SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A csatlakozás után 6. - Munkavállalás és egészségbiztosítás

Török Monika [cikkei] - 2004-04-30
Május 1-én, Magyarország uniós csatlakozásának napján tényleges változások is életbe lépnek. Az unió területén belül a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak, megszűnik a vám az uniós termékekre, szabadabban vállalhatunk munkát, valamint a magyar vállalatok indulhatnak más tagállamok közbeszerzésein és viszont.
A csatlakozás után 6. - Munkavállalás és egészségbiztosítás

Májustól a tagországok még a korlátozásokkal együtt is könnyítenek a munkavállalási feltételeiken. Az újonnan csatlakozók pedig egymás között teljes piacnyitást hajtanak végre. A piacnyitással Magyarországra is érkeznek külföldi munkavállalók , de a jelenlegi mértékhez képest nem várható számuk aránytalan növekedése.

Május elsejétől lép hatályba az egységes munkaügyi nyilvántartás bevezetéséről hozott törvény is. Ezzel átláthatóbb lesz a munkaerőpiac, nő a munkavállalók jogbiztonsága, és eleget tesz az uniós adatszolgáltatási kötelezettségeknek is. A külföldi munkavállalást segíti, hogy hazánk szintén májustól becsatlakozik az EU és az Európai Gazdasági Térség országainak állásajánlatait tartalmazó EURES hálózatba.

Magyarország a többi kilenc csatlakozóval együtt bekapcsolódik az európai uniós munkaügyi adatbázisba, az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) rendszerbe. Az EURES jelenleg az EU és az Európai Gazdasági Társulás 19 államának munkavállalói és munkaadói adatbázisát foglalja magában. Feladata az információnyújtás és tanácsadás a külföldön elhelyezkedni szándékozó munkavállalók számára az Európai Gazdasági Térség országaiban fellelhető munkalehetőségekről, valamint a munkavállalás és megélhetés körülményeiről, segítségnyújtás munkáltatók részére a külföldi munkaerő-toborzáshoz.

Jogsegély a munkaerőpiacon

Az Európai Unió belső piacán az egyének és vállalkozások szembesülhetnek olyan akadályokkal, amelyek abból adódnak, hogy egy másik tagállam hatóságai a belső piaci szabályokat helytelenül alkalmazzák. Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2002-ben létrejött a SOLVIT- hálózat mint vitarendezési mechanizmus, amely az ilyen ügyeket a bírósági út helyett más módon, a hatóságokkal egyeztetve, gyorsabban, rugalmasabban igyekszik megoldani. A SOLVIT rendszernek május 1-jétől Magyarország és a többi csatlakozó ország is tagjává válik.

A SOLVIT-hálózatot egyaránt igénybe vehetik magánszemélyek és vállalkozások is, a szolgáltatás ingyenes. Amennyiben a hálózat képviselője úgy ítéli meg, hogy a beérkezett panasz valóban a hálózat kompetenciájába tartozó, belső piacot korlátozó intézkedésre vonatkozik, úgy felveszi a kapcsolatot a közösségi jogot megsértő ország SOLVIT-képviselőjével.

Egységes európai egészségbiztosítási kártya

Az Európai Unióban az egészség- és szociálpolitika a tagállamok hatáskörébe tartozik. A nyugdíjakra érvényes legfontosabb szabály, hogy a különböző országokban eltöltött biztosítási idő összeadódik. Ha az összeadott biztosítotti évek elérik az érintett országokban alkalmazott, a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, akkor mindegyik ország az ott ledolgozott évek arányában fizeti ki a nyugdíjat.

Egészségügyi ellátást több kategória alapján vehetnek igénybe magyar állampolgárok külföldön. A külföldön tartózkodó turisták jogosultak a szükségessé váló ellátásokra, amennyiben kiutazásuk előtt beszerezték az egészségbiztosítótól az E111-es formanyomtatványt. Ebben az esetben ellátásukat az OEP megtéríti.

A külföldi kiküldetésben lévők, tanulók számára szintén a szükséges ellátásokat finanszírozza a hazai biztosító, a tervezett gyógykezelés előtt azonban engedélyt kell kérni az OEP-től. Valamennyi ellátásra igaz, hogy ha az adott ország önrészt (co-payment) ír elő, akkor az adott részt a magyar állampolgárnak is ki kell fizetnie.

Az unió döntése értelmében az eddig használt nyomtatványokat (például az E111-est) június elsejétől felváltja az Egységes európai egészségbiztosítási kártya, ennek bevezetésére azonban Magyarország - több csatlakozó országhoz hasonlóan - 2005. december 31-ig kapott haladékot.

Forrás: www.magyarorszag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja