SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Donald Trump szerint a tanárok felfegyverzése elejét veheti az iskolai lövöldözéseknek

Családinet [cikkei] - 2018-02-27
Kifejtette, hogy támogatná tanárok és iskolai alkalmazottak fegyvertartását, mert ezzel megakadályozhatók lennének a lövöldözések az oktatási intézményekben.
Donald Trump szerint a tanárok felfegyverzése elejét veheti az iskolai lövöldözéseknek

Az elnök a Fehér Házban fogadta szerdán diákok egy csoportját, köztük a múlt heti floridai iskolai lövöldözés túlélőit, az áldozatok szüleit, tanáraikat. A vendégek között voltak két korábbi - az 1999-ben a coloradói Columbine városában és a 2012-ben a connecticuti Sandy Hook iskolájában elkövetett - iskolai lövöldözések túlélői is.

Az amerikai sajtó által drámai hangulatúnak leírt találkozón néhány diák a könnyeivel küszködve, mások zokogva, megint mások dühös hangon kérték az elnököt, hogy cselekedjék az iskolák biztonságossága érdekében, támogassa a fegyvereladások további szigorítását.

  • Az egyik édesapa, Andrew Pollack, akinek a 18 éves kislánya a múlt héten a parklandi lövöldözés 17 halálos áldozatának egyike volt - felállt, és így fordult Trump elnökhöz: "tessék rendbe tenni a dolgokat! Elegem van!".
  • Egy másik szülő, Nicole Hockley, aki a 2012-ben Sandy Hook általános iskolájában elkövetett mészárlásban veszítette el akkor hatéves kisfiát, kérlelő hangon szólt az elnökhöz. "Ön ma életeket menthet meg, kérem, ne szalassza el a lehetőséget!".
  • A 18 éves Samuel Zeif, aki a múlt heti vérengzés egyik túlélője, könnyek között panaszolta: nem érti, miért lehet oly könnyen félautomata lőfegyvereket vásárolni?!      

A meghívottak karéjában ülő Donald Trump, miután végighallgatta a diákokat, szülőket, tanárokat, elmondta, hogy mélyen együttérez és együtt gyászol velük. Majd arról beszélt, hogy igenis, vannak lehetőségek az erőszak megfékezésére. Kifejtette, hogy támogatná tanárok és iskolai alkalmazottak fegyvertartását, mert ezzel megakadályozhatók lennének a lövöldözések az oktatási intézményekben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanárok fegyverekhez juttatása csakis akkor "működne", ha felhasználóik tudják, hogyan kell kezelni a tűzfegyvereket. Az elnök úgy vélte, hogy ha a parklandi iskola egyik sportedzőjének, aki megpróbálta megállítani a lövöldöző Nikolas Cruzt, lett volna fegyvere, akkor sikerülhetett volna elejét venni a tömegmészárlásnak. Az edző egyébként a halálos áldozatok egyike volt.     

Donald Trump hangsúlyozta azt is, hogy Nikolas Cruzt "már korábban, többször is el kellett volna csípni", mivel nem volt titok, hogy mentális betegséggel küszködik. Csakhogy ha valakinél meg is állapítanak ilyen betegséget, "nincsenek megfelelő gyógyító intézmények, ahol kezelhetnék" - tette hozzá Trump.

"Nagyon erősen figyelünk majd a fegyvereladásoknál a vásárló ellenőrzésére, és nagy súlyt helyezünk majd mentális állapotának alapos vizsgálatára" - szögezte le az elnök, kifejtve azt is, hogy valószínűleg emelik a fegyvervásárláshoz előírt életkort. 

A késő esti órákban megnyilatkozott az Országos Fegyver Szövetség (NRA) is. Az egyszerűen csak fegyverlobbiként emlegetett szövetség szóvivője, Jennifer Baker leszögezte: mindenféle korhatáremelés "a törvénytisztelő állampolgárokat bünteti bűnözők gonosz cselekedeteiért". A szóvivő hangsúlyozta azt is: a korhatár emelése megfosztaná a fiatal amerikaiakat az alkotmányban garantált fegyverviselési joguktól. Az amerikai Országos Fegyver Szövetség inkább az iskolák biztonságának erősítését javasolja - fejtette ki csütörtökön Wayne LaPierre, a szervezet elnöke a konzervatívok szokásos évi washingtoni konferenciáján. 

LaPierre a konferencián elmondott beszédében olyan "valódi és gyakorlatias megoldásokról" értekezett, amelyek szerinte megvédik az amerikai gyermekeket az iskolai fegyveres erőszaktól. "Muszáj azonnal megerősítenünk iskoláinkat" - fogalmazott az NRA elnöke, kifejtette, hogy a fegyvereladások előtti ellenőrzéseket kellene szigorítani. Leszögezte, hogy "gyilkosoknak, bűnözőknek, kábítószer-kereskedőknek soha nem szabad tűzfegyverhez jutniuk, és meg kell akadályozni, hogy fegyverhez jusson bárki, akit mentálisan alkalmatlannak, vagy a társadalomra veszélyesnek ítéltek".       
 
A fegyverlobbi elnöke sok vonatkozásban Donald Trump álláspontját visszhangozta. Az elnökhöz hasonlóan ő is támogatta, hogy az oktatási intézményekben számolják fel az úgynevezett "fegyvermentes övezeteket", mert ezek kifejezetten vonzzák az ámokfutókat, és egyetértett azzal is, hogy az oktatók és az iskolai alkalmazottak - nem látható módon, de - fegyvert viseljenek.         

Donald Trump elnök ugyanezeket a javaslatokat vetette fel szerdán a Fehér Házban, amikor a múlt heti floridai lövöldözés túlélő diákjait, az áldozatok szüleit és tanáraikat, valamint két korábbi iskolai lövöldözés egykori túlélőit látta vendégül. Csütörtökön reggel azonban az elnök egy Twitter-bejegyzésben pontosította véleményét. A szerinte félretájékoztató sajtót okolva azt hangsúlyozta: "soha nem mondtam, hogy adjunk fegyvereket a tanároknak. Azt mondtam, hogy megvizsgáljuk a lehetőségét, hogy álcázott módon fegyvereket adjunk katonai és egyéb speciális kiképzésben résztvevő tanároknak - a legjobbaknak".   
     
Lily Eskelsen Garcia, a legnagyobb tanárszakszervezet, az Országos Nevelési Szövetség elnöke és Randi Weingarten, a Tanárok Amerikai Szövetsége vezetője csütörtök délután egyaránt nyilatkozatban ítélte el a tanárok felfegyverzésére vonatkozó javaslatot. "A szülők és az oktatók tömegesen elutasítják az iskolai személyzet felfegyverzését" - fogalmazott közleményében Eskelsen Garcia. A hárommillió tagot számláló szervezet elnöke hozzátette: azzal nem védik meg a diákokat, ha még több fegyver lesz az oktatási intézményekben. Rani Weingarten szerint azzal nem lehet a problémákat orvosolni, ha "fegyverkezési verseny kezdődik" és az iskolákat "katonai erődökké alakítják".
 

Rendőrségi szervezet is ellenzi Trump azon javaslatát, hogy a tanárokat fegyverezzék fel az iskolai lövöldözések megakadályozására

Az oktatási intézményekben szolgálatot teljesítő rendőrtisztek országos szövetsége (NASRO) csütörtök este közleményben foglalt állást az elnök javaslata ellen. A mintegy 4500 tagot számláló szervezet különleges kiképzést tart olyan rendőröknek, akik oktatási intézményekben teljesítenek szolgálatot.  

A szervezet hangsúlyozta, hogy nem szabad tűzfegyvereket beengedni az iskolák területére, kivéve azoknak a rendőrtiszteknek a fegyvereit, akiket gondosan kiválogattak és különlegesen kiképeztek arra, hogy oktatási intézményben szolgálatot teljesítsenek. Felhívták a figyelmet: ha megengedik a pedagógusoknak, hogy fegyvert viseljenek az iskolában, akkor megnőhet a veszélye annak, hogy a rendőr tévedésből támadónak néz egy fegyveres tanárt vagy nem egyenruhát viselő iskolai személyt. 

A közleményben kifejtették: az iskolai szolgálatot ellátó rendőrök nagyon speciális kiképzést kapnak, amely arra is kiterjed, hogy miképpen kell kizárni más személy hozzáférését a fegyverükhöz, valamint hogy a fegyverrel nehéz körülmények között is megfelelően tudjanak bánni. Hozzátették, hogy aki nem vesz részt rendszeresen ilyen kiképzésben, az lelkileg sem felkészült arra, hogy használja a fegyverét egy támadó ellen.

Ellenezte a tanárok fegyverhez juttatását Bill Bratton, New York volt és legendásként számon tartott rendőrkapitánya is. Bratton Twitter-bejegyzéseiben "őrültnek" nevezte a javaslatot. "A fegyveres erőszakra nem a még több fegyver a válasz".

Forrás: MTI
Indexkép: pixabay - Living_Lighter

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja