SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Táborozni! Jó?

[cikkei] - 2004-06-03
A vakáció kitörésével a jobb érzésű szülő is majd kitöri kezét-lábát a nagy igyekezetben, hogy imádott, iskoláskorú utódainak értelmes elfoglaltságot szerezzen a nyárra, tudván, hogy a gyerekek vakációja kétszer olyan hosszú lesz, mint saját szabadsága. Tervez, szervez, beszervez: strandot, férjet, nagymamákat, sógort-komát, telefonál, végigjárja a művelődési házakat, több mázsányi programajánló füzetecskét talicskázik haza lelkesen.

Táborozni! Jó?

 

Eme lelkesedése akkor kezd rohamosan csökkenő tendenciát mutatni, amikor két strand meglátogatása után a gyerekek kijelentik, hogy őkugyanidetöbbetnem, a férj bejelenti, hogy nyári szabadságának háromnegyed részében kiküldetésben lesz, a nagymamák csak egy-egy félnapra vállalják az égedelem rossz kölköket, a sógorék viszont megint Hawai-ra mennek nyaralni, és oda, hát ugye, nem...

Kevésbé lelkes, de még mindig jobb érzésű szülőnk ekkor behunyja szemét, nagy levegőt vesz, és kimondja a varázsszót: TÁBOR!


Táborozni jó
, villan be a régi nóta refrénje, a saját táboros élményekkel, érzésekkel együtt. Táborozni, táboroztatni valójában csak akkor jó, ha a mára óriásivá duzzadt választékból alapos körültekintéssel, a gyermek érdeklődésének és jellemének, valamint saját elvárásainknak, igényeinknek és – nem utolsósorban – anyagi lehetőségeinknek is megfelelően tudjuk megtalálni az ideális tábort. Azt, amely valóban új élményt ad a gyermekeknek, valamint lehetőséget arra, hogy kipróbálja önmagát, netán még új barátságokra is szert tegyen. Emellett saját szempontjainkat sem érdemes figyelmen kívül hagyni: valószínű, hogy a rosszul kiválasztott táborból hamarabb haza akar majd jönni a gyerek, és akkor kezdhetjük a szervezést elölről...

 

Hogyan válasszunk?

Elvárásainkat és arra alapuló választásunkat – a gondos utánajárás, olvasás, honlap-böngészés mellett – jórészt szülői ösztöneinkre és saját, valamint ismerőseink táboros tapasztalataira építhetjük. Ezért megkérdeztünk iskoláskorú gyermekek szüleit, valamint olyan fiatal felnőtteket, akik rendelkeznek tábor-élményekkel, milyen tanulságokat vontak le?

 

Balázs (30): Középiskolás koromban többször jártam vándortáborban. Nagyon jól éreztem magam, élveztem a természet közelségét, és jó társaság verődött össze. Ha majd lesz, a saját gyermekemet is szívesen elengedem majd egy-egy ilyen táborba.

 

Ági (32): Az én tízéves fiam már eldöntheti magától, milyen táborba szeretne menni. Mint szülő, én csak azt követelem meg a táborvezetőktől, hogy legyenek rugalmasak, ne tartsanak szigorú fegyelmet, hiszen vakáción vannak a srácok! Azt is szeretem, ha érdekes programokat szerveznek a gyerekeknek, és érdekes helyen van maga a tábor is.

 

Gábor (26): Általános iskolás koromban nagy lelkesedéssel mentem el a cserkésztáborba, ahonnan annál nagyobb csalódással jöttem el. Együtt voltunk ugyanis sokkal idősebb gyerekekkel, akik folyamatosan piszkáltak minket, kicsiket, és erre nem igazán figyeltek fel a vezetők. Akik egyébként minden nap hajnalig buliztak, lerészegedtek. Ebből azt tanultam meg a jövőre nézve is, hogy nem minden tábor valóban az, aminek mondja magát! 

 

Ágota (28): Nyolcéves gyermekemet csak hosszas utánajárás, lenyomozás után engedem el táborba. Legfontosabb, hogy biztonságban legyen, és életkoránál fogva inkább bejárós táborban gondolkozunk. A másik fontos szempont, hogy ne érezze egyedül magát, ehhez gyakran megszervezem, hogy rokonnal,  ismerőssel menjen, valamint, hogy legyenek előre ismertetett, szervezett programok, amelyekre előre fel tud készülni.

 

Katalin (38): Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerek érezze, minden percben számíthat rám. Tizenöt éves lányom és tizenhárom éves fiam tudják, hogy ha nincs kedvük a bejárós táborba másnap elmenni, akkor nem kell menniük, és ha a megszállós táborból haza akarnak jönni, másnap ott vagyok értük. Általános negatív tapasztalatom a táborokkal kapcsolatban egyébként, hogy kevés a kaja és a higiénia.

 

Endre (47): Jómagam táboroztam, vezettem is tábort, és a saját gyermekeimet is vittem már táborba. Azokat a táborokat tartom jónak és hasznosnak, ahol a gyerekeket nem okítani, hanem szórakoztatni, örülni látni akarják, és nem még nyáron is padba ültetni. A mozgásos, vízparti, természetközeli táborok a legmegfelelőbbek a gyerekek számára, még az alkotótábort is csak elvétve ajánlom, s inkább nagykamaszoknak, főiskolásoknak.

 

Úgy látszik, a szülők mindent tudnak a táborozásról. Válaszaikból részben már kimazsolázhatók 

 

A táborválasztás alapvető szempontjai

 

Életkor

A legfiatalabb táborozásra alkalmas korosztálynak a 6-8 évesek tekinthetők, de ők még nem szívesen válnak el éjszakára is szüleiktől. Ezért az ő esetükben jobb, ha napközis jellegû tábort választanak a szülõk, ahol a gazdag napközbeni programok után este hazaviszik a gyereket.

A 9-12 éves nagyobb gyerekek számára már nem okoz problémát a szülõktõl való egyhetes, tíznapos vagy esetleg még hosszabb elválás. Õket bátrabban lehet messzebbre is küldeni, arról azonban gondoskodni kell, hogy a szülõk mindig elérhetõk legyenek a gyerek számára.

Sok szülő panaszolta, hogy túl nagy korkülönbséges csoportokat foglalkoztató táborokban a nagyobbak piszkálták a kicsiket, és rossz példával jártak elöl (alkohol, cigaretta, kiállhatatlan viselkedés, szex!). Ezt sajnos nehéz előre látni, és talán csak a táborvezető személye lehet arra garancia, hogy ezek nem fognak előfordulni. Ezért a kisebbeket talán megnyugtatóbb homogénebb korcsoportos tábort választani. Másrészről az is igaz, hogy egy addig pozitív értékekre nevelt gyermeket, még ha kamasz is, nehéz két hét alatt “elrontani”...

 

Érdeklődési kör

Alaposan mérlegeljük, hogy mi érdekli a gyereket, hova menne szívesen, s ne ragaszkodjunk saját elképzeléseinkhez! Ha a gyermek, teszem azt, futballozni jár, de a barátja lovastáborba megy, és ő is szeretné ezt kipróbálni, ne zárkózzunk el! Tájékozódjunk alaposan a tábor programjáról, és készítsük fel azokra gyermekeinket, fokozzuk érdeklődésüket. Bármit is választunk, azt mindig tartsuk szem előtt, hogy nyár van, amikor is sarjunk legfontosabb “feladata” a kikapcsolódás, a gondtalan gyermekkor gyakorlása. Ne válasszunk hát a gyermeket még az iskolánál is jobban leterhelő, hiper-szuper agytágító tábort, még ha a sznob szomszéd dicsekvése hallatán azért is megmutatnánk, hogy a mienk is van olyan okos...

 

Táborvezető(k)

Az csak jó, ha már ismerik a gyerekek. Ha idegen, nem az iskolában tanító vagy a szakkört vezető személyekről van szó, akkor is próbáljunk velük megismerkedni. Ha van lehetőség rá, figyeljük meg munka közben, és beszéljünk nekik gyermekünkről pár mondatban.

 

Társak

Különösen a fiatalabb táborozóknak javára válhat az is, ha nem egyedül mennek a táborba, hanem a barátaikkal, osztálytársaikkal. Az iskolában mûködõ szakkörök, sportkörök általában szerveznek nyári táborokat is, lehetővé téve, hogy ne ismeretlenek közé kerüljenek gyermekeink. De össze lehet fogni rokonokkal, szomszédokkal, játszótéri barátokkal, és széleskörű diplomáciai tárgyalások után kiválaszthatók az összes csemetének megfelelő táborok.


Anyagiak

Nagyon alaposan mérlegeljük, mennyit tudunk a táboroztatásra szánni, hiszen annak költségei nem csak a tábor díját jelentik! Különösen a külföldi táborok és a vándortáborok róhatnak ránk fokozott anyagi terheket (felszerelések, eszközök, vízum, biztosítás, utazás) .

 

Alapcsomag
Fontos, hogy ne a bepakolt hátizsák “vigye” majd a feleannyi súlyú gyermeket, hanem fordítva, mégpedig kisebb megerőltetés nélkül. A legfontosabbak:

     - a szokásos tisztálkodási szerek + naptej, napolaj, szúnyogriasztó spray

     -a gyermek szokásos gyógyszerei, használati utasítással ellátva, a táborvezetővel is ismertetve

      minden napra tiszta alsónemű

     - könnyű, strapabíró, gyűrődésmentes ruházat, körülbelül a tábor napjainak fele mennyiségben

     - egy vastag pulcsi, egy hosszú nadrág, egy vízálló dzseki, egy pár zárt cipő hidegebb vagy esős napokra

     - két fürdőruha, legalább két törülköző és egy arc-kéztörlő

Ezeken kívül – természetesen – a táborvezetők által kért felszereléseket is be kell szerezni.

 

Érzelmi alapcsomag

Különösen első táborozó és fiatalabb gyermekeknél fontos, hogy tudja, csak egy pár napos távollétről van szó, amely alatt valószínűleg hiányolni fogja bár imádott szüleit, de nagyon érdekes új élményekkel gazdagodik majd. Tudassuk vele, hogy bármikor felhívhat minket, és bármikor hazajöhet, ha nem jól érzi magát. Ha a tábor szabályzata engedi, feltétlenül látogassuk meg a gyereket – persze erről nem árt megkérdezni a nagykamasz véleményét is...

 

 

Végezetül: nem árt szem előtt tartani, hogy a  jól sikerült táborozás élménye egész életre szól, akár a pálya- vagy párválasztást is befolyásolhatja. A táborba küldéstől azonban sokkal fontosabb, hogy a nyárra tervezzünk be olyan napokat, heteket is, amelyet csak gyermekeikkel töltünk, minden megkötöttség nélkül! Ha csak egy hétvégére is, de menjünk el közösen nyaralni, mert azt az érzelmi pluszt, amelyet egy közös, gondfeledt családi nyaralás nyújthat, semmilyen tábor nem képes pótolni.

 

 

 

 

Aki ettől többre kíváncsi, kattintson a tábortípusokat és linkeket  felsoroló Miből választhatok? – c. cikkre!

 

 

  

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja