SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Mentés másként" - Sokkal nagyobb bajt okozunk, ha nem csinálunk semmit!

Családinet [cikkei] - 2022-08-25
2022. augusztus 22-től láthatják a nézők a televíziós csatornákon az év egyik legnagyobb társadalmi célú kampányának első filmjét. A Médiaunió Alapítvány idei "Mentés másként" kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet az elsősegélynyújtás és önkéntes véradás fontosságára.
"Mentés másként" - Sokkal nagyobb bajt okozunk, ha nem csinálunk semmit!

Az elkerülhető halálozásokat nemcsak az egészségügy tudja csökkenteni, hanem mi is. Vannak ugyanis olyan megelőzhető halálesetek, amelyek gyakran a hétköznapi embereken múlhatnak – nagyon sokan azonban félnek segítséget nyújtani. Pedig sokkal nagyobb bajt okozhatunk, ha nem csinálunk semmit: bizonyos helyzetekben – például szívinfarktus vagy stroke esetén – az időfaktor nagyon kritikus, ilyenkor a laikus segítség is életet menthet.

A kampány első kisfilmjében Szerdahelyi Roland történetét ismerhetik meg: nála sem kellett több a segítséghez, mint lélekjelenlét és határozott fellépés – ezzel megmentette egy ember életét. Évente közel 8000 hirtelen szívhalál történik az utcákon, kétharmaduk azonban megmenthető lenne, ha időben megkezdenék az újraélesztést, úgy, ahogy Roland tette.

A Médiaunió idei első filmjében szereplő Roland hangsúlyozza, hogy nem kell szakembernek, egészségügyisnek lenni, hogy segíteni tudjunk. A gond az, hogy félünk, hogy bajt okozunk, pedig kevesen tudják, hogy a legnagyobb baj, ha nem csinálunk semmit. „Sokszor nem kell többet tenni, mint megkérdezni tőle, hogy jól van-e, és ha nincs, akkor felemelni a telefont. Ha fölhívja a 112-t, majd megmondják, hogy mit csináljanak. Nagyon pici dolgokkal is tudunk egymáson segíteni!” – hangzik el a filmben.

A Médiaunió kampányának célja, hogy változást érjen el az emberek hozzáállásában, hogy felismerjék az életveszélyes helyzeteket, tudjanak és merjenek segíteni – higgyék el, hogy ők is képesek rá. Fontos lenne, hogy minél többen legyenek képesek az egyik legfontosabb és alapvetőbb segítségnyújtásra, az újraélesztésre, és merjenek segíteni. Emellett az is a kampány célja, hogy ismét „trendi” legyen a véradás, és minél többen – fiatalok és idősebbek – váljanak rendszeres véradókká.

Mit tehetsz most azonnal?

Első lépésként töltsd le az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációját, és ha már tudsz újraéleszteni, csatlakozz a SZÍV City applikáció életmentő közösségéhez! Jelentkezz véradónak, hiszen így is tudsz segíteni másokon! És persze kövesd a kampányt Facebook-oldalán további információkért, hogy megtudd, mit kell tenned, ha valaki rosszul lesz melletted!

 

Partnereink

A kampányt szakértő partnerként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Vöröskereszt, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Strokeinfó Alapítvány, az UNICEF Magyarország és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segíti.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja