SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Bűnözőként bánnak a sérült gyerekek szüleivel

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-12-16
Idén már a második esetről számolt be a sajtó, amikor közokirat-hamisítással vádoltak szülőket, mert autójukon kint volt a mozgáskorlátozott matrica, az érintett gyermek azonban épp nem ült a kocsiban, ez pedig így már törvénysértésnek minősül.
Bűnözőként bánnak a sérült gyerekek szüleivel

Az apa, aki a fiára várt

Elsőként a 444.hu számolt be egy Zoltánnak nevezett férfi esetéről. Zoltán egy II. kerületi áruház parkolójában a mozgássérülteknek fenntartott helyen várta feleségét és hároméves, súlyosan látássérült kisfiát. Amikor rendőrök léptek hozzá, hogy kérdőre vonják, miért foglalja a helyet, a legnagyobb lelki nyugalommal mutatta meg nekik az igazolványt. A válaszra azonban legvadabb álmaiban sem számított volna: közölték vele, hogy a fia nevére kiállított okmány általa való használata kimeríti a közokirat-hamisítás fogalmát, ezért azonnal velük kell mennie az őrsre. A férfi hiába magyarázta, hogy perceken belül megérkezik a fia, így mindenki láthatja, hogy szó sincs törvénysértésről, a rendőrök hajthatatlanok voltak.

Zoltánnak azt is csak többszöri kérésre engedték meg, hogy legalább a feleségét felhívja, ne várja őt a megbeszélt helyen, de ezután – biztos ami biztos alapon – inkább kivetették a telefonjából a SIM-kártyáját. A kapitányságon úgy kezelték, mint a bűnözőket a filmekben: lefotózták, ujjlenyomatot vettek tőle, közölték vele, hogy közokirat-hamisításért akár három év letöltendő börtönbüntetésre vagy szerencsésebb esetben egymillió forintos bírságra számíthat, majd egy alagsori cellába zárták. A férfi elmondása szerint először az őt kihallgató nyomozón látta, hogy túlzásnak tartja ami történik, de ő sem tudott mást javasolni, mint hogy tegyen gyorsan beismerő vallomást, és akkor szabadul. Így is lett, Zoltán mindent bevallott, aláírt, így éjfélre otthon lehetett. Ügyvédjével éppen a rendőri intézkedés ellen készülnek panaszt tenni.


A szélvédőre ragasztott matrica

Kísértetiesen hasonló esetről számolt be néhány héttel később az Abcúg is. Edit (nem ez az igazi neve) három gyermeket nevel, köztük egy idegrendszeri és négyvégtag-sérült 14 éves fiút. Mivel többször előfordult, hogy gyermekével valahová sietve elfelejtette kitenni az ablakba az igazolványt, vagy az becsúszott a motorháztető mögé, ahonnan alig tudták kikaparni, az egyszerűség kedvéért kiragasztotta azt a szélvédőre. Az asszony tisztában volt vele, hogy ez elvileg szabályellenes, de mivel soha nem élt vissza az igazolvánnyal, ha a fia nem volt vele, nem állt be a mozgássérült helyekre, és mindig vett parkolócédulát is, nem gondolta, hogy bárki belé köthetne.

Tévedett. Júniusban épp egyedül volt, kiszállt az autójából és készült a parkolóautomatához, amikor két civil ruhás rendőr lépett oda hozzá, és felszólította, hogy közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt fáradjon be velük a kapitányságra. Nem érdekelte őket, hogy Edit fizetni szeretett volna a parkolásért – később úgy fogalmaztak, hogy „a magatartása nem ebbe az irányba mutatott”.

A nap további része Zoltán esetéhez hasonlóan zajlott: hosszú órák a rendőrőrsön, fotózás, ujjlenyomatvétel, cellába küldés. Az egyetlen különbség, hogy Editet „mindössze” két év letöltendő börtönbüntetéssel fenyegették meg. Később neki is azt mondta a nyomozó, hogy a kollégák „túlintézkedték” az ügyet, és nem lesz ennek folytatása.

Sajnos ez sem bizonyult igaznak. Néhány hónap múlva az asszonyt a bíróság hatvanezer forint pénzbüntetésre ítélte közokirat-hamisítás miatt. Az ügyésznő vádbeszédében kiemelte, hogy mostanság súlyosan elszaporodtak a mozgássérült-igazolvánnyal történő visszaélések, és a szigorú ítélettel ennek próbálnak gátat szabni.

Azt az érintett szülők sem tagadják, hogy a probléma valós. Tény, hogy sokaknál már-már általános gyakorlatnak számít a rokon mozgássérült-igazolványának kölcsönkérése és az azzal való közlekedés. Csupán egy kis emberséget és támogató hozzáállás szeretnének a hatóságoktól, hogy a fogyatékos gyermeket nevelő, őt napi szinten szállító szülők vegzálása helyett a valódi szabályszegők felderítésére fordítsanak inkább energiát. 

Fotó: William Ross / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja