SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Se nem nemzeti, se nem alaptanterv" - tiltakozik az új NAT ellen a Magyartanárok Egyesülete

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-02-03
Péntek este jelent meg a Nemzeti Alaptanterv legújabb tervezete. A számos pozitív változtatás ellenére a dokumentumot élesen bírálják a szakmai szervezetek.
"Se nem nemzeti, se nem alaptanterv" - tiltakozik az új NAT ellen a Magyartanárok Egyesülete

Január 31-én este jelentette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Alaptanterv legújabb változatát. Az új NAT számos pozitív módszert és cél fogalmaz meg, a pedagógusszervezetek azonban élesen bírálják az ideológiai hátterét és a tartalmát egyaránt.


Kevesebb óraszám, modernebb módszertan

Az alaptanterv csökkentené a diákok terhelését. Alsó tagozatban a jelenlegi 27-30 helyett 22-24-re csökkenne a heti óraszám (negyedikben ez felmegy 25-re), középiskolában pedig 34 órában maximalizálnák a diákok heti terhelését. A bevezetőben megjelennek olyan modern módszertani elemek, mint a differenciálás, a páros munka, a projektalapú oktatás és a kompetenciafejlesztés.

Megmarad a médiaismeret, emellett harmadik osztálytól bevezetik a digitális kultúra nevű tantárgyat. Az iskolák lehetőséget kapnak rá, hogy a biológiát, fizikát és kémiát a hetedik évfolyamtól tömbösítve, természettudomány név alatt oktassák. Új tantárgyként jelenik meg az állampolgári ismeretek, amely keretében például az Ügyfélkapu használatáról tanulnak majd a diákok.


„Mélyen gyerek- és emberellenes”

Az első ránézésre üdvözlendő célok ellenére a Magyartanárok Egyesülete keményen bírálta a dokumentumot. Mint mondják, hiába a kevesebb óraszám, ha eközben minden eddiginél több tananyagot kell a gyerekek fejébe tölteni, ez pedig a többség óhatatlan lemaradásához fog vezetni:

„A tanterv nem nemzeti, mert ekkora mennyiségű tananyag az adott korosztály legalább kétharmada számára nem elsajátítható, őket a nemzetből mintegy kirekeszti. Nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel s nem csupán alapjaiban szabályozza. Komoly óraszámcsökkentés mellett jelentős tananyagbővítést hajt végre. (…) Ezért mélyen gyerekellenes”.
 

A magyartanárok kifogásai többek között a következők:
 

  • A művek tanításának sorrendjét kizárólag a kronológia határozza meg, így fiatalabb korban kell a régi, idegenül ható szövegekkel megismerkedniük a tanulóknak
  • Az irodalom oktatását az 1970-es években befejezi, a kortárs művek nem férnek be a tananyagba
  • A tanterv valójában kultúrharcos szemléletű, egy meghatározott ideológia mentén halad, ami miatt Wass Albertet tanítani kötelező, Kertész Imre azonban kimaradt belőle
  • Végletesen túlszabályozott, a pedagógusnak semmi mozgásteret nem hagy, még azt is megszabja, hogy bizonyos versekből mely versszakokat kell memoriterként feladni


Félrevezető „pozitív nemzetkép”

Hasonlóan nincs elragadtatva az új NAT-tól a Történelemtanárok Egylete. Véleményük szerint a tanterv koncepciója alapjaiban hibás:

„Fő cél a normakövető magatartás és a társadalmi felelősségvállalás megalapozása, a szabadság és felelősség, valamint az alapvető jogok és kötelességek egyensúlyának megismerése”. Mindezt a NAT kontextusában tartjuk elfogadhatatlannak, ugyanis itt a „normakövetés” előírt, kötelező ideológiát jelent. Ez nem lehet a történelemtanulás/tanítás célja. Ebből a szempontból kifejezetten károsnak tartjuk, hogy a NAT „a tényeken alapuló reális és pozitív nemzettudat” kialakítását tekinti a történelemtanítás céljának: meg nem engedve, hogy a reális, tényeken alapuló történelmi megismerés bizonyos esetekben kritikus értékelést eredményezzen.”

A történelemtanárok szerint az egyoldalúan pozitív megközelítés súlyosan torzítja a diákok ismereteit egy-egy témáról. Az Árpád-korban csak a győztes harcokat és csatákat kell tanítani, tehát elhagyható a tatárjárás; a Horthy-korszak kizárólag pozitív megvilágításban oktatható; deportálásokról pedig először a Rákosi-korszak kapcsán hallhatnak a diákok.

A kultúrharcos szemlélet és az ideológiai elfogultság miatt a szakmai szervezetek követelik a NAT visszavonását.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Bru-nO / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja