A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újabb kisbaba életét követelte egy kórházi fertőzés, most egy koraszülött kislány az áldozat

Kercsó Dorottya - 2017-07-11
Alig egy héttel a tragikus szolnoki csecsemőhalál után újabb kisbaba esett áldozatául egy kórházi fertőzésnek. A kis Rozina MRSA-fertőzéstől veszítette életét nyolcnaposan a Honvéd kórházban.
Újabb kisbaba életét követelte egy kórházi fertőzés, most egy koraszülött kislány az áldozat

(A fotó csak illusztráció)

Rozina 30 hétre, kevesebb mint 1 kilóval, de a körülményekhez képest jó egészségi állapotban született. Mint szülei az RTL Híradónak elmondták, a baba a születése után azonnal felsírt, ami ritka az ilyen pici koraszülöttek esetében, és az Apgar értékei is megfelelőek voltak. 

A bajok négynapos korában kezdődtek. Az addig szépen fejlődő kislány belázasodott, nyugtalanná vált és légzéskimaradást is észleltek nála. Az orvosok először antibiotikummal próbálták kezelni, közben vért is vettek tőle, így derült fény az MRSA fertőzésre. A baba állapota innentől folyamatosan rosszabbodott, míg végül a szervezete nyolcnaposan feladta a küzdelmet. A szülők úgy tudják, ugyanabban az időben több másik baba is megbetegedett az osztályon, egyikük szintén bele is halt, de ezt a kórház nem erősítette meg.

Az ügyben a terézvárosi rendőrség nyomoz. Az RTL Klub által megszólaltatott ügyvéd, Janklovics Tibor szerint felmerül a kórház felelőssége, mivel a gyermek ott született, és a fertőzést is helyben kapta el.

Az MRSA súlyos kórházi fertőzés. Hordozói arányáról eltérő becslések vannak, az amerikai fertőző betegségekkel foglalkozó hivatal (CDC) szerint a lakosság 2 százaléka érintett, mások szerint azonban a teljes népesség 30-40, az egészségügyben dolgozóknak pedig 70 százaléka is hordozhatja.

A legyengült immunrendszerű – koraszülött, cukorbeteg, idős – emberekre veszélyes. Egyszerű bőrkontaktussal is átvihető, de főként az orvosi eszközökön él el sokáig, ezért például a dialízisre vagy rendszeres katéterezésre szoruló betegek különösen ki vannak téve a fertőzésnek. Kialakulásában nagy szerepet játszik az indokolatlan antibiotikum használat, amely a rezisztens mutáns baktériumtörzs kifejlődését gyorsította fel. Ezért csak speciális, úgynevezett páncélszekrény-antibiotikummal kezelhető, de ez sem mindig hatásos.

Van azonban egy olyan válfaja, amely nem a kórházban, hanem közösségben, különösen sportolás közben terjed. Fordítsunk ezért nagy figyelmet a higiéniára, személyes tárgyainkat ne cserélgessük másokkal, és ügyeljünk a sebek megfelelő fertőtlenítésére.

Fotó: ferhat66 / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja