SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Diákcsínynek indult, bűnügy kerekedett belőle: harmadik éve tart a hitleres videók készítésével vádolt fiú elleni hadjárat

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-14
Az akkor 11. osztályba járó Ákos nem is gondolta, hogy a Facebookon - állítása szerint véletlenül - megosztott ártatlan mémjei miatt másnap már az igazgató irodában fogja találni magát, ahol olyan cselekedetek bevallását fogják kicsikarni belőle, amelyeket elmondása szerint valójában nem ő követett el. Arra pedig főleg senki sem számított, hogy az ügy sem az iskolaváltással, sem a fiú nagykorúvá válásával nem fog lezárulni.
Diákcsínynek indult, bűnügy kerekedett belőle: harmadik éve tart a hitleres videók készítésével vádolt fiú elleni hadjárat

2017 októberében Ákos, a szekszárdi Garay János Gimnázium 11.-es tanulója tanárokat kifigurázó képeket osztott meg a Facebook-oldalán, többek között az egyik pedagógust Dr. Bubónak, egy másikat boszorkánynak ábrázolva – írja a 444.hu. Másnap behívatták az igazgatói irodába, ahol számon kérték rajta a cselekedetet. Ákos bocsánatot kért, a képeket eltávolította.

Az igazgatónőt, Heilmann Józsefnét és a tanári kar jelen lévő négy tagját azonban a képeknél sokkal jobban érdekelte két olyan videó, amely A bukás című filmből kivett jelenet felhasználásával gúnyolódott az iskola vezetésén. Ezek a karikatúrák nem sokkal korábban kerültek fel a YouTube-ra, és a jól ismert receptet követték: a film Hitler dühkitörését ábrázoló jelenetét más szöveggel feliratozva az iskolát és a vezetést kritizálták. Többek között ilyen mondatok hangzanak el bennük:

  • Mi lenne, ha elmagyaráznád, nem csak követelnél? – De igazgatónő, én nem tudok tanítani!
  • A kórusunk is olyan gyenge, mint a lepkefing.
  • A tesitanároknak is megmondtam, hogy ne fogdossák a lányokat.
  • Már mindenkit felveszünk, nem csak a protekciósokat!
  • Mit fogok a ballagási beszédemben mondani? Majd az Ady eredményeit olvasom fel, vagy mit gondolnak? Hogy tartok így kétórás beszédet?

Noha két videóról volt szó, amelyek mind stílusukban (az egyik szinte végig trágár, a másikban egyetlen csúnya szó sem hangzik el), mind az alkalmazott betűtípusban különböznek, az igazgatónő ragaszkodott hozzá, hogy mindkettő Ákos műve. Gyanúja alapját az adta, hogy a fiú híres volt a kiváló videóiról, korábban ő készítette az iskola reklámfilmjét is. A fiatal eleinte minden vádat tagadott, az 1-1,5 órás kihallgatás végére azonban megtört, sírva fakadt, beismert mindent, és aláírta a jegyzőkönyvet.

Másnap Ákos szüleit berendelték az iskolába, és közölték velük, hogy egy héten belül keressenek új iskolát gyermeküknek. A szülők ebbe bele is egyeztek, mert remélték, hogy ezzel nyugvópontra jut az ügy. Tévedtek.

Néhány hónap múlva az igazgatónő feljelentést tett a rendőrségen Ákos ellen becsületsértésért. Bizonyítéknak csatolta az irodájában történt „kihallgatás” jegyzőkönyvét, amelyről az ügyészség megállapította, hogy nem tekinthető okiratnak, mivel nem szerepel rajta a fiatalkorú gyanúsított szülője vagy törvényes képviselője aláírása. Heilmanné erre mindössze annyit reagált, hogy „Jól néznénk ki, ha minden ilyen elbeszélgetésről értesítenénk a szülőket”, és hogy úgy tűnik, ennek a gyereknek mindent lehet.

Bukás - Garay

Időközben egyéb rejtélyes dolgok is történtek Ákos körül. Utólag bekerült például az elektronikus naplójába 10 igazolatlan nap, többek között olyan alkalmakról, amikor bizonyíthatóan ott volt az órán, felelt, jegyzetelt. A Tolna Megyei Gyámügyi és Igazságügyi Osztály erre és a feljelentésre alapozva indítványozta a fiú védelembe vagy pártfogásba helyezését. Egy alkalommal váratlanul meg is jelentek a családnál, mindenre kiterjedő vizsgálatot indítottak, még a háziorvosával is beszéltek. Noha az eljárás végén kimondták, hogy Ákos életkörülményei átlagon felüliek, és veszélyeztetettség nem áll fenn, a procedúra rendkívül megalázó és stresszes volt az egész család számára.

Az ügy harmadik éve húzódik, és még mindig tartogat újdonságokat. Legutóbb Ákos védelembe vételi eljárása került át elfogultság miatt Tolna megyéből Baranyába, annak ellenére, hogy a fiú nagykorú lett, leérettségizett, így az egész okafogyottá vált. A szülők feljelentést tettek a meghamisított e-napló és a szabálytalan kihallgatás miatt, a hatóságok azonban mindkét eljárást megszüntették, csupán levélben figyelmeztették az igazgatónőt, hogy legközelebb jobban ügyeljen a törvények betartására.

A rendőrségen pedig időközben jelentkezett az egyik hitleres videó valódi készítője. Senkinek sincs tudomása arról, hogy bárki felelősségre vonta volna.

A 444.hu még a botrány kipattanásakor készített interjút Ákos édesapjával:

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja