SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Téli Gyermekirodalmi Fesztiváltól a Bolognai Gyermekkönyvvásárig

Családinet [cikkei] - 2005-12-16
Kedden az illusztrációkról beszélgettünk meghívott vendégeinkkel. Beszélgetőtársunk volt Kass János és Pálfi György grafikusművész. A beszélgetés a mai magyar gyermekkönyv-illusztrálás helyzetéről, az illusztráció szerepéről szólt a gyermekkönyvkiadásban. Bár évről évre változik a helyzet, Magyarország nem tud lépést tartani a nyugati, de lassan elmondható, hogy a keleti piaccal sem.
A Téli Gyermekirodalmi Fesztiváltól a Bolognai Gyermekkönyvvásárig

Itthon a gyermekkönyvkiadásban nagy a kiszolgáltottság, több tényező is szerepet játszik abban, hogy képtelenek vagyunk felzárkózni. A kiadók az állami mecenatúra nélkül a kereskedelem kiszolgáltatottjai, az illusztrátoroknak nincs munkájuk, a könyvekben a legolcsóbban megszerezhető rajzok dominálnak, a szerzők honorárium nélkül várják az újabb és újabb megjelenéseket, persze mindhiába.

Ez a hét – úgy tűnik – alkalmat teremtett arra, hogy számba vegyük, mivel rendelkezünk, hol tartunk, hogyan állunk és mi felé haladunk. Különösen azért is fontos ez, mert Bolognában Magyarországnak kell jövő évben megmutatkoznia. Ez a bolognai megmutatkozás elég sok problémát vet fel. A magyar könyvkiadás mi alapján tekinthető majd európai színvonalúnak, olyan helyzetben, amikor a kiadások 80%-a külföldről behozott könyv, a fennmaradó 20%-on osztoznak a régen kiadott és újranyomott könyvek (ezek értékes művek lehetnek, de a mai helyzetet nem képviselhetik), az igénytelen és dilettáns alkotók által létrehozott kiadványok, és az igen kis számú, valódi értéket, újdonságot, eredetiséget hozó művek.

Bolognára készülve felmerül az ott bemutatott alkotók személyének kérdése is. Hiszen ha a könyvekben nem kap lehetőséget egy illusztrátor, milyen formában mutatkozhat meg másként? A tervek szerint 30 illusztrátor bemutatkozását teszik majd lehetővé a szervezők (Magyar Illusztrátorok Társasága), nemcsak felnagyított képek, hanem könyvmakettek formájában is.
Sárkány Győző terve szerint 10 idős, 10 középkorú és 10 fiatal grafikus állíthat majd ki így, sajnálatos azonban, hogy az alkotók nagy része még nem is tud a rá váró feladatról. (Kíváncsiak lennénk a grafikusok kiválasztásának szempontjaira is, amely vélhetőleg világossá tenné sokak számára, mit tekintünk illusztrációnak, ezen belül beszélhetünk-e speciálisan gyermekkönyv-illusztrációról, mennyiben önálló ez a műfaj, és mennyiben alkalmazott művészet, létezik-e könyvillusztrálás könyvkiadás nélkül stb.)

A vásáron a minisztérium által megvásárolt nemzeti standon is kiállítjuk majd a könyveket, a hazai termésből egy eddig meg nem nevezett tagokból álló zsűri fog szakmai szempontok szerint válogatni.

Valószínűleg olyan "művészi" egy sem lesz majd köztük, mint amit majd a kiválasztott művészek hoznak létre néhány hónap alatt erre az alkalomra könyvmakett formájában, hogy megmutassuk a világnak, tudunk mi könyveket készíteni gyermekeknek, csak a kiadására vagyunk képtelenek. Vajon nem tartjuk fontosnak, hogy gyermekeink ezeken nevelkedjenek?

Bárhogy is nézzük a Bologna-projektet, úgy tűnik, bukás: kifutottunk az időből, nem áll a rendelkezésünkre olyan anyag, amit kellő színvonalon be lehet mutatni, s kételyek fogalmazódnak meg azzal kapcsolatosan is, hogy a Sárkány Győző által kiválasztott grafikusok mennyiben mozognak otthon a gyermekkönyvek világában. Egy részük bizonyosan nem annyira.

Ha Olvasóink többet is szeretnének megtudni e témáról, szeretettel várjuk vasárnap a 16.30-kor kezdődő beszélgetésre az Örökmozgó Filmmúzeumba.

Véleményét, kérdéseit küldje el a csodaceruza@csodaceruza.com címre, észrevételeit közzétesszük!

www.csodaceruza.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja