A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermeksürgősségi Betegellátó osztályt adtak át

- 2019-04-03
Gyermeksürgősségi Betegellátó Osztállyal (SBO) bővült az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika. A nagyforgalmú, bonyolult eseteket is befogadni képes osztályra naponta mintegy 40-70, akut ellátást igénylő beteg érkezik. Az ő korszerű ellátásukat tudják elvégezni a legmodernebb eszközökkel, beteg- és családbarát környezetben. Az osztály ünnepélyes átadásán részt vett Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Merkely Béla rektor és Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, igazgató.
Gyermeksürgősségi Betegellátó osztályt adtak át

Köszöntjében Dr. Kásler Miklós elmondta, hogy az egészségügy és a felsőoktatás egyaránt jelentős fejlesztések előtt áll; ide tartozik a Semmelweis Egyetem is, ahol világhírű orvosgenerációk nőttek fel és orvosok tízezrei szerezték meg a tudást, hogy embertársaikon segíthessenek. A kormány a következő időszakban az egyetem mind a hat karát fejleszteni fogja, csak a tervezésekre 4 milliárd forintot biztosítva – mondta a miniszter. A kormány törekvése a prevenció hangsúlyozása, ezt a célt szolgálja az öt nemzeti program a legsúlyosabb betegségek esetében, az alapellátás és a sürgősségi rendszer átalakítása is – sorolta Dr. Kásler Miklós, hozzátéve, hogy mindezek a törekvések szakembereket igényelnek. Az orvos-egészségügyi képzés legnagyobb hazai intézménye pedig a Semmelweis Egyetem, melynek tudományos-innovációs tevékenysége példamutató, és melynek az egészségügyi ellátórendszer minden szintjén feladata a megfelelő képzés megszervezése. Kiemelte, hogy az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egy modern és családbarát intézmény, ahol a triázs rendszerhez szükséges valamennyi eszköz rendelkezésre áll.

„250 évvel ezelőtt arra készülődött az ország, hogy az orvosképzés elindításával, egyetemünk alapításával új korszakot indítson a hazai felsőoktatásban. Mára elmondhatjuk, hogy generációk sora segítette megvalósítani az alapítók álmát: egy versenyképes, tudás- és értékalapú, beteg- és hallgatócentrikus egyetem jött létre” – szólt Dr. Merkely Béla rektor. A 2030-ig kitűzött célok egyike, hogy az egyetemről kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesüljenek a legjobb orvosi, egészségügyi, gyógyszerészeti ellátásban – ismertette a rektor. A másik cél a gyakorlati képzés előtérbe helyezésével a magyar orvosképzés megújítása. Harmadik célként említette a világ legjobb 100 egyetem közé kerülést, amihez az egyetem infrastrukturális körülményein is javítani kell – szögezte le. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán átadott SBO a családokat szolgálja, és segíti a klinikai gyakorlati képzés megújítását is – mondta a rektor. Az új osztály – ahol naponta 40-70 gyermek fordul meg – a graduális és posztgraduális képzésben is rész vesz, és az ellátásban kutatási innovációk is megvalósulnak – szólt Dr. Merkely Béla.

Magyarország első és Európa negyedik gyermekekre specializálódott kórházában, a 180 éves I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán mindig vezető szerepet játszott a hazai és nemzetközi szinten is legújabb diagnosztikai és terápiás eljárások megvalósítása, vagyis az innováció – mondta Dr. Szabó Attila, a klinika igazgatója. A klinikai rektorhelyettes példaként említette, hogy ifj. Bókay János meghonosította a diftéria elleni szérumgyógykezelést, az elmúlt időszakból pedig kiemelte az Országos Onkológiai Intézettel közösen elvégzett első hazai gyermektüdő átültetést és az első rekeszizompacemaker-beültetést. A most átadott SBO-n évente több tízezer beteget látnak el, akiknek többsége 24 órán belül hazatérhet, a nagyobb betegségben szenvedőket pedig a klinika osztályain helyezik el – ismertette Dr. Szabó Attila.

A beteg gyerekek ellátása csak közösen, az osztályok precíz, összehangolt működésével valósítható meg – hangsúlyozta az igazgató. Az új osztály kialakításánál fontos szempont volt a család-, gyermek- és munkatársbarát környezet kiépítése, így külön szobát biztosítottak a szoptatós anyukáknak, gyerekre méretezett mosdókat és érintés nélküli csaptelepeket szereltek fel – sorolta az igazgató. Emellett betegágy melletti diagnosztikai készülékeket is elhelyeztek az osztályon, a legsúlyosabb esetek ellátására pedig egy intenzív osztálynak megfelelő felszereltségű helyiséget alakítottak ki. Dr. Szabó Attila ismertette, hogy a gyakorló, „szkill” laboratóriumban az életmentő beavatkozásokat és azonnali cselekvést igénylő helyzeteket a hallgatók élethű körülmények között, speciális segédeszközökön gyakorolhatják. Végül köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az SBO megtervezésében, kialakításában.


Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Forrás: Semmelweis Egyetem

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja