SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hamarosan szabadulnak a kegyetlen gyilkosságért elítélt kamaszok

Németh Noémi [cikkei] - 2018-09-04
V. Dávidot és K. Mihályt 2009-ben 14 év börtönbüntetésre ítélték előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt - osztálytársukat végezték ki az akkor 16 éves fiatalok. Jó magaviseletük miatt most mindketten feltételesen szabadlábra kerülnek.
Hamarosan szabadulnak a kegyetlen gyilkosságért elítélt kamaszok


Ilyen kegyetlenséggel még a sokat látott bírók sem találkoztak

A két kamasz és áldozatuk korábban barátságban álltak, azonban egy összetűzés után úgy döntöttek, véget vetnek Szabó József életének. 2008 május 21-én azt mondták neki, hogy második világháborús fegyvereket találtak, majd ennek ürügyén egy Kaposvár környéki erdőbe csalták. Ahogy magukra maradtak, elővettek egy vésőt, vascsövet, botokat és betondarabokat kerítettek, majd eszméletlenségig ütötték az eszközökkel a fiút, végül egy tóba dobták, ahol megfulladt. Az áldozat testén 19 ütés nyomát találta az igazságügyi orvos szakértő.

14 éves börtönbüntetést kaptak, az indoklásban pedig a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója elmondta: nagy tapasztalata ellenére ilyen kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel még nem találkozott. Az elkövetők még azt a ragasztószalagot is áldozatukkal vetették meg, amivel később betondarabokat próbáltak a lábához rögzíteni. Hogy miért követték el a kegyetlen gyilkosságot, a tárgyaláson sem derült ki - azt mondták, idegesítette őket az osztálytársuk, mivel nagyképűvé vált. A gyilkosság minden apró részletét megtervezték, sőt, két osztálytársuknak is beszámoltak terveiktől - ők azonban a hallottak abszurditása miatt egy pillanatig sem vették komolyan a két kamasz ötletét.

Az előre elterveltség és a 19 ütés mellett kissé hiteltelenül hangozhatott az egyik elkövető védekezése, melyet az utolsó szó jogán mondott el a tárgyaláson: "Az egészet megbántam, őrült voltam. Nem gondoltam akkor arra, hogy ilyen következményei lesznek mindenki számára."


Hogy juthat el idáig két kamasz?

A brutális gyilkosság híre az egész országot megrázta, a szülőkben azonban a borzongás mellett felmerül a nyomasztó kérdés is: hogyan óvhatjuk meg gyerekeinket attól, hogy áldozattá váljanak - illetve mit tehetünk azért, hogy ne kövessenek el hasonló szörnyűséget? A két kamasz feltehetőleg nem otthon tanulta a gyilkolás alapjait…


A pszichopátia gyökerei - vannak-e jelei gyermekkorban?

A szakemberek között sincs egyetértés abban a kérdésben, hogy lehet-e egyáltalán a gyermekek körében vizsgálni a pszichopátiát - azonban nem lehet elmenni a tény mellett, hogy egy ilyen komoly személyiségzavar nem alakulhat ki egyik pillanatról a másikra, így a gyökerei valószínűleg a gyermekkorra vezethetőek vissza. Egyre több gyermek küzd viselkedési problémákkal, ezeknek azonban csak kis részük adhat igazán okot az aggodalomra.

Dr. Paul Frick - az amerikai Louisianai Állami Egyetem professzora, a gyermekkori pszichopátiás vonások egyik vezető kutatója - szerint az alábbiak a pszichopátia gyermekkori jelei:

Ezek a gyerekek

  • rendkívül ügyesen manipulálnak,
  • rezzenéstelenül és meggyőzően hazudnak,
  • önző módon viselkednek,
  • nem törődnek azzal, ha másokat feldühítenek vagy megbántanak.

Ennél nyilvánvalóbb és egyben szélsőségesebb esetekben ezek a gyerekek különös kegyetlenséget mutatnak: például állatokat kínoznak, ölnek meg, társaikat terrorizálják, fenyegetik, bántalmazzák.

Nehéz felismerni egy igazi pszichopatát. Jellemzőik épp ellentétesek azokkal a tulajdonságokkal, mint amikre alkalmazni szoktuk a kifejezést (a legtöbbünknek például valamilyen dühöngő, féktelen őrült jut eszébe a szóról; valaki, aki nem tud uralkodni magán és a dühén). Egy pszichopata ezzel szemben nagyszerű színész, aki zseniális módon tud manipulálni másokat. Megnyerő stílusa révén az emberek bizalmába férkőzik, majd szemrebbenés nélkül gázol át ugyanezeken a személyeken hideg, számító módon. Pontosan tudatában van tettei következményének, azonban mindez egyáltalán nem érdekli: egy alapvető emberi tulajdonság, az empátia hiányzik belőle.

Egyes becslések szerint a népesség 1%-át érinti, vagyis minden 100. ember szenved antiszociális személyiségzavarban. Sajnálatos módon jelenleg nem gyógyítható, legfeljebb pszichoterápiával kezelhető, ennek eredményei azonban úgy tűnik, egyelőre nem tartósak.


Mitől torzulhat ennyire a személyiség?

A szakértők az antiszociális személyiségzavart két részre bontják: egyik altípusa a pszichopata, a másik a szociopata személy. Előbbi kialkulásáért örökletes tényezők a felelősek: a beteg agyában figyelhető meg a normálistól való eltérés (az érzelmekért és a viselkedés szabályozásáért felelős területeken).

Ezzel ellentétben a szociopata személy talán teljesen átlagosként születik, és a körülmények teszik azzá, akivé végül válik: többek között elhanyagoló szülői magatartás, iskolai traumák, nélkülözés vagy rossz társaság lehet a felelős a személyiségének torzulásáért.

Olvasd el ezt is: "Nem vagyok szerethető" - így érzi magát minden gyerek, aki távolságtartó anya mellett nő fel

A másokat terrorizáló gyermek gyakran maga is bántalmazást szenvedett el korábban, így saját sérelmeit próbálja másokon megtorolni.

Kapcsolódó cikkünk: Kiből lesz a netes zaklató?


Mi lesz a börtön után?

"Szeretném, hogyha egyszer új életet tudnék kezdeni" - mondta a két 16 éves elkövető egyike a tárgyaláson, s azóta eltelt több mint 9 év. A Bors információi szerint a rabtársaik az átlagnál intelligensebbnek tartják őket, a kilenc év alatt egyszer sem kaptak külön büntetést - jutalmat viszont többször is -; rendkívül tisztelettudóak és udvariasak mindenkivel.

Sokak gyomra rándul görcsbe mégis a ténytől, hogy az akkori - elképesztő kegyetlenséget tanúsító - kamaszok most 27 éves felnőtt férfiként szabadulnak, míg mások úgy vélik, a közel egy évtizedes rabság biztosan elhozta az őszinte megbánást. Az igazán tragikus ebben az esetben azonban az a tény, mely szerint az antiszociális személyiségzavar nem gyógyítható, s az ebben szenvedők nem képesek arra, hogy okuljanak a hibáikból. Hiába kapnak bármilyen - akár elzárásos - büntetést, nem tanulnak a tapasztalataikból és nem képesek belátni, hogy hibáztak, így nem is változtatnak addigi szokásaikon.


Kép: Tookapic / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja