SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Családinet [cikkei] - 2024-03-28
Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság - hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.
Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

A húsvéthoz kötődő élelmiszerek vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei végzik a Nébih irányításával. Az akció során az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmények közül fokozottan vizsgálják többek között a füstölt húskészítmények, különösen a sonkák előállítását és a tojások csomagolását. A kereskedelemben az étkezési tojás, a pácolt, füstölt húskészítmények, az édesipari termékek, a friss, primőr, import zöldségek és gyümölcsök, valamint a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazásának ellenőrzését végzik a szakemberek. Emellett a Nébih laboratóriumában kiemelten vizsgálják a sonkákat és tormakészítményeket.

A tavaszi szezonális ellenőrzés első felében országosan összesen 1117 ellenőrzésre került sor. Ebből 111 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 688 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban, 108 kistermelőnél, 10 őstermelőnél és 200 vendéglátóhelyen történt. A feltárt szabálytalanságok és hiányosságok miatt az ellenőrök 12 alkalommal figyelmeztetést és tevékenység korlátozását, 77 esetben pedig bírságot alkalmaztak szankcióként, eddig összesen több mint 7,2 millió Ft értékben, de több eljárás még folyamatban van – foglalta össze dr. Nobilis Márton.

A szakemberek a különböző létesítményeknél leggyakoribb hibaként higiéniai hiányosságokat tapasztaltak, elsősorban az üzletekben (46 eset) és a vendéglátásban (31 eset). Ezek előfordulási aránya 8,2% volt (összesen 92 eset), ami számottevően magasabb a tavalyinál: 2023-ban 5,3 % volt ez az arány.
Emellett az ellenőrzések 5,1%-ában (57 esetben) a dolgozók egészségügyi alkalmassága kapcsán tártak fel szabálytalanságot az ellenőrök, ami szintén magasabb a tavalyi, 3%-os értéknél.
A nyomonkövetésre vonatkozó hiányosságok miatt is valamivel többször kellett eljárniuk az ellenőröknek: az eddigi ellenőrzések 4,3%-ában (48 esetben) tártak fel ilyen jellegű hibát a hatóság emberei, szemben a tavalyi év 4,1%-os hibaarányával.

Az ellenőrzés első két hetében összesen 362 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból 5211 kg mennyiségben, az előző évben ilyen döntést a hatóság 208 tétel (7448 kg élelmiszer) esetében hozott. A forgalomból történő kivonás oka leggyakrabban a fogyaszthatósági, valamint a minőségmegőrzési idő lejárta volt, de a kivonás elrendelését indokolta a nyomonkövethetőség hiánya is.

Dr. Nobilis Márton a további részleteket ismertetve elmondta, hogy a hatóság étkezési tojásokat, pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményeket, valamint édesipari termékeket üzletekben és piacokon egyaránt kivont a forgalomból. Az utóbbi két termékkörnél arányaiban több probléma merült fel a piacokon, mint az üzletekben, különösen a lejárati időn túli forgalmazás miatt.
A friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök esetében az ellenőrök a vizsgált tételek nagyjából 10%-ánál tettek kifogást jelölési vagy minőségi hiba miatt.
A borászati és alkoholos italokat vizsgáló felügyelők országszerte 111 terméket ellenőriztek, melyek közül, az eddig lezárult vizsgálatok eredményei alapján, valamennyi ellenőrzött tétel megfelelőnek bizonyult.

A Nébih laboratóriumában az ünnephez kötődő termékek közül kiemelten vizsgálták a különféle sonkákat, valamint a tormakészítményeket. Az eredmények alapján 45-ből 15 sonkánál volt magasabb a mért sótartalom a Magyar Élelmiszerkönyvben megengedett értéknél, míg a tormák esetében 21 készítményből 5-nél lépték túl a tartósításhoz használt kén-dioxid adalékanyag megengedett mennyiségét. Minden laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termék esetében a termékek gyártói, illetve első magyarországi forgalmazói ellen hatósági eljárás indul.

A húsvétot megelőző szezonális ellenőrzés első félideje lezárult, de az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság változatlan intenzitással, egészen az ünnep érkeztéig folytatja a fogyasztók védelme érdekében az átfogó élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket – tette hozzá dr. Nobilis Márton.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja