SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magányos harcos a csecsemőgyilkosságok ellen

Családinet [cikkei] - 2006-02-06
Magyarországon évente mintegy 60 ezer abortuszt hajtanak végre, kétszáz nő lesz öngyilkos nem kívánt terhesség miatt, 35-45 életképes kisbaba hal meg kihűlés, ellátatlanság következtében. Valami itt nagyon nincs rendjén! - gondolta Novákné Kovács Ágnes (46).
Magányos harcos a csecsemőgyilkosságok ellen

Megölte hatodik gyermekét egy asszony 2003. október 15-én, miután az árnyékszéken világra hozta a kicsit, bedobta az emésztőgödörbe, és rongyokkal elfedte - ez a hír nagyon felzaklatta Ágnest. Segíteni kell! Hogy kinek, mikor, hogyan? Ezekre a kérdésekre érdemi választ nehéz találni, a tanárnő minden energiáját beleadva próbálkozott, próbálkozik.

Tanárból misszionárius

- Angolt, oroszt és számítástechnikát tanítottam egyetemeken, minisztériumokban és a nyelvvizsgaközpontban. Szellemi szabadfoglalkozásúként annyit dolgozhattam, amennyit akartam - és én nagyon sokat akartam! - idézi pályája kezdetét az asszony. - Sokáig kerestem a párom, végül 26 évesen találtam arra, akivel komolyan vettük az "örök hűséget". Egykék vagyunk, valószínűleg ezért akartunk mindenképpen két gyermeket: Zsolt 1988-ban, Eszter 1994-ben született.

Párom műszaki ember, de a kutatóintézetben nem tudtak a család fenntartásához elegendőt fizetni, kényszervállalkozó lett. A 90-es évek elején komoly krónikus betegséget állapítottak meg nálam, munka mellett tíz évig kezeltek, három nagy műtéten estem át. A végén leszázalékoltak, pedig tombolt bennem a tettvágy. Ekkor kezdtem el lementeni az internetről csecsemőjük ellen forduló nők eseteit... 

Könyv a kínról

Alapítványok, szolgálatok, intézetek tucatjait kereste meg Ágnes telefonon és személyesen is. Mindenhol szívesen fogadták. Az asszony azonban rádöbbent, nincs fórum, amely koordinálná a nem kívánt terhesség miatt bajba jutott nők támogatóit. Kell egy könyv! - határozta el. Egy kiadvány, amely a figyelemfelkeltő, tanulságos esetek mellett az országban működő segítő intézmények, szervezetek elérhetőségét is közli, amely vázolja a lehetséges kivezető utakat.

És mert ősei a könyv mindenek feletti tiszteletét oltották Ágnesbe, éjjel írt, nappal kiadót, a kiadáshoz szponzort keresett, olyan hévvel, hogy már családja is alig látta. De hiába mozgatott meg minden követ, nem talált támogatót. Összeült az otthoni tanács, és megszavazták: még ha nélkülözniük is kell, kiadják a kötetet. "Megszüljelek vagy megöljelek? - Könyörgöm az életemért!" áll annak a száz példánynak a címlapján, amit finanszírozni tudtak Novákék. Ágnes most már ezzel a könyvvel házal lelkesen - egyelőre eredmény nélkül.

A kötet elképzelt esetekkel ecseteli a megesett nők kilenc hónapos vajúdását. A gyermekét minden nehézség ellenére megszülő lányt, az abortuszt, a kórházkapu előtti inkubátort, illetve a csecsemője megfojtását választó nő történetét. Ágnes naponta sok órát töltött az interneten, sorra hívta, járta a különböző segélyszervezeteket, a témára szakosodott intézményeket - de krízisbe került asszonnyal nem sikerült szót váltania.

Csecsemőgyilkosság miatt elítélthez valóban nem egyszerű közelkerülni. Nemrég riportot szerettem volna készíteni a témában Kalocsán, hivatalos akadálya nem is volt a dolognak, ám sem a nevelőtisztek, sem a börtön vezetői nem tudták rávenni az akkor büntetését töltő három asszony egyikét sem a névtelen, arctalan beszélgetésre. Mint mondták: "Társai előtt mind titkolja tettét, mert a gyermek ellen fordulót keményen kiközösítik a rabok. Ha kiszivárogna, miért nyilatkozott, pokol várna rá itt." Marad a másik pokol, amit úgy hívnak, lelkiismeret-furdalás. Életfogytig, és azon túl.
 

Egyedül van
- Az a baj, hogy egyedül van - állapítja meg a férj, Novák Béla. - Látom, már nem bírja sokáig, és az az igazság, hogy nekünk is hiányzik... Reggeltől éjjelig a gép előtt ül, csak pár percig tudunk vele beszélgetni. A gyerekekkel nagyon büszkék vagyunk rá, de felmerül: miért ez a sok lemondás, ha minden, minden csak pusztába kiáltott szó.

Egy gyerek se mostoha

- Egy Ausztráliában élő filmrendező lett a lelki társam - az interneten találtunk egymásra. Naponta jön-megy a tanácskérés, tanácsadás. Ő még biztat, de a legtöbb ismerősöm már nem tart normálisnak. Én mégsem tudom feladni. Több tekintélyes közéleti ember írt elismerő sorokat, biztosított támogatásáról, de mégsem halad a dolog. Javaslataim, leveleim hónapok óta fekszenek az illetékesek asztalán, pedig egy hónap az három-négy halott csecsemő - hajtja le fejét Ágnes. - Mozgalmat szeretnék "Esélyt az életre!" mottóval, konferenciát a segítő szervezetek aktivistáinak a közös gondolkodásért, állandó műsort gyakorlati tanácsokkal, tanári segédkönyvet a "Megszüljelek...?"-ből. Hiába?

Megfeneklett a történet. Pedig családom már nem bírja sokáig, minden pénzünk elment telefonra, benzinre, levelekre, az alapítványra, a kiadó alapítására - már nincs mit eladnom. Ráadásul amíg a meg nem születettek meg nem született mozgalmáért dolgozok, én sem tudok pénzt keresni. Férjem, gyerekeim büszkék rám, de a mérleg másik serpenyőjében ott az ezeréves kocsink, lerobbant lakásunk. Úgy tartom: három gyermekem van, két élő és ez a misszió. Mindig amellé kell állnom, amelyiknek a legnagyobb szüksége van rám - most a misszió beteg... 
 

Életképesen született
"A kórházban meghalt szombaton az az újszülött kislány, akit anyja pénteken a szülés után egy műanyag zsákba téve rejtett el a kertje végében egy bokor alá Nádudvaron. Az esetre úgy derült fény, hogy a nőt az eltitkolt szülés után rossz állapota miatt kórházba kellett szállítani." (2005. november 6.)
"Megölte életképes újszülöttjét egy 17 éves gyöngyösi lány. A nő hajnalban hozta világra leánygyermekét, majd közvetlenül a szülés után több halálos szúrást ejtett a baba testén, egy törülközőbe csavarta és egy szekrénybe rejtette. A gyanúsított a szülés után rosszul lett, ezért kórházba szállították." (2005. október 17.)
"Életképes kislányát lepedőbe csomagolta és egy táskába tette egy gondozónő Iváncon az intézet fürdőjében. A már fürdő nőre egy másik ápoló nyitott rá, a nejlontáskába tett gyermeket újjáélesztették, azonban pár óra múlva meghalt a kórházban." (2005. szeptember 23.)
"Csecsemőt találtak szombaton hajnalban a pilisi orvosi ügyelet épülete előtt. A kisfiú megtalálása előtt néhány órával született, kórházba szállított, ép, egészséges. A rendőrség keresi az anyát." (2005. június 4.)
"Hasi panaszokkal ment vasárnap kórházba egy 24 éves nő, ahol megállapították: nemrég szült. A rendőrök a nő házának fürdőszobájában, a szennyestartóban találták meg a halott kisfiút. Az életképesen született csecsemő halálát bántalmazás és kivérzés okozta." (2004. november 1.)
"Halott csecsemőre leltek az aknában egy Kecskemét-Úrihegyi tanyán, kiderült, hogy a tulajdonos élettársa már kétszer szült, a gyermekeket a gyanú szerint megölték, holttesteiket a ház körül rejtették el." (2004. július 20.)
"Megtalálták Dombóváron a szemetes konténerbe dobott csecsemő anyját. A kislány halálát ellátatlanság és kihűlés okozta. A rongyokba csavart, szatyorba tett kisbabát guberálók találták meg. A 22 éves anya jelenleg nincs kihallgatható állapotban." (2004. április 21.)
(Esetek Novákné Kovács Ágnes archívumából)

www.kiskegyed.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja