SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy személyautónyi italos kartondobozt gyűjtöttek az óvodások

Családinet [cikkei] - 2009-12-01
Sikerrel zárult az első budapesti óvodai italos kartondoboz gyűjtőnap - a Százszorszép Óvoda Tégla utcai Tagóvodája és a Zöld Liget Óvoda Rákóczi utcai Tagóvodája nyerték a 100-100 ezer forintos fődíjat
Egy személyautónyi italos kartondobozt gyűjtöttek az óvodások

Lezárult az első budapesti italos kartondoboz gyűjtőakció. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által meghirdetett versenyben 4 kerület 42 óvodájának közel 6.000 óvodása és szüleik versenyeztek egymással a tejes és gyümölcsleves dobozok gyűjtése terén. A verseny keretében a gyermekek mintegy 45.000 darab, azaz 1.300 kg. - egy személyautó súlyával megegyező tömegű - italos kartondobozt gyűjtöttek össze, így ez a hulladékmennyiség újrahasznosításra kerülhet és nem terheli környezetünket. A IKSZ által meghirdetett nagyszabású környezetvédelmi kezdeményezés támogatói a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az FKF Zrt., a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint a FE-Group Zrt. voltak.

A Budapesten most először meghirdetett italos kartondoboz gyűjtőakcióban két csoportban versenyeztek az óvodák :

  • az 50 fő alatti intézmények versenyének fődíját - 100.000 forintot - és mellékdíját is - 25.000 forintnyi játék - a létszámarányosan és abszolút értékben egyaránt legtöbbet gyűjtő Zöld Liget Óvoda Rákóczi utcai Tagóvodája nyerte meg.
  • az 50 fő feletti intézmények versenyében a létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvodának járó fődíjat - 100.000 forint - a Százszorszép Óvoda Tégla utcai Tagóvodája nyerte, míg az abszolút mennyiségben legtöbbet gyűjtő intézménynek járó díjon - 25.000 forint értékű játék - a Százszorszép Óvoda Tégla utcai Tagóvodája és Vándor Óvoda osztozhat holtversenyben.

Az akcióban résztvevő kerületek legsikeresebb óvodái kategóriánként 40-40 ingyenes belépőt is nyertek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe.

„Nagyon örülünk az budapesti óvodai Doboz Nap sikerének. Köszönjük az óvodás gyerekeknek, a szüleiknek és kiváltképp az akcióban segítő óvodapedagógusoknak a segítséget
és reméljük, hogy mostantól kezdve italos karton csak a szelektívgyűjtő sziget KÉK gyűjtőébe kerül. Az óvodák által összegyűjtött italos kartondobozokból közel 6.000 újrapapír füzet és egyéb papírtermék készülhet majd, és ezzel több fát is megmenthetünk a kivágástól” - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. „A szelektív hulladékgyűjtés, ezen belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtése révén takarékoskodhatunk a Föld véges természeti erőforrásaival. Kezdeményezésünk célja az volt, hogy erre a legkisebbek, vagyis azok figyelmét is ráirányítsuk, akiktől ezt a bolygót kölcsönbe kaptuk” - tette hozzá az igazgató.



Az Italos Karton környezetvédelmi Egyesülés 5 éve dolgozik azon, hogy felhívja a lakosok, köztük a legfiatalabb korosztály figyelmét is arra, hogy ezen csomagolóanyag 75%-a papír, így szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. Jelenleg Magyarországon 100 italos kartondobozból csak 12 kerül szelektív gyűjtőkbe. Fontos, hogy ezt a hulladéktípust Budapesten a kék (papír) szelektív gyűjtőedényekben gyűjtik, erre a legtöbb helyen matrica is külön felhívja a figyelmet.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

www.iksznet.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja