszúságot okozni.

Ezüstfenyő

Az illatos, dekoratív fákat szeretők ragaszkodnak az ezüstfenyőhöz. Különleges ezüst színe illeszkedik a karácsonyi hangulathoz. A levelén lévő viaszréteg garancia, hogy hetekig csodáljuk a fenyőfánkat. Kisgyermekes családba jó szívvel akkor ajánlható, ha a pici felügyelettel kerül a fa közelébe, mert a levelei a szúróssága miatt kellemetlen perceket okozhat.

 

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/users/distelapparath-2726923/

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja