SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Finom farsangi fánk, forgácsfánk, rózsafánk

Németh Ági [cikkei] - 2005-02-02
A farsang elhagyhatatlan süteménye, a fánk.

Farsangi fánk

100 db fánk készítéséhez: 

Hozzávalók:

1kg liszt * és 12 dkg liszt k * 7 dkg élesztő * 15 dkg cukor * 12 tojássárgája * csipet só * dl rum * 15 dkg olvasztott vaj * egy citrom reszelt héja * 2 csomag vaníliás cukor * olaj a sütéshez 


Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, az élesztőt tejben felfuttatjuk és a liszt közepébe, öntjük. Kovászt készítünk. Félórát pihentetjük. Közben a maradék tejben elkeverjük, a kristálycukrot, a vajat, a rumot, a sót, és a vaníliáscukrot.

A kovászt összedolgozzuk a reszelt citromhéjjal, a tojással és a tejjel. A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz. 1órát letakarva meleg helyen pihentetjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még egy félórát pihentetjük. Bő, majdnem forró olajban kisütjük. A fánk alsó felének a közepét benyomjuk, (ez a fele kerül az olajba) és fedő alatt sütjük. Amikor megfordítottuk a fánkot, akkor fedő nélkül folytatjuk tovább. A fánk szép, szalagos lesz. Ha világosbarnára sült, szűrőkanállal kiszedjük szalvétára, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral és a közepébe lekvárt teszünk. 


Forgácsfánk 


Hozzávalók:

30 dkg liszt * 3 egész tojás * 3 evőkanál tejföl * 10 dkg cukor * egy citrom reszelt héja * 3 csomag vaníliás cukor * olaj a sütéshez


Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy félig lágy tésztát kapjunk /ne legyen túl kemény/. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval hosszú lapokat vágunk, majd különböző csavarással formáljuk. Forró olajban, de ne legyen túl forró, kisütjük, szép világos barnára. Vaníliás cukorral megszórjuk és baracklekvárt is, kínálhatunk mellé kis tálkákban, hogy mártogatni lehessen.
 

Rózsafánk 


Hozzávalók:

egy kiskanál fahéj, és a többi ugyanaz a hozzávaló, mint a forgácsfánknál.
 

Elkészítés: 

A tészta ugyanúgy készül, mint a forgácsfánké, csak egy kis fahéjat keverünk a tésztájába. Háromféle pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Az alsó a legnagyobb, ennek bevágjuk a széleit, megkenjük tojással és rátesszük a másik kettőt. Nem túl forró olajban kisütjük és a közepébe lekvárt teszünk. Megszórjuk cukorral.

Indexkép: pruzi/Pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felfoghatatlan tragédia: egy hatéves fiú okozta egy újszülött halálát a kórház szülészeti osztályán

Egy hatéves kisfiú felügyelet nélkül kószált egy francia kórház neonatológiai osztályán, ahol halálos baleset történt: leejtett egy koraszülött babát, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A kórház, a család és a hatóságok most próbálják feltárni, hogyan történhetett meg mindez.

Dráma a horvát aquaparkban: tragédia egy vízi csúszdán

Egy békésnek induló családi nyaralás végzetes tragédiába torkollott a horvátországi Rab szigetén, amikor egy 21 hónapos kislány kicsúszott édesapja karjaiból egy vízi csúszdán.

Hátborzongató tragédia: Négyen is meghaltak, miután egy csecsemőt magára hagytak a tűző napon egy ház előtti füvön

Drámai mentés, megrázó családi tragédia, hatalmas összefogás - szívszorító eseménysorozat egy kisvárosban.

"MINDEN NŐI MELL ALKALMAS A SZOPTATÁSRA" - Ez a videó megváltoztatja, amit a szoptatásról gondoltál

Ha te is azok közé tartozol, akik éjjelente azon izgulnak, hogy "mi van, ha nem lesz elég tej", "mi van, ha nem megy", vagy "mi van, ha pont úgy járok, mint anyukám"... akkor Bocskainé Irci üzenete mindent megváltoztat.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja