SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Törékeny erő: Fotókiállítás a legkisebb legnagyobb hősökről

Családinet [cikkei] - 2015-11-19
Az egyik képen a koraszülött ikrek, Roli és Barni első találkozása. Bár már mindketten hathetesek, először vannak az inkubátoron kívül. A másikon Dani, a végtaghiányos kisfiú biciklizik önfeledten, a törékeny, öt éves Bella pedig szinte magával ugrasztja járni sem tudó ikertestvérét.
Törékeny erő: Fotókiállítás a legkisebb legnagyobb hősökről

A Gézengúz Alapítvány huszonöt év alatt ötvenezer beteg gyermeken segített, a kicsik több mint fele koraszülött volt. A jubileumot különleges fotópályázattal és kiállítással ünnepli a szervezet.

Dr. Schultheisz Judit a megnyitón felidézte az alapítvány történetének kezdetét, azokat a heteket, hónapokat, amikor megszületett harmadik gyermeke, akinek segítségre volt szüksége. Ő volt az első „gézengúz”. Az elmúlt negyedszázad alatt már egy nagyvárosnyi család életét sikerült teljesebbé tenni, a legnagyobb apróságok pedig ma már egyetemisták - mondta. Akkoriban még ritka volt, hogy egy pici baba, aki fél-egy kilogrammal született, életben maradjon, míg ma már sokkal nagyobb a túlélési esélyük az ilyen kicsiknek is. „A mi feladatunk, felelősségünk is nőtt ezzel együtt. Ezeknek a gyerekeknek szinte mindegyike valamilyen lemaradással, idegrendszeri problémával küzd. Ha kapnak segítséget, rendszeres fejlesztést, akkor csodákra képesek, de ha az első néhány év elveszik, az az egész életüket meghatározza.” – emelte ki az alapítvány elnöke.

A Gézengúz Alapítvány fotópályázatára egyébként édesanyák, hivatásos fotósok és gyerekek is neveztek, így néhány hét alatt több mint ötszáz fotó érkezett. Ezekből választotta ki a zsűri, Keleti Éva és Szigeti Tamás fotográfusok, Bartos Erika mesekönyvíró és Kelemen Viktória, Óbuda alpolgármestere azokat, amelyek a leginkább bemutatják, mekkora erő rejlik a legkisebbekben és milyen hatalmas eredményeket érhetnek el.

A fotópályázat szervezésében a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület is együttműködött. Kulcsár Judit, a szervezet alelnöke elmondta: Ma Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülöttként jön világra, csaknem tízezer kisbabát jelent évente.  November 17-e a koraszülöttek világnapja, de a kicsiknek az év 365 napján különleges gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy felnőve teljesebb életet élhessenek. Ez pedig a szülőknek embert próbáló feladat, mégis – ahogy a fotókon is látszik – rengeteg felemelő, erőt adó pillanatot találni a hétköznapokban.

A megnyitóra a kicsi és nagy gézengúzok első fotóikkal kezükben érkeztek, hogy megmutassák, hogyan változtak az évek alatt, és mennyi mindenre elég „néhány csepp törékeny erő”. A kiállítás november 29-ig a Vigadóban látható, utána az alapítvány a képekből vándorkiállítást tervez.
 

A fotókhoz tartozó történetek:


Grubits Judit: Bízz bennem, ugorj velem!
16 éven felüli amatőr fotósok, III. helyezett

Bella és Dorka, az öt éves ikrek a 25. hétre születtek. Egy nyári délutánon Bella megfogta ikertestvére kezét, és nem csak vezette, de szinte magával ugrasztotta a vak, beszélni és járni sem tudó Dorkát.

Sinkáné Buda Orsolya: Első találkozás a kinti világban
16 év feletti amatőr fotósok, II. helyezett

Barni és Roli súlya együtt éppen két kiló volt, amikor megszülettek. A kicsik hat hét után találkozhattak újra, egy percre a koraszülött osztályon. Amikor egy fotó erejéig egymás mellé tették őket, azonnal a kapcsolatot kerestek.

Kiss Krisztina: Mutatom az utat!
16 éven felüli amatőr fotósok, I. helyezett

A nagyszülők először vitték nyaralni unokájukat. A barátaival homokvárat épített, éppen ezt mutatja büszkén.

Németh Melinda: Az anyai szeretet ereje
Hivatásos fotósok, III. helyezett

Mira 6 éves, fogyatékkal élő, súlyos epilepsziás kislány. Bár az elején úgy tűnt, nem lesz képes mászni sem, most a pici lakásban már a járást próbálgatja édesanyja segítségével.

Kocsis Judit: Egy csepp könny, kitartás
Hivatásos fotósok, II. helyezett

Szofi shuntműtétjén türelemmel, hangtalanul tűri a beavatkozást. A fotózást édesanyja kérte, mert egy nonprofit weboldalt működtet, amellyel a többi sorstárs szülőnek szeretne segíteni, erőt adni.

Finta Edina: Lélektükör 
Hivatásos fotósok, I. helyezett

Fanni leukémiás. A kép egy könyvecskébe készült, ahová mindenki írt néhány sort jókívánságokkal. Az utolsó oldal még üres, hiányzik a fotó, amin újra hosszú hajjal, cseresznyevirágok között áll majd. A kritikus időszakból még egy év van hátra.

Merkl Kinga: Hétköznapi hős  
Különdíj

Dani édesanyjánál méhen kívüli terhességet diagnosztizáltak, a műtét után két héttel  kiderült, hogy babát vár. Dani végtaghiánnyal született, amiről előre nem tudtak a szülők. Ő a négy gyermek közül harmadik a családban, szeret focizni, és biciklizni. A helyi iskolába jár testvéreivel együtt, ahol a gyerekek először megnézték, de látva ügyességét, hamar elfogadták.

Rakonczai László: Ikrek
Közönségdíj

Endre ikertestvérével, Bencével. A huszonötödik hétre születtek, Endrénél negyedfokú agyvérzést és kisagy állományhiányt diagnosztizáltak. Mint minden huncut gyereket, az ikreket is jobban érdekli az ajtókilincs, a kapaszkodó, a doboz, mint az „egyszerű” játékok. De az igazi kedvenc a „bandázás” bárhol, bármikor…

Bodó Erika: Láthatatlan kötelék
Különdíj

Zsófi egy napos volt, amikor közölték a családdal, hogy Down-szindrómával született. Az első, nehéz hónapok után a bátyjával, Botonddal feküdt az ágyon, egymás felé fordultak, és csak nézték egymást. Az édesanya ekkor értette meg először, hogy ez a két kis ember ösztönös, belső bölcsességével tudja, hogy mi az, ami igazán számít.

Turovszki-Mancz Fatime: Hit, akarat, erő
Különdíj

Réka lábát 2014 nyarán egy súlyos autóbalesetben az utastérbe beszabaduló szalagkorlát leszakította. Gyógyulását évekre becsülték, de ő hónapok alatt megtanult járni a művégtaggal. Blogot ír, és az egyetemre is visszatért már.

Rátkai Bence: EMM-A-NDI
16 éven aluli gyerekek fotói, III. helyezett

Bencének, a kép 12 éves készítőjének három testvére van. Lili, a nagylány Down szindrómás, Emma, a legkisebb egy ritka genetikai betegséggel született, ezért lassabban fejlődik, kisebb, mint a többiek. A család rendszeresen jár fejlesztésre, naponta tornáztatják a kicsit.

Szabó Fanni: Szemek
16 éven aluli gyerekek fotói, II. helyezett

Fanni, a fotó készítője nyolcadikos, két éve tagja az óbudai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet fotósszakkörének. Az ide járó gyerekek sajátos nézőpontból látják a világot, ezt sokan közülük pontosabban ki tudják fejezni képekkel, mint szavakkal. Mióta tükörreflexes fényképezőgépeket kaptak, mindent maguk állítanak be a fotókon.

Háló Roland: Kis csapat
16 éven aluli gyerekek fotói, I. helyezett

Roli, a fotó készítője tíz éves, az óbudai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet fotósszakkörének tagja szeptember óta. A gyerekek nagy kedvence az egyik ovis csoport, Roli egy délelőtti fotós sétán készítette ezt a képet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja