SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Halloween - Mindenszentek - Halottak napja. Hogy is van ez?

Singola Edit [cikkei] - 2008-10-29
A halottak ünnepe, a holt lelkek hete, a szellemek éjszakája, rémségek éjjele..., vagyis október 31. Halloween, november 1. Mindenszentek, november 2. Halottak napja.
Halloween - Mindenszentek - Halottak napja. Hogy is van ez?

Kultúrától, vallástól függően bármelyiket tartjuk, valamennyien a halottakra emlékezünk ezeken a napokon. Ősz van, elmúlás, hideg, hamar sötétedik, a természet változása ráhangolja az embert a mélázásra, az elmélkedésre, az emlékezésre. Mindenkinek van halottja, közelebbi-távolabbi rokon, ismerős, barát, szomszéd… Nem felejtjük el őket, higgyünk bármiben: feltámadás, reinkarnáció…, köztünk él a holtak emléke. Ezekben a napokban gyertyát gyújtunk értük, az elmúlás virágait tesszük sírhelyükre, kilátogatunk a temetőbe, imádkozunk értük, beszélünk hozzájuk, mindenki a maga módján emlékezik, ünnepel, gyászol.

Halloween (október 31.)

A boszorkányok, szellemek, kísértetek ünnepe.  A druidák szerint ezen a napon - október 31- áll a legszorosabb kapcsolatban a föld a szellemvilággal. Hogy a szellemek ne kísértsék az élőket, különféle jelmezekkel, maskarákkal, lámpásokkal, tűzzel, hangokkal riasztják el azokat.

Más források szerint nem más, mint boszorkány-szombat ez a nap. A boszorkányok egyik ünnepe. Ez okból maradt fenn a Halloween-partyk kelléke a seprű, fekete macska, boszorkány jelmezek.

Katolikus tradíció alapján viszont azért van szükség erre a napra, mert maradtak ki szentek, akik nem kaptak napot, mivel az egész év betelt már, ezért e napon az összes kimaradt szentet egyszerre ünneplik.

 

Mindenszentek (november 1.)

Az összes szent ünnepe. A római korba nyúlik vissza eredete, amikor az ősöket istenként tisztelték, szobrokat emeltek emlékükre. Marcus Agrippa Kr.e. 27-ben építtetett egy hatalmas templomot, amit Pantheonnak neveztek el. Itt az összes isten tiszteletére mutatták be a papok az áldozatot. A Pantheont aztán Rómában keresztény templommá alakították. Ez adott alkalmat az ünnep bevezetésére, hiszen ezen a napon IV. Bonifác pápa a templomot az összes vértanú tiszteletére szentelte.


Halottak napja (november 2.)

Egyházi ünnep, amelyet 998 óta tartanak meg. A félelem hozta létre e napot. A világ végétől való rettegés, a közelgő ezredforduló miatt. Az élők igyekeztek békében lenni a halottakkal, ha eljön az idő, befogadják őket, gyertyát gyújtottak értük.

A hagyomány fennmaradt, aki nem tud elmenni a temetőbe, otthon világít az halott emlékére. A temetőben azért is szokás mécsest gyújtani, mert a néphit szerint a halottak lelke ezen az éjszakán kiszabadul, de ha látja a virágokkal kidíszített sírhelyet és világosságot is, akkor visszamegy.


Bármely hithez ragaszkodunk, halottak napja van:
 

Halottak napja: visszapillantó tükör,
vizsgája szemnek, emberségnek,
akiket te mutatsz,
azok már nem előznek.
Sebességük fűszálak élein,
porszemeken cikázik,
arcuk
csontok roncsaiban ázik.
Mértanuk pontjai között
a közúti szabályok
érvénytelenek,
életünkre igazolások.
Meghívás nélkül jelen vannak
kanyarokban, mozdulatokban,
tekintetük, mint jelzőlámpa
bennünk villan.
Tükörbe nézünk, megalázkodunk,
mindnyájan fehér bárányok vagyunk,
virágot hintünk az útra,
fejünkre hamut,
miközben őket ünnepeljük,
azaz magunkat ünnepeljük,
hisz nincsen visszaút.
Krizantémok a temetői buszon,
fejem körül virágok,
glória, mennyei kalap,
harmattal áldott.
Fehér lobogókkal a város
kiözönlik a kapukon,
mindenki megadta magát,
nem villog szurony.
Csak az évek, a nyavalyák
szűkülő sorfala vigyáz,
dércsípte árnyékuk felett
siránkoznak a fák,
megállók vasa, csonka keresztek
tükörképe szalad.
Arcom mögött a Tejút mozdulását,
köszöntöm halottaimat:
Nagyanyámat, Katona Juliannát,
s a másikat, Farkas Katalint.
Friss fakereszt ablaka mögül
nagybátyám még némán visszaint.
Aztán újra a sejtek szava.
Ülök a buszban, térdemen fiam.
Körben a téboly tűzkarikái.
Halottak napja van.
          
Bertók László: Halottak napja
 
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja