SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kreatív tojástechnikák

Singola Edit [cikkei] - 2008-10-14
Díszeket bármikor készíthetünk az asztalra, ablakba, gyerekszobába tojásból is, nem csak húsvétkor.
Kreatív tojástechnikák
A tojás kreatív felhasználásának a legegyszerűbb módja tojásfestés. Nem csak húsvét idején festhetünk tojást, tévedés ne essék. A tojásfestés kultikus cselekedet, melynek gyökerei a pogány korokig nyúlnak vissza. Minden évszakban ötvözhetjük a kifújt tojás mintáját az aktuális termésekkel, színekkel.
 
 

Tojásfestés 

 
A tojásokat kifújása legyen a felnőtt feladata. Aztán jöhet a gyerek fantáziája. Legjobb, ha természetes anyagokkal próbálunk szép színeket varázsolni a tojásra, de előtte mindenképp alaposan tisztítsuk meg a tojás héját.


Természetes színezők:

 
  • Piros - hagymahéj
  • Sárga - sárgarépa, kurkuma, szőlőlé
  • Narancs - hagymahéj
  • Bíbor - málna
  • Ibolya - áfonya, ibolya, szeder
  • Rózsaszín - hanga
  • Zöld - páfrány, spenót
  • Kék - szeder, áfonya
  • Barna - kávé

Élénkebb színek eléréséhez egy evőkanál ecetet keverjünk a festőléhez.
Festés után növényi, vagy állati zsiradékkal fényesíthetjük ki a tojásokat, természetesen csak száradás után.
 
 

Csörgő tojás

 
Ha rendkívül sokáig főzzük a tojást, majd hirtelen lehűtjük hideg vízben, akkor a tojás hártyás része elválik a héjtól és az idő múlásával összezsugorodik a sárgája egy kis golyót képezve a tojás belsejében.
 
 

Kreatívan tojáshéjból

 
A tojás héját, ha összetörjük, befestjük, sokféle módon használhatjuk alkotásaikhoz. Díszíthetünk vele képkeretet, könyvek, mappák elejét, bevonhatunk ezzel a módszerrel dobozokat is. Egyszerűen az összetört, színezett darabokat ráragasztgatjuk a kívánt felületre. Mintákat is rakhatunk ki belőle, akár kaleidoszkópot, vagy mandalát.
 
 

Tojás figurák

 
Kifújt tojásból ugyanúgy készíthetünk figurákat, mint gesztenyéből. A gyerekek hamar kitalálják, mit szeretnének: állatkát, mesefigurát.
 
 

Ragasztott tojás

 
A tojás felületére bármilyen anyagot ráragaszthatunk, persze csak apróbb dolgokat: száraz virág, levél, préselt növény, gyöngy, flitter, papír.

Indexkép: Pezibear/pixabay
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja