A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megszűnt a koronavírus miatti veszélyhelyzet - ezekre kell újra figyelni a BKK járatain

Kercsó Dorottya - 2020-06-29
2020. június 18-án megszűnt Magyarországon az egészségügyi veszélyhelyzet. A következőkre kell figyelnie annak, aki a jövőben Budapesten a tömegközlekedést használja:
Megszűnt a koronavírus miatti veszélyhelyzet - ezekre kell újra figyelni a BKK járatain

A BKK közleménye szerint az alábbiak változnak az elkövetkező időszakban:


Lejár az egészségügyi dolgozók díjmentes utazási jogosultsága

A veszélyhelyzet megszűnését követően a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ úgy döntött, egy rövid türelmi időt biztosít a zavartalan átállás érdekében, azonban július 1-től az egészségügyi dolgozók is újra csak érvényes jegy vagy bérlet birtokában vehetik igénybe a tömegközlekedést.


További fontos határidők

A lejárt, kedvezmények igénybevételére jogosító igazolványok és igazolások további felhasználhatósága a következők szerint alakul:


Diákigazolvány:

A diákok a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített magyar diákigazolványokkal maximum 2020. december 15-ig, igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat. Ezt követően csak az adott időszakra érvényes diákigazolványok használhatók akkor is, ha a bérlet érvényessége később jár csak le.


Nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványok

A veszélyhelyzet (2020. március 11 és június 17 között) lejárt igazolványok december 15-ig használhatók. A tulajdonosokat kérik, hogy legkésőbb eddig a dátumig gondoskodjanak új igazolvány kiállításáról bármelyik bérletpénztárnál vagy ügyfélközpontban.


Álláskeresők bérlete

Az álláskeresők bérletének kiváltására 2020. július 4-től, szombattól újra a veszélyhelyzetet megelőző szabályok vonatkoznak, amelyekről a bérlet leírásában, vagy a BKK korábbi közleményében lehet olvasni.

Megszűnik tehát az az átmeneti intézkedés, miszerint 30 napnál régebbi hatósági bizonyítvány alapján is lehet (akár több hónapban is) bérletet váltani. Azok, akik legkésőbb július 3-án váltottak bérletet az átmeneti szabályok szerint, a bérletüket annak érvényességi idejének végéig még jogszerűen használhatják, függetlenül attól, hogy mikori a hatósági bizonyítvány keltezése.


Egyéb okmányok

Azok a személyazonosító igazolványok, útlevelek és kártyaformájú vezetői engedélyek, amelyek érvényessége a veszélyhelyzet idején (március 11 és június 17 között) járt le, 2020. december 15-ig használhatók. Ugyanez vonatkozik a Magyar Államkincstár (vagy a 2015. április 1-2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által magasabb összegű családi pótlék, fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadéka kapcsán kiállított hatósági igazolványra is.

A 2020. április 6- június 17. időszakban lejáró tartózkodási kártyák, állandó tartózkodási kártyák, letelepedési engedélyek, bevándorlási engedélyek 2020. augusztus 2-ig használhatók a szabad mozgás és tartózkodás jogának, illetve a letelepedett (vagy bevándorolt) jogállás igazolására.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Kozmaphoto / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja