SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Annyira elhanyagolta anyja, hogy halálra vert két hajléktalant a tatabányai kamasz

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-10-28
A 15 éves fiú brutális tette mögött egy magányos, fizikailag és érzelmileg egyaránt súlyosan elhanyagolt fiatal képe jelenik meg. A szülői elhanyagolás, a szeretethiány ezúttal megdöbbentő agresszióban nyilvánult meg - sokkal nagyobb károkat okozhat a gyermekben a szeretetlenség, mint azt valaha is gondoltuk volna.
Annyira elhanyagolta anyja, hogy halálra vert két hajléktalant a tatabányai kamasz

A Tatabányai Törvényszék első fokon 13 és fél év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte M. Apollót, aki tavaly áprilisban agyonvert két hajléktalant.

A brutális bűncselekmény mögött egy magányos, fizikailag és érzelmileg egyaránt súlyosan elhanyagolt fiatal képe jelenik meg – írja a 444.hu.

2017 áprilisában Tatabányán az akkor 15 éves, hetedik osztályos Apolló éjszakai bulizásból tartott hazafelé, amikor az egyik buszmegállóban észrevett egy ismerős hajléktalant, aki korábban egyszer "beszólt neki". Felébresztette a férfit, hogy kérdőre vonja a korábbi sértés miatt, majd öt percen keresztül olyan súlyosan ütlegelte, hogy az áldozat belehalt a sérüléseibe. A fiú erről mit sem sejtve - állítása szerint még lélegző állapotban hagyta őt magára – hazament, a lakásba azonban nem tudott bejutni, mert nem volt kulcsa, az anyját pedig nem akarta felébreszteni, "mert annak sosincs jó vége". Ezért folytatta csavargását a városban, és ezúttal egy presszó teraszán fekvő hajléktalanba kötött bele, akivel kísérteties pontossággal játszotta le a pár órával korábbi jelenetet. A bántalmazást ez a férfi sem élte túl.

Apolló ezután hazament, a lépcsőházban várta meg a reggelt, amikor is ötéves öccse végre beengedte a lakásba. Hamarosan azonban a rendőrök is megjelentek. Nem volt nehéz dolguk: a vérnyomok a fiú cipőjén egyenesen elvezették őket hozzá. Apolló azonnal beismerő vallomást tett, és megbánta a tettét. "Normálisan beszélni kellett volna velük, ők is emberek, nagyon megbántam" – fogalmazott.

A bíróság szerint az áldozatok borzalmas sérüléseket szereztek, és az átlagot jóval meghaladó mértékű szenvedések után hunytak el. Egy felnőtt elkövető egy ilyen súlyú bűncselekményért minimum húsz év, de akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthatna. Apolló azonban még fiatalkorú, így a rá maximálisan kiszabható büntetés 15 év.
 

Szeretetlen gyermekkor

Hogy végül ennél valamivel kevesebbet kapott, annak köszönhető, hogy a bíróság enyhítő körülményként vette a figyelembe a fiú zaklatott, szeretet nélküli gyerekkorát. Apja külföldön dolgozott, ha hazajött, odavetett neki pár ezrest, de nem ismerte el őt magáénak. Anyja próbálta ugyan eltartani a gyermeket, de ő maga is állami gondozásban nőtt fel, és nem látott megfelelő szülői mintát maga előtt.

"Anyukám többször is azt mondta nekem, hogy apám nem szeret engem. Már kicsinek azt mondta, falhoz kellet volna, hogy basszon. Mindig a rosszat csinálom, már kicsinek is" – mondta el a fiú letartóztatása után a rendőröknek.

Apolló először hétévesen került a családsegítő látókörébe rossz magaviselete és tanulmányi eredményei miatt. Volt, hogy úgy kikészítette az egyik tanárát, hogy a pedagógus pszichiáterhez került. Anyja ekkor "szíjat hasított a hátából", ám a magatartásproblémákra felírt gyógyszereket nem váltotta ki, a nevelési tanácsadóval és a pedagógusokkal nem működött együtt. Apollót 2009 óta többször védelembe vették, és volt, hogy az anyja jelentkezett, hogy lemond a fiáról, mert nem bír vele. Ebből végül nem lett semmi, ahogy Apolló 2016-os kérése sem teljesült, amikor ő maga kezdeményezte az állami gondozásba vételét.

A fiatalt emellett nem csak érzelmileg, hanem fizikailag is elhanyagolták. Egyetlen melegítője és egy pólója volt, amit hetente mosott, táska helyett pedig egy műanyag szatyorban hordta az iskolai felszerelését.

Anyja a bírósági tárgyalást szipogva hallgatta végig. Korábban azt nyilatkozta, hogy hisz a fia ártatlanságában, amikor pedig a bíróság az ő felelősségét taglalta az ügyben, azt kiáltotta, hogy "ő már csak tudja."

"Mindig azt forszírozzák, hogy én vagyok a rossz anya. Miért? Nem drogozok, nem csavargok, dolgozok, hogy fenntartsam a gyerekemet" – fakadt ki egyszer.

A Tatabányai Járási Nyomozó Ügyészség májusban az asszony ellen is vádat emelt kiskorú veszélyeztetéséért.

Indexkép: pxhere

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja