SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pap Rita síelős családja

Singola Edit [cikkei] - 2009-01-28
"Boldogok vagyunk" - két szép, egészséges gyerek, síelés, célok, dalok, Kuckó Mackó, vagyis Brum- brum bärchen...
Pap Rita síelős családja
Egy egész menazséria: Hápi kacsa, Kuckó Mackó, Nyuszi-muszi, Csodacsacsi, Pamacs a csacska macska, és a legújabb: Mauzi, az internetes kis egérlány, mind kedves és különleges figurák. Talán nincs is olyan gyerek és szülő, aki ne tudná, hogy az ismert gyerekslágerek főszereplői Pap Rita figurái.

Az énekesnő a 90-es évek legsikeresebb női lemezeladója volt. Az 1988-as Interpop fesztiválon tűnt fel először, ahol előadói díjat nyert a Hét forró éjszakán c. dallal. Férjével, Bodnár Attilával, aki a Hit és a Modern Hungáriában zenélt, 1989-ben megalakította a Modern System formációt. Saját hanglemezkiadót hoztak létre, Pop System néven.

Nem kétséges, hogy a művésznő és családja nagyon szeretik az állatokat. Évekkel ezelőtt a közönség is szívébe zárta a félreérthető spánieles hangutánzó szót: vugyivugyi.
Az állatok mellett a gyerekek játsszák a főszerepet Pap Rita és férje, Bodnár Attila életében. Két gyerekükkel igyekeznek minél több időt tölteni a koncertek és fellépések között. Kedvenc családi időtöltésük a síelés. Hódolhatnak is ennek a hobbinak, mivel egy ideje a család Ausztriában él. Ennek ellenére nem hanyagolják el a magyar gyerekeket sem. Sok lurkónak szereznek örömteli pillanatokat, hiszen felejthetetlen egy-egy Pap Rita-féle speciális ovi vagy suli nap.

Biztosan emlékszik a gyerekkorából arra az időszakra, amikor a karácsonyi szünet után újra iskolába kell menni, vége a meghitt családi együttlétnek, a játéknak, tanulni kell, ráadásul közeleg a félévi bizonyítványosztás is. Pap Rita segíthet a gyerekeknek oldani ezt a rideg januári hangulatot, mondjuk egy suli bulival. Sor kerül erre 2009-ben is?

Ugyanúgy, mint az előző két évében, 2009-ben is sok óvodába és iskolába látogatunk el, ahol a gyerekkel egy játékos óra keretében együtt énekelek, játszom, táncolok. Nem csak januárban, hanem a tanév teljes ideje alatt koncertezem.

Ha a gyerekeket említettük, meséljen arról, milyen volt az Ön gyermekkora? Hogy egyedüli gyermek volt, meghatározhatta azt, hogy azóta sok-sok gyerek között érzi jól magát?


Olyan rég volt, hogy tán igaz sem volt.... ez így kicsit vicces, de számomra a gyermekkor nem idéz fel olyan élménydús éveket, mint ahogy a mai gyereknek számtalan dologra van lehetőségük. Valóban egyedüli gyerek voltam, de ennek ellenére nem emlékszem rá, hogy valaha is unatkoztam volna. A gyerekek közt én is sokszor érzem magam kortalannak és talán ezért tudom olyan könnyen és hamar velük a közös hangot megtalálni.

Férje Bodnár Attila, két gyermekük van. Úgy tudom elképzelni, hogy egy zenész házaspárnál örök móka és kacagás a gyerekek élete. Így van ez?


Egyáltalán nem lehet ezt mondani. Ugyanúgy, mint más családoknál, nálunk is vannak vidám és problémás napok, de ez szintén így természetes.

Milyenek a gyerekeik? Hogyan nevelik őket?

Fiúnk Krisztián 15 éves és futballistának készül. Sportgimnáziumba jár, és elkötelezett híve az egészséges életmódnak és a sportnak. Ebben mi maximálisan támogatjuk, és büszkék vagyunk rá, mert nagyon tudatos és szorgalmas, kitartó fiú.
Lányunk, Fanni 13 és fél éves. Ő a művészetek pontosabban az éneklés, musicaliskolába féle orientálódott. Táncolni, zongorázni tanul és fanatikus, ami az éneklés illeti. Amellett, hogy szakmai tanácsokkal látjuk el, mindenképpen segítjük, de féltjük is őt, hisz ez az út az érvényesülésig nagyon nehéz, sok-sok buktatónál, olykor csalódással jár. De hiszünk abban, hogy egy ilyen kiváló adottságokkal bíró tehetség, mint ő, egyszer eléri a célját. Csodálatos dolog hallgatni, ahogy napról-napra fejlődik, és szemünk előtt válik igazi nővé.

Köztudott, hogy fontos Önöknek a család. De miként oldható meg a gyerekekkel való együttlét a koncertek, fellépések között?


A koncertezés miatt általában hetente 2-3 napot egymástól távol töltünk, ilyenkor telefonon tartjuk a kapcsolatot. Mindig rossz tőlük távol lenni, de tudom, ez is hozzátartozik a neveléshez, hogy megtanuljanak önállóak lenni. Vannak zsúfoltabb időszakok, de előfordulnak lazább hónapok is, ilyenkor bepótoljuk a lemaradást.

Mivel számtalan kisgyerek nőtt és nő fel Pap Rita dalain, valahol a szülőknek is precedensként szolgál az Önök családi élete. Milyen sztárszülőnek lenni?


Én részemről soha nem éreztem magam "sztárszülőnek", Ugyanolyan gondokkal, örömökkel, problémákkal találkozom, mint bármilyen más gyerekes család. Az ismeretséget természetesen meg kell tanulni kezelni, ezt a gyerekeink is lassan megértik, minden pozitív és negatív oldalával együtt.

Hogyan telik a család szabadideje? Otthon is sokat énekelnek, táncolnak? Van kedvenc családi daluk, játékuk?

Szabadidőnkben (ami azért ritkán van) elmegyünk moziba, néha színházba, télen síelni és nyáron közösen nyaralni. Néha jut idő kártyázásra is, vagy társasjátékra . Különleges családi játékunk nincs, de inkább a síelést nevezném családi hobbinak.

Vannak házi kedvenceik? Fontosnak tartja, hogy a gyerekek állatok közelében nőjenek fel?

Egy Golden Retriever kutyánk van, Tappancs aki egy csodálatosan intelligens állat, és imádjuk őt. Emellett két cica gyarapítja a család létszámát: Hancúr és Kormos. Nélkülük sokkal üresebb és érzelemszegényebb lenne az élet, és feltétlenül fontosnak tartom, hogy a gyerekek fejlődéséhez egy kis háziállat szeretete nagymértékben hozzájárul, és sok hasznos dolgot is megtanulnak ezáltal.

Nagy port kavart annak idején a vugyivugyi hangutánzó szó, amely akkor keletkezik, amikor a lógó pofájú kutyusok megrázzák a fejüket, a pofazacskójuk ilyen hangot ad. Saját kutyusukon figyelte ezt meg?

Természetesen. Jasper, a mi Cocker Spaniel kutyusunk volt, és a dal is személyesen róla szól.

Ausztriában Rita Pop néven ismerik, Kuckó mackót pedig Brum- brum bärchen-ként. Az ottani gyerekek is ugyanúgy szeretik Önt és a dalait, figuráit, mint a magyar gyerkőcök?

Az osztrák gyerekek is ugyanúgy szeretik hallgatni ezeket a dalokat és szívesen táncolnak rá.

Jól érzik magukat Ausztriában? Milyen az életük? Boldogok?


A gyerekek itt tanulnak, és ez kiváló lehetőség, hogy több nyelvet beszéljenek és a szó szoros értemében európai polgárokká váljanak. Számunkra is egy következő lépcsőfok, hogy német nyelvterületen is sikereket érjünk el. Boldogok vagyunk, ami nem azt jelenti, hogy könnyebb lenne az életünk, hisz innen járunk haza sokszor koncertezni, 500-600 km-t is utazunk, hajnali 3 órás indulással. De a boldogság fogalma összetett. Ami számunkra az, hogy ezt megtehetjük, hisz nem vagyunk egy helyhez kötve, van két szép, egészséges gyermekünk, mi is egészségesek vagyunk s vannak még céljaink. Amíg ezek vannak, lehet olykor-olykor rossz is az életünkben, erre kel gondolnunk, és a mérleg helyre billen.

Képek: www.paprita.net





Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja